Objavte s deťmi rozmanité farby Afriky

Redakcia | 19. máj 2011

Prekvapili vás deti otázkou „Prečo je ťava hrbatá?“ alebo „Je zima aj na púšti?“ Ak nie sú vám takéto detské otázky ľahostajné, prišiel čas využiť príležitosť: vydajte sa na expedíciu, ktorá vašim deťom predstaví pestrý svet afrického kontinentu!

Prvý pôvodný koncept Detského múzea SNM v Bratislave predstavuje mnohoraký svet čierneho kontinentu

Objavte s deťmi rozmanité farby Afriky

Prekvapili vás deti otázkou „Prečo je ťava hrbatá?“ alebo „Je zima aj na púšti?“ Ak nie sú vám takéto detské otázky ľahostajné, prišiel čas využiť príležitosť: vydajte sa na expedíciu, ktorá vašim deťom predstaví pestrý svet afrického kontinentu. Navštívte Detské múzeum Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave a jeho novú interaktívnu výstavu Farby Afriky.

Návštevníci od 2 do 13 a viac rokov na nej rukolapne spoznajú nielen rôznorodosť prírody Afriky, ale aj mnohorakosť kultúr jej obyvateľov. Prejdú sa po púšti, prebádajú aj hlbiny pralesa. Zistia, ako žijú ich africkí rovesníci, nahliadnu do obydlí Masajov, Tuarégov a Dogonov a spoznajú mnoho prekvapivých faktov a informácií o neobyčajne rozmanitom kontinente. Vernisáž výstavy Farby Afriky sa uskutoční v pondelok 23. mája 2011.

Interaktívna výstava Farby Afriky predstaví menším návštevníkom africký kontinent pomocou zaujímavých exponátov, ktoré simulujú tri krajinné formy: púšť, savanu a prales. Pri každej deti spoznajú aj charakteristické rastliny i zvieratá. Zistia, ako vidí hroch, žirafa, lev i chameleón. Spoznajú tradičný spôsob života domorodých obyvateľov, strohosť výbavy ich príbytkov.

Starší návštevníci detského múzea spoznajú rôznorodosť Afriky prostredníctvom ďalších troch hravých foriem: v nefalšovanej africkej misijnej škole spoznajú geografiu Afriky; na námestí, vytvorenom z rôznych obydlí spoznajú rôznosť života obyvateľov Afriky; ďalšia časť je venovaná tradíciám, rituálom a hudbe afrických kmeňov.

„Výstava Farby Afriky je našou prvou vlastnou výstavou, ktorou Detské múzeum SNM v Bratislave vstupuje do druhého roku svojho pôsobenia. Jej príprave sme venovali množstvo času, energie i prostriedkov. Všetci veríme, že výstava detí zaujme a bude prinajmenšom rovnako úspešná, ako naše predchádzajúce výstavy Výprava do stredoveku a Antické Grécko,“ hovorí Katarína Sokolová, riaditeľka Detského múzea SNM v Bratislave.

Autorom konceptu výstavy Farby Afriky sú Bc. Elena Senková a Mgr. Martina Pavlikánová, jeho vytvorenie a uvedenie podporili nasledovné spoločnosti a organizácie: ZOO Bratislava, Botanická záhrada UK, Nadácia Orange, SATUR, Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a RYTMIKA o.z.

Výstava Farby Afriky je verejnosti prístupná od 23. mája 2011 do konca novembra 2011 denne od 10.00 do 18.00 h. Detské múzeum SNM v Bratislave sídli na Vajanského nábreží 2, vchod do priestorov múzea sa nachádza v zadnom trakte sídelnej budovy SNM, z Múzejnej ulice.

http://www.detskemuzeum.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: