Nezabúdajte na seba

Redakcia | 25. máj 2010

Všade počujeme o rakovine, o dôležitosti prevencie, ale kým sa nás to netýka priamo, nevenujeme tomu zvýšenú pozornosť.

- Z vašich listov -

Presťahovali sme sa do nového mesta. A čakali nás zmeny, okrem iného i zmena lekárov. Vybrala som si nového gynekológa a hneď som sa aj objednala na preventívnu prehliadku. Tá prebehla ako vždy, až na malú zmenu, pán doktor sa ma nezabudol opýtať, či si preventívne vyšetrujem prsníky. Ja som po pravde odpovedala, že veru moje samovyšetrenia nie sú  pravidelné a že na to často zabúdam.

A potom ma vyšetril aj on, čomu som sa dosť čudovala, pretože to bol prvý gynekológ, ktorý mi toto vyšetrenie urobil. A na moje veľké zdesenie tam niečo našiel. Keď som si „to“ chytila, bolo to naozaj niečo, čo by tam byť nemalo. Myslela som si, že sa hneď rozrevem, keď mi pán doktor oznámil, že bude potrebná mamografia. Snažil sa ma upokojiť, ale ja som vedela, že to asi nebude sranda, keď ma v mojom mladom veku posiela na takéto vyšetrenie. Vypísal mi lístok a šla som sa objednať. Čakala som dva týždne.

Prerevala som každý večer, vyčítala som si, že som zanedbala takú jednoduchú vec, ako je samovyšetrenie prsníkov. Rôzne myšlienky mi behali hlavou... Nastal deň D a ja som išla na vyšetrenie. Keď pani doktorka zistila môj vek, mamografiu nechcela spraviť, povedala, že stačí sono. Tam vyzeralo všetko v poriadku. Trochu mi odľahlo a hneď som utekala k svojmu gynekológovi. Ten, keď zistil, že mi odmietli urobiť mamografiu, sa veľmi nahneval a povedal, že on neposiela na mamografiu „len tak“, má dôvod a vtedy nie je vek podstatný.

Vypísal nový lístok a poslal ma do súkromného zariadenia. Tam ma objednali a čakala som ďalšie dva týždne. Dva týždne strachu, plaču, výčitiek, hrozných myšlienok... Neprajem to nikomu.

Ako to dopadlo? Našťastie dobre. Neviem, čo to vlastne je, nebola som ešte osobne u môjho doktora, len sestrička mi telefonicky oznámila, že sa nemusím báť a že mi stačí prísť na kontrolu o pol roka. Spadol mi kameň zo srdca... Mám si poctivo robiť samovyšetrenie, aby som zbadala aj malú zmenu, a budem pravidelne sledovaná, aby som si mohla byť istá, že je všetko v poriadku.

Môžete si byť istí, že už nikdy, naozaj nikdy nevynechám samovyšetrenie prsníkov. Nechcem viac zažiť takýto hrozný mesiac strachu.

Všade počujeme o rakovine, o dôležitosti prevencie, ale kým sa nás to netýka priamo, nevenujeme tomu zvýšenú pozornosť. Týmto príbehom chcem vyzvať vás všetky, aby ste si urobili samovyšetrenie každý mesiac. Hoci aj hneď teraz, hlavne, aby ste náhodou nezabudli... 
 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: