Čo poteší mamu na materskej dovolenke? RECEPT na sladký dezert ako bonus!

Redakcia | 18. október 2017
rodinný obed, reštaurácia, tiramisu, dezert

Po nekonečnej dobe sa mi dostalo veľkej výsady – manžel ma pozval cez obednú prestávku aj so synom do reštaurácie, po ktorej nasledovala prechádzka jesenným mestom.

Tá zmena ma skutočne potešila. Príjemná atmosféra, elegantná výzdoba, milé tváre. Ruch a dynamika nepôsobili na mňa skľučujúco, práve naopak. Stretla som pár známych, úplne som ožila a spomínala na časy, keď sme cez obednú prestávku chodili s kolegami do mesta... raz darmo, my ženy potrebujeme občas zmenu.

Obed bol výborný. Krásne naservírovaný, lahodná chuť, netradičné kombinácie. Čo na tom, že bol trošku v „minimalistickom štýle“ a manžel „zňafol“ svoj a kým som kŕmila syna, odjedol polku z mojej miniporcie. Aj tak to nesmierne potešilo, keď si predstavím, že to už ťahá na tretí rok, čo si obed pripravujem/nepripravujem sama a veru nie sú to žiadne špeciálne delikatesy. Keď sa mi nechce, resp. nestíham, dobrý je aj banán alebo jogurt. Viem, že by som sa tým nemala chváliť (a ani sa nechválim, je to len konštatovanie). Synčekovi varím podľa zásad zdravej výživy, občas si dám s ním, ale chýbajú mi tie klasické „nezdravé“ pochúťky typu sviečková s knedľou, dobrý guláš alebo lasagne... 

Prečítajte si: Očami mužov: Projekt IDEÁLNA manželka

Keď sme sa obliekali na chystali na odchod, práve niesli k vedľajšiemu stolu lákavo vyzerajúce tiramisu a kávu so šľahačkou. Pomyslela som si, aký úžasný relax... aj keď na chvíľu. Na záblesk malej kratučkej chvíľky som pocítila niečo, za čo som sa veľmi zahanbila – ľútosť? Sklamanie, že ho nenesú mne? Žeby dokonca závisť??

fejtón, rodina, obed, tiramisu

Zrazu som sa cítila nevďačná a zlá. Namiesto toho, aby som sa tešila z výborného obeda a pekných spoločných chvíľ, „slintám“ tu nad tiramisu ľudí, ktorí sú isto unavení tvrdou prácou a dopriali si takéto milé povzbudenie (a moje praktické ja my zase našepkalo, že suma za tento kúsok by predstavovala možno i náklady na to domáce, na ktorom si môžeme pomaškrtiť všetci).

RECEPT: Malinové tiramisu

Pretože naši domáci majú strach zo surových vajec a salmonelózy, urobila som tiramisu slovenské, ktoré môžu v upravenej forme aj deti. Ak ste ho ešte neskúšali, tu je recept, možno poteší aj na vianočnom stole.

Slovenské Tiramisu

  • 200 g piškót
  • 2 bal. šľahačkovej smotany
  • 2 bal. nátierkového masla bez príchute (žiadna pažítka ani niva)
  • 200 g práškového cukru
  • silná nesladená káva
  • likér Amaretto
  • nesladené kakao

fejtón, rodina, obed, tiramisu, dezert

Príprava:
Zmiešame nátierkové maslá, smotany a práškový cukor. Túto zmes následne vyšľaháme šľahačom. Piškóty namáčame v káve, pokvapkáme amarettom a vyložíme nimi dno okrúhlej tortovej formy. Zasypeme kakaom a na to navrstvíme polovicu krému, postup zopakujeme a vrch zasypeme kakaom (najlepšie preosiatym). Odložíme do chladu, najlepšie na 12 až 24 hodín.

Deťom môžeme pripraviť variantu bez kávy a likéru a nahradiť to kompótovou šťavou a ovocím.

Chutí výborne! Vyskúšajte!

Viac receptov na skvelé dezerty májdete na našej stránke v rubrike RECEPTY.

Októbrové dobroty: RECEPTY

Chuťovky na prestávku

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: