Novorodenecká žltačka

Zuzana Balogová | 23. júl 2017
Novorodenecká žltačka

Každá mamička sa teší na deň, keď si svoj uzlíček odnesie domov. Aké však býva ich sklamanie, keď si svoju hospitalizáciu musia predĺžiť kvôli chorobe svojho nového človiečika.

Pravdy a mýty o bábätkách: 16 vecí, ktoré ste (možno) nevedeli

 Namiesto plánovaných 3-4 dní sa pobyt v nemocnici častokrát predĺži o pár dní ba aj o týždeň. Neviete, o čom je reč? Predsa o novorodeneckej žltačke...

Pozná to asi každá novopečená mamička. Ak nie z vlastnej skúsenosti, tak zo skúsenosti kamarátok, príbuzných či iných mamičiek, s ktorými sa stretla počas svojho pobytu na oddelení šestonedelia.

Čo je novorodenecká žltačka a ako sa prejavuje?

Viditeľná novorodenecká žltačka (icterus neonatorum) sa vyskytuje približne u 50% novorodencov. Charakteristickým je žltkasté sfarbenie pokožky, slizníc a očného bielka. Deti s novorodeneckou žltačkou sú často spavé, preto je potrebné ich budiť na kŕmenie.

Novorodenecká žltačka sa prejaví okolo 3. dňa po narodení. Ochorenie u väčšiny detí odznie do jedného až dvoch týždňov. U predčasne narodených detí, ale i u detí narodených v termíne môže trvať aj dlhšie (zvýšené hodnoty bilirubínu môžu byť prítomné aj niekoľko mesiacov).

Príčina vzniku novorodeneckej žltačky

Po narodení dochádza v tele bábätka k rôznym zmenám. Jednou zo zmien je aj rýchlejší rozpad nadbytočných červených krviniek (erytrocytov). To vedie k zvýšenej hladine bilirubínu v krvi.

Pečeň novorodeniatka si ešte nevie celkom úplne poradiť s nadbytkom bilirubínu v krvi, čo sa prejaví žltým sfarbením pokožky, slizníc a očných sklér. K tomuto žltému sfarbeniu dochádza, ak hodnoty bilirubínu v krvi presiahnu 85 µmol/l.

Ako zistíme, že dieťa má novorodeneckú žltačku?

Okrem už spomínaných prejavov (žlté sfarbenie kože, slizníc a očných sklér, spavosť) sa na diagnostiku používa transkutánny ikterometer (ide o malý prístroj, ktorý sa priloží na kožu dieťatka, slúži na poskytnutie orientačných hodnôt bilirubínu).

Ak je potrebné zistiť presnú hladinu bilirubínu v krvi, robí sa odber krvi (okrem celkovej hladiny bilirubínu sa zisťujú hodnoty konjugovaného a nekonjugovaného-nepriameho bilirubínu, ktorý by mal za normálnych okolností tvoriť 90% a viac z celkového bilirubínu).

Správna diagnostika pomáha lekárovi určiť, či je žltačka u novorodenca fyziologická alebo patologická.

Prečítajte si: Čo spôsobuje novorodeckú žltačku a zvýšenú hladinu bilirubínu?

Ako sa novorodenecká žltačka lieči?

K odbúravaniu bilirubínu dochádza 2 spôsobmi – kožou a stolicou. Preto sa aj opatrenia na zmiernenie novorodeneckej žltačky zameriavajú na:

  • vystavovanie bábätka dennému svetlu (za oknom izby, nie priamemu slnečnému žiareniu!),
  • dostatočný príjem tekutín (mlieka),
  • niekedy sa podáva čierne uhlie v čaji,
  • pri silnejších formách novorodeneckej žltačky sa používa fototerapia.

 

Fototerapia (liečba svetlom) sa používa na liečbu silných foriem novorodeneckej žltačky. Dieťatko sa na určitý čas umiestní pod lampu (tzv.modré svetlo).

Bábätko je vyzlečené, iba v plienke a na očiach má ochranné okuliare. Väčšinou sa fototerapia prevádza v noci, no nie je výnimočná ani počas dňa.

Vo veľmi vážnych prípadoch novorodeneckej žltačky je potrebná výmenná transfúzia (časť krvi dieťatka sa nahradí krvnou transfúziou).

Niekedy je nutná aj hospitalizácia dieťatka - ak sa vysoké hladiny bilirubínu zistia až po prepustení z pôrodnice, hodnoty bilirubínu majú stúpajúcu tendenciu, dieťatko je spavé, má nedostatočný príjem tekutín, môže sa pridružiť aj pokles hmotnosti.

V takomto prípade sa sledujú hodnoty celkového, konjugovaného aj nekonjugovaného bilirubínu v sére (krvi), bábätko sa lieči fototerapiou, podáva sa infúzna terapia (kvôli lepšiemu odbúraniu bilirubínu).

Zopár tipov na prekonanie novorodeneckej žltačky

Ak máte doma dieťatko s novorodeneckou žltačkou alebo príchod nového člena rodiny ešte len očakávate majte na pamäti, že svojmu dieťatku môžete pomôcť nasledujúcimi spôsobmi:

  • slnením bábätka (za oknom izby, nikdy nevystavujte dieťatko priamemu slnečnému žiareniu),

  • dostatočným kŕmením dieťatka (keďže bilirubín sa vylučuje v stolici, čím viac dieťa papá, tým viac kaká, dochádza k lepšiemu vylučovaniu bilirubínu a tým aj k možnému zmierneniu priebehu novorodeneckej žltačky a k jej rýchlejšiemu odozneniu),

  • ak je dieťatko spavé, musíte ho na kŕmenie budiť,

  • ak sa bábätko dobre nenadojčilo, nenechajte ho zaspať, ale stimulujte ho k aktívnemu satiu (pomôcť môže striedanie polôh pri dojčení, stláčanie prsníka počas dojčenia, prehadzovanie z prsníka na prsník, vyzlečenie bábätka len do plienky a priloženie na nahý hrudník, prebalenie a jemná manipulácia s nožičkami a ručičkami dieťatka, masáž, utieranie čielka a tváričky chladnou plienkou, hovorením na dieťa...),

  • ak vaše dieťa absolvuje fototerapiu, dbajte na to, aby bolo dojčené aj počas nej (poproste, či vám donesú dieťatko na dojčenie alebo či ho môžete prísť nadojčiť, ak vám nebude umožnené dojčiť počas fototerapie, odstriekajte si mliečko a poproste sestričky na novorodeneckom oddelení, aby ho bábätku podali),  

  • ak má vaše dieťa tzv.žltačku dojčených detí, neprestávajte kvôli tomu dojčiť! Sledujte, či má dostatočný príjem mlieka (môžete si zapisovať počet kŕmení) a počet pomočených plienok.

Starostlivosť o bábätko. Viete, čo treba urobiť? Otestujte sa!

Starostlivosť o novorodenca v kocke


 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: