Niekoľko faktov o kukurici

Miroslava Miková | 19. júl 2016
Niekoľko faktov o kukurici

Je zdravá alebo by sme to s jej konzumáciou nemali preháňať? V našom článku sa o kukurici dozviete viac.

V jeden pokojný nedeľný večer som sedela v záhrade pod starou lipou a vychutnávala si čaro tichého večera. V ústach sa mi rozplývali lahodné zrnká kukurice. O chvíľku sa pri mne zjavila moja priateľka a s desením v hlase mi povedala: „Ako sa môžeš večer napchávať kukuricou?“ Pokojne som jej odpovedala, že mi chutí a hlavne je zdravá. Neveriacky sa na mňa pozrela a v tej chvíli som sa rozhodla zistiť o tomto žltom zázraku čo najviac.

Kukurica siata je rastlinka, ktorá dorastá do výšky takmer troch metrov. Pochádza z amerického kontinentu a v Európe sa pestuje asi od 16. storočia. Jej počiatočný zrod sa datuje niekedy okolo 4000 – 3000 rokov p. n. l. O tejto plodine je známe, že bola súčasťou jedálnička Indiánov, ktorí žili niekde medzi krajinami Mexiko a Peru.

Kukuricu ako plodinu zaraďujeme medzi obilniny, pretože najčastejšie sa využíva pre mlynské spracovanie. Kukuričné zrnká sú bohaté na energiu. Obsahujú 14 – 15% vody, 8 – 9% bielkovín, 3,5 – 4,5% tuku, 65 – 70% sacharidov a 4 – 5% vyšších zložitých cukrov. Hoci je kukurica energeticky bohatá, obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálnych a stopových prvkov. Ide predovšetkým o vitamíny skupiny B( B1,B2,B3,B5,B6,B9), karotén, vitamíny C a E. Vitamín B1 pomáha pri trávení a pozitívne vplýva na nervovú sústavu. Riboflavín (B2) má nenahraditeľnú funkciu pri pestovaní krásnej a zdravej pokožky a nechtov. Zároveň je dôležitý pre naše oči. Niacín (B3) je užitočným pomocníkom pre udržanie zdravého žalúdku a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Nedostatok kyseliny pantoténovej (B5) vyvoláva brušné kŕče, nespavosť a vôbec spôsobuje celkový nepokoj. Pyridoxín (B6) je stimulátorom týmusu a imunitného systému. Vitamín A má niekoľko funkcií, avšak jeho hlavnou úlohou je udržiavať v zdravom stave kožu, zuby a kosti. Kyselina askorbová (vitamín C) v doporučenej dennej dávke menšej ako 25mg spôsobuje krvácanie ďasien, skorbut a anémiu. Protirakovinový a antioxidačný účinok má vitamín E. Vhodný je pre ženy, ktoré majú problémy s otehotnením.

Okrem spomínaných vitamínov kukurica obsahuje významné minerálne látky v podobe draslíka, fosforu, jódu, horčíka a stopové prvky mangán, nikel, molybdén, selén, zinok a železo.  Za povšimnutie stojí jód, ktorého nedostatok spôsobuje poruchy štítnej žľazy. Dôležitým antioxidantom je selén. Zinok má vplyv na našu obranyschopnosť. Anémia je spojená s nedostatkom železa. Rytmus srdca a odstraňovanie nadbytočných látok v tele má na starosti draslík. Bolesti kostí, závraty a slabosť môžu byť dôsledkom nedostatku fosforu. Horčík zabraňuje predčasnému pôrodu a zmierňuje predmenštruačné napätie.

Kukurica je zároveň bojovníkom proti zápche, pretože obsahuje 4% vlákniny. Z kukurice sa priemyselným spracovaním získava škrob slúžiaci na výrobu kozmetických výrobkov alebo diétnych prípravkov. Olej získaný z klíčkov zŕn je bohatý na tokoferol (vitamín E). Liečivé účinky majú kukuričné čnelky. Známe sú ako močopudný prostriedok, podporujú látkovú výmenu a pôsobia proti kŕčom.

Z predchádzajúcich riadkov sme sa dozvedeli, že kukurica je veľmi zdravá, pretože obsahuje užitočné látky v podobe vitamínov, minerálov, stopových prvkov a vlákniny. Okrem toho je zdrojom uhľohydrátov a proteínov. Tieto fakty jednoznačne hovoria o tom, že konzumácia kukurice je pre naše telo prospešná. A či sa z nej priberá? Aj tu platí, že zdravie je na prvom mieste a tým, že budeme odmietať konzumáciu kukurice sa pripravíme nielen o cenné výživné látky, ale aj lahodnú chuť a potešenie, ktorú v sebe žlté zrniečka ukrývajú.

Na záver si pripomeňme zlaté pravidlo týkajúce sa nielen kukurice, ale vôbec všetkých potravín. Znie jednoducho: „Všetko s mierou“. Tieto slovíčka dávajú odpoveď na otázku, či sa z kukurice priberá alebo nie. Zároveň majme na pamäti, že priberanie je o tom, či v našom životnom štýle prevažuje výdaj energie alebo jej príjem.
A viete čo? Kukurica je naďalej mojou obľúbenou potravinou, ktorú si s pokojom v duši doprajem na večeru.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: