Obliekanie a obúvanie: Vedeli ste, že ovplyvňuje vašu PLODNOSŤ?

Ing. Zuzana Šardzíková | 29. október 2017
obliekanie, obúvanie, plodnosť, bavlna, hodváb, umelé vlákna, nohavičky, zápaly, kvasinky, tehotenstvo

Napadlo Vás, že obliekanie môže spôsobiť neplodnosť alebo ťažké zdravotné problémy? Skôr, než sa vyberiete do ulíc na nákupy svojho oblečenia, dbajte na správny výber materiálov, látok a strihov.

Tesné rifle..

Tesné rifle, bedrové nohavice, sexi tangá, pančuchy, opätky, opasky, retiazky, korzety a módne doplnky. To všetko nás robí ženou.. Nejednej z nás dobre padne ako darček pekný kúsok oblečenia z obchodu a radi si ho aj kúpime.. Ale napadlo Vás, že obliekanie môže spôsobiť neplodnosť alebo ťažké zdravotné problémy? Skôr, než sa vyberiete  do ulíc  na nákupy svojho oblečenia, dbajte na správny výber materiálov, látok a strihov. Nejde o žart, ale o zdravie.

Čítajte tiež: Trendovo oblečená budúca mamička

Už naši predkovia poznali kvalitné materiály ako hodváb, vlnu, bavlnu a ľan. Tieto materiály sú vhodné na každodenné nosenie. Získavajú sa buď  z rastlín alebo živočíšne zo zvierat. Patrí   sem napríklad aj angora, ťavia srsť a  sisál.

Okrem týchto vhodných materiálov poznáme aj tkaniny, ktoré sa získavajú z umelín. Ide o tzv. prírodné polyméry ( základom je celulóza  a získavame napr. viskózu,...), syntetické polyméry ( polyester, polyakryl, polyamid, pričom ich hlavné zdroje sú ropa, zemný plyn a uhlie) a anorganické zlúčeniny .

Prečo vznikli "umeliny"?

Otázkou teda je, prečo sa vlastne umelé látky vytvorili ? Jedným z výhod umelých  vlákien je odolnosť voči svetlu, rýchle schnutie. Pri pridaní správnych chemikálií sa zlepšuje  stálosť farby, zlepšuje sa protizrážanlivosť a  protižmolkovitosť materiálov. Najjemnejšie  vlákna sa vyrábajú s prímesou bavlny alebo vlny. Z týchto vlákien sa vyrába spodné prádlo, ktoré sa potom môže prať na vysokých teplotách a dá  sa dobre žehliť cez mokrú látku.

Prečítajte si: Babské rady pre domácnosť

Asi ťažko by bežný užívateľ odhadol, že základom pre jeho výrobu je ropa.. Za všetkým stojí  rozbehnutie výroby na umelý hodváb, tzv. viskózy. Potom prerazil na trh nylon ( syntetický polymér, polyamid ) a po 2 sv. vojne aj priehľadné vlákno LYCRA. Išlo o elastanové vlákno a začala sa éra siloniek s lycrou. Umelým vláknam nemožno uprieť  krásu  a účelnosť, nehorľavosť.

Nedá mi nespomenúť uniformy, nepriestrelné vesty, padáky, kombinézy do vody pre potápačov, ktoré vznikli vďaka umelým vláknam. Na druhej strane je problémom umelých vlákien ťažká rozložiteľnosť v prírode, alergické reakcie tela na tento druh tkanín, neschopnosť sať pot.

silonky, balvna, hodváb, umelina, polyester, ekzém

Hodváb

Hodváb, získavaný z priadky morušovej ( teda ten skutočný, nie umelý) má termoregulačnú vlastnosť, teda chladí v teple a hreje v zime, pričom odvádza vlhkosť, saje. Poznáme rôzne druhy ako mušelín, satén, organtín, žakárd, ale pri každom platí, že sa nesmie prať na viac ako na   30 C a nesmie sa sušiť na priamom slnku. To z neho robí dosť obmedzujúcu látku, ktorá je naviac aj drahá a pracná. Na jeden kilogram hodvábu potrebujete asi 30 000 zámotkov hodvábnika morušového. To je dosť, aj keď z jedného zámotku máte niekoľko kilometrov vlákna. Preto hľadal človek náhradu za tento dar.

Vlna

V našich zemepisných šírkach  sa používala najmä vlna , ktorá sa získavala z oviec, tkala sa tak ako plátno na krosnách a z upravenej vlny bolo súkno, ktoré sa nemuselo obšívať. Tiež sa priadla a bola hrejivým materiálom.

Ľan

Ľan sa využíval mnohými spôsobmi a slúžil hlavne k výrobe plátna, ktoré bolo potom zužitkované, podobne ako vlna, na výrobu nohavíc, košieľ, nití atď.

Prečítajte si: Snažíte sa o bábätko? Dajte si do poriadku zuby!

V dnešnej dobe zaznamenávame návrat k prírodným zdrojom nielen v potrave- začíname si uvedomovať silu bio potravín, ale aj v textíliach. Prakticky chodíme, spíme, nosíme sa v tkaninách a kožiach. Preto pri nákupe oblečenia dbajme v prvom rade na to, z čoho je vyrobené.

Umelé látky nenosme dlhodobo, využime ich skutočne len na účel svojho vyrobenia. Ak čakáme na  bociana, snažme sa čas, strávený v týchto materiáloch skrátiť na minimum.

Páry majú často problém s otehotnením z dôvodu opakovaných zápalov pre neznášanlivosť umelín, ktoré podporujú rast kvasiniek, ďalej to býva  z napustenia  umelých vlákien nestálymi farbami, ktoré nielen páchnu, ale spôsobujú alergické reakcie kože. Tieto tovary bohužiaľ nenájdeme len na trhoch, ale aj v obchodoch. Napr. tričko je dobré otrieť kúskom kože, či nezanechá stopu po farbe. Pre ženskú plodnosť nevplýva zle iba materiál, akoby sa na prvý pohľad zdalo. Záleží aj na strihu danej veci.. Platí pravidlo, že nie všetko módne je zdravé.

Ako si správne vybrať:

Nohavičky

Asi ťažko by sme hľadali u našich praprababiek spodnú bielizeň. A veru s plodnosťou vtedy ženy problémy nemali. Bavlnené nohavičky priniesli určitú revolúciu v obliekaní nežnejšej populácie a to hlavne po stránke určitého komfortu. Vznikli pravdepodobne za účelom teplejšieho oblečenia, akési mini nohavice pod sukňu. Možno proti vetru, chladu a pocitu mokra. Dnes tento účel tak nevnímame. Tangá slúžili najmä na zakrytie nevyhnutných partií, no ich  obľúbenosť najmä o mužskej populácie rapídne vzrástla pre ich sexi vzhľad. Ten sa stal v dnešnej modernej dobe prvoradý. Pre páry, ktoré nemôžu mať deti sa však neodporúčajú.

Prečo?

Hlavná príčina je v prenose baktérií z konečníka do pošvy ženy, čím vznikajú opakovane chronické zápaly. Pri používaní tangáčov sa preto odporúča nielen kvalitná látka, ale aj intímna vložka. Výslovne sa neodporúča nosenie tangáčov dlhodobo, skôr len príležitostne. Ak si predsa len tangáče vyberieme, musíme rátať s väčším číslom, než na aké sme boli zvyknuté. Tenká šnúrka tlačí na konečník, čím narastá jeho vonkajšie poškodenie, čo má nepriamo vplyv aj na vznik zlatej žily.

spodné prádlo, výber oblečenia, bavlna, hodváb, tangá

Nemusíme však úplne zanevrieť na módnu spodnú bielizeň.. Obchody dnes ponúkajú bezšvové nohavičky, vkusne a elegantne strihané, s primeranou podprsenkou. ( Ale môžete vyskúšať aj chodenie bez bielizne, hoci sa to pokladá za nehygienické, možno partner vašu snahu ocení). Pri výbere bielizne nesmieme zabúdať, že  má byť bavlnená a dostatočne veľká. Ako už bolo spomenuté  má sa dať prať pri vyšších teplotách .. Podľa možností bielizeň kupujeme v normálnych obchodoch, dobre ju pred použitím vyperieme a zásadne si ju neskúšame v obchode na holé telo.

Mohlo by vás zaujať: Niekoľko tipov, ako si upraviť domácnosť pred príchodom bábätka

Nohavice

Nohavice sú pre ženy požehnaním, pretože nielen zakryjú prípadné nedostatky, ako žilky , či krivé kostičky, ale výborne vedia zoštíhliť postavu a navyše ochránia pred chladom. Nie sú však vhodnou voľbou pre ženy, túžiace mať deti.

Najhoršia forma, akú môžu mať je úzky strih. Syntetické materiály túto ich schopnosť podnecujú.

U žien spôsobujú potenie, čím podporujú rast kvasiniek, od ktorých je len krôčik k zápalom. Navyše sťahujúce gate tlačia na orgány v oblasti panvy a podobne ako opasky negatívne ovplyvňujú činnosť vnútorných orgánov.. Osobitným typom sú bedrové nohavice, ktoré odhaľujú kríže a sú absolútne nevhodné v zime, kedy vážne ohrozujú svojím strihom močové cesty. Preto pri voľbe nohavíc myslite na voľnejší strih, s ľahkých materiálov, s dostatočným vetraním...

Topánky

Pre pohodlné chodenie, dobrú klenbu sa odporúčajú 1-1,5cm , max 3 cm vysoké podpätky. Aj topánky vám zdravotne môžu dopomôcť k  neplodnosti a to tým, že zaťažujú chrbticu, deformujú nohu a tlačia na cievy. Tým pociťujeme bolesti hlavy, migrény a celkový nepokoj, čo odďaľuje aj nádej mať rýchlo dieťatko. Vyberáme si topánky najlepšie z kože, vhodnej veľkosti , nie s úzkou špičkou, dobre vetrateľné, s ortopedickou vložkou. Nevhodné sú žabky- zle formujú klenbu nohy a zaťažujú nohu pri chodení a tiež baletky.

Aké sú teda zásady pri kúpe oblečenia a obuvi, aby sme neohrozili plodnosť?

  • pozeráme zloženie, uprednostňujeme  prírodné látky
  • pozeráme stupne prania a možnosť žehlenia, ak chceme predchádzať zápalom, žehlíme oblečenie na najvyššej možnej teplote
  • vyberáme len tovar, ktorý nezapácha a nefarbí
  • nevyberáme oblečenie, ktoré je nám priúzke, tlačí nás, hoci s ním skryjeme bruško, uprednostníme voľné, ľahké a príjemné strihy
  • obchádzame rifle, najmä vypasované, obchádzame tangá, nevyberáme špicaté topánky, ani ihličky a žabky
  • používame zdravotné pančuchy, najmä ak máte nábeh na kŕčové žily, vyhýbajte sa tesným lycrám
  • nové veci alebo nosené po príchode z obchodu vždy operieme

Možno sa na prvý pohľad zdá, že žena  nemá veľkú možnosť byť krásne oblečená a zároveň zdravotne mať v poriadku svoj zjav. Takisto si niektoré z nás nemôžu dovoliť vymeniť celý šatník na počkanie. Ale pri budúcej kúpe, či už na bazáre, v sekáči, v obchode, alebo  hocikde majte odteraz na pamäti, že plodnosť nás žien je ovplyvnená nielen tým , čo jeme, ale aj tým, ako svoje telo obliekame.

FOTOGALÉRIA: Mama a jej dve dcérky v rovnakých outfitoch

Má právo na dieťa aj žena s celým radom diagnóz?

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: