FEJTÓN: O mamách v teplákoch a lodičkách

Marika Koscelníková | 25. marec 2018
FEJTÓN: O mamách v teplákoch a lodičkách

My mamy, sme rôzneho typu :) Teplákové, pohoďáčky či top krásky. No jedno máme spoločné: všetky bez rozdielu sa naozaj snažíme vychovať z dieťaťa slušného človeka. Verte nám.

Ste na materskej dovolenke a tým, čo máte na sebe, sa vôbec nezaoberáte? Dáte tepláky, tričko, tenisky a zľahka si vykračujete s kočíkom? Alebo ste presvedčená, že  pekne vyzerať je základ dobrého pocitu zo seba samej? Spravila som si taký malý prieskum vo svojom okolí a tu je zhrnutie:

TEST: Akou mamou ste naozaj?
Prečítajte si tiež:

TEST: Akou mamou ste naozaj?

Môj ihriskový prieskum odhalil takéto mamy

Teplákové mamy

Sú najstarostlivejšie

Odsledovala som to na ihrisku. Tepláková mama mala čas zabaliť si na ihrisko do tašky všetky potrebné veci, ktoré sa pri malom dieťati zídu. Od fľaše s čajom, cez ovocie, až k vlhčeným utierkam a náhradnému oblečeniu.

Medzi teplákovými mamami sú rozdiely v tom, aký druh teplákov majú oblečené (tie s nízkym pudlom majú zvyčajne urobenú manikúru). Mama v pohodlných gatiach zľahka vyslobodí svoje dieťa uväznené v detskom domčeku, či zakliesnené na preliezke.

Pohotovo vytiahne v zápale hry nakrájané ovocie a nenápadne dávkuje svojmu zlatíčku vitamíny. Viem si predstaviť, akú radosť má tepláková mama, keď si občas vyrazí do mesta sama bez dieťaťa a môže nahodiť sexy, elegantný, extravagantný či vintage outfit. Záleží na vkuse.

V prípade tohto typu snáď len toľko, že keď sa aj na stretnutie s kamoškou nahodia do teplákov (hoci aj najkrajších, aké majú),  mali by si naordinovať šatový deň.  Kvôli zachovaniu zdravej rovnováhy (nielen) v šatníku. Kvôli kamarátke, ktorá v nich chce vidieť šťastnú a peknú ženu, čo sa s úlohou matky nevylučuje.

Vyobliekané mamy

Sú „busy“.

Možno ste sa aj vy začudovali, čo robí vyobliekaná mama na ihrisku. V sukničke, elegantnom kabáte a nevhodnej obuvi. To je mama, ktorá sa na ihrisku len zastavila. Ide odniekiaľ, alebo ešte len  má v pláne niekam zabehnúť. 

Raz som takúto „nastajlovanú“ mamu videla vyzúvať si lodičky, lebo jej dieťa ju veľmi nutne  potrebovalo pomojkať, keď bolo v domčeku. Z rozhovoru vyplynulo, že pekná mama na ihrisku len čaká, kým príde opatrovať babka a že ide na pohovor. Mama, ktorá sa na ihrisku len zastaví, nie je dostatočne vybavená, čo sa týka potrebných vecí.

Prosím, buďme k nim solidárne s sledujme, či  nepotrebujú niečo, čo my máme. Nedostatkovým tovarom týchto mám sú pochutiny (ponúknem piškótku) a vlhčené utierky. Veď viete, aký chaos nastane, keď dieťa zakričí „kakať“ a vy utekáte pod najbližší krík s jednou vreckovkou. Že je zle tušíte, keď sa mama bezradne obzerá po väčších listoch a premýšľa o tom, či neobetuje šatku na krku.

aka ste mama

Mamy pohoďáčky

Sú v stave "no stres".

Mama pohodáčka má na sebe väčšinou rifle. To je poznávací znak. Jej ihrisková výbava nie je dôsledná a tak keď je zlatíčko hladné, skočí do blízkeho obchodu na rožok. A džúsik.

Takáto mama nechá svoje dieťa na „voľnobeh“, čo znamená, že  realizuje terapeutický rozhovor s ďalšími mamami a jedným okom sleduje, či je jej dieťa v poriadku.

Zasiahne len v prípade potreby„Jožkoooo, nechaj Valike tú bábiku. Okamžiteee!“, kričí cez celé ihrisko. No a čo, že všetci na ihrisku sa tak dozvedia, že Jožko je nespratník, veď výchova je ťažká vec.

Tieto mamy sa rady rozprávajú o móde (kde majú výpredaj, aké lodičky si kúpila na svadbu, na ktorú ide o pol roka) a radia si, kam sa pôjdu ostrihať, ak si raz nájdu čas.

Dieťa je úžasná vec.
Keď ho čakáme, náš muž dobrovoľne a dojato prispieva na obnovu šatníka.
Keď sa narodí, vystačíme si s tričkami s veľkým výstrihom (kvôli dojčeniu a mamy, ktoré prvý krát zažijú čiarku medzi prsníkmi aj kvôli svojej novej pýche).
Neskôr si šatník obohatíme o dobré tenisky a maxi tašku.

P.S: Inak, medzi nami, o nové kúsky ani tak veľmi nestojíme, respektíve z nich nemáme až takú veľkú radosť, ako keď sa zmestíme do „predtehotenských“  vecí.

Milé mamy, už to tu bolo raz spomínané, že byť mamou a zároveň peknou ženou sa nevylučuje. Iste, nie vždy je chuť a čas, na krízové situácie je tu jeden tip od módnej legendy Coco Chanel:

"Čím horšie sa cítite, tým lepšie by ste mali vyzerať."

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: