Trápia vás kŕčové žily? Problém nepodceňujte!

Miroslava Miková | 6. august 2017
Trápia vás kŕčové žily? Problém nepodceňujte!

Vznik kŕčových žíl podmieňuje mnoho faktorov. Jednou z hlavných príčin je vek, pretože žily postupne strácajú svoju prirodzenú elasticitu.

6 možností, ako dostať boľavé a opuchnuté nohy do pohody

Čo ovplyvňuje vznik kŕčových žíl?

Ďalším významných činiteľom spôsobujúcim vznik kŕčových žíl je  tehotenstvo. Procesy prebiehajúce v tele budúcej mamičky sa podriaďujú  potrebám malého človiečika. Na druhej strane zázraku, ktorým je zrod  nového života, stojí niekoľko vedľajších účinkov.

Jedným z nich sú  kŕčové žily. Zvýšené riziko vzniku kŕčových žíl spôsobuje klimaktérium, užívanie hormonálnej antikoncepcie, nadváha, rovnaká poloha pri dlhom  sedení a státí, alkohol,  fajčenie a mnohé ďalšie.

Dôležitá je včasná prevencia, poznanie príznakov, prípadných komplikácií či foriem domáceho ošetrenia. Má ich moja babka, mama a začínajú sa objavovať aj na mojich nohách. V mojom prípade existuje predpoklad, že sú genetickou záležitosťou.

Kŕčové žily trápia ženy nielen kvôli zdravotným rizikám, ale aj z estetických dôvodov. Vyskytujú sa najmä na nohách. Spôsobuje to zvýšený tlak na žily dolných končatín, ktorý vzniká napríklad pri chôdzi a státí.

Prečítajte si: Ako sa správne starať o nohy? Toto musíte vyskúšať!

Aké sú základné príznaky vzniku kŕčových žíl?

Zákernosť kŕčových žíl spočíva v tom, že často nepociťujeme žiadnu bolesť. Ak necítime bolesť, máme sklon zdravotné problémy podceňovať.

V prípade kŕčových žíl sa musíme často spoliehať na vizuálne zhodnotenie. Pre kŕčové žily je príznačná tmavomodrá až fialová farba, sú charakteristické vypuklosťou a skrúteným tvarom. Často sú sprevádzané drobnými červenými žilkami.

Najmä v pokročilejšom štádiu sú kŕčové žily spojené s bolesťou. Pacienti udávajú symptómy ako je pocit ťažkosti v končatinách, pálenie, kŕče, opuchy a svrbenie.

Spomínané príznaky sú citeľné pri dlhšom státí alebo sedení. Najhorším štádiom je vznik bolestivých vredov resp. prasklín, ktoré sú prejavom vážneho ochorenia ciev.

V prípade, že v oblasti žíl v blízkosti členkov sú badateľné zvláštne sfarbené škvrny, môže ísť o reakciu organizmu, ktorá predchádza samotnému vzniku vredov. Neradno podceňovať ani extrémne opuchy nôh, ktoré môžu signalizovať riziko vzniku krvných zrazenín.

6 tipov pre zdravé nohy: nepodceňujte varovné príznaky!

Dôležitosť prevencie a eliminácia prvotných príznakov kŕčových žíl

Ak dochádza k výraznejšiemu obmedzeniu kvality života vplyvom kŕčových žíl, najvhodnejším riešením je návšteva lekára. Odborník s prehľadom zhodnotí situáciu a stanoví primeranú liečbu.

Zmierneniu bolesti a zlepšeniu stavu kŕčových žíl možno dopomôcť aj vlastným pričinením. Zoznámte sa s hlavnými činiteľmi pôsobiacimi proti vzniku kŕčových žíl:

  • Účinnou zbraňou je dlhodobé zaradenie primeraných športových aktivít do svojho života. Nie nadarmo sa hovorí, že chôdza je najzdravší šport. Pravidelná chôdza podporuje krvný obeh a pozitívne pôsobí na kŕčové žily. Odborníci odporúčajú aj plávanie, beh a jazdu na bicykli. Voľba vhodnej športovej aktivity závisí od závažnosti ochorenia.

  • V prípade nadváhy je nanajvýš vhodné prebytočné kilogramy primeraným spôsobom odstrániť. Zdravým stravovaním a športom je možné dosiahnuť naozaj pozitívne zmeny.

  • Pri problémoch so žilami sa vyhýbajte potravinám a nápojom, ktoré spôsobujú zadržiavanie vody v organizme. Zabudnite na tvrdé tučné syry, plnotučné mlieko, smotanu, droždie a konzervované slané potraviny. Pre redukciu solí v organizme konzumujte dostatok ovocia a zeleniny, olivový olej a orechy.

  • Do jedálneho lístka zaraďte potraviny bohaté na zinok, ktorý má spevňujúce účinky na tkanivá žíl. Nevyhnutný je dostatok vitamínu C.

  • Nenoste príliš tesné oblečenie a vyhýbajte sa vysokým podpätkom. Snažte sa eliminovať situácie, kde je organizmus vystavený dlhému státiu s sedeniu. Maximálna doba zotrvania v jednej polohe by nemala byť dlhšia ako tridsať minút.

  • Odborníci odporúčajú pravidelné nosenie špeciálnych kompresných pančúch, ktoré dostanete v každej lekárni alebo predajniach zdravotníckych potrieb.

  • Počas dňa si stanovte prestávky, počas ktorých sa budete sústreďovať na zlepšenie krvného obehu v žilách. Vhodnou polohou je poloha ležmo s nohami vyloženými nad úrovňou srdca. V tomto prípade využite službu troch alebo štyroch vankúšov, ktoré podložíte pod nohy. Druhá účinná poloha je tiež veľmi jednoduchá. Ľahneme si na chrbát a nohy oprieme o stenu. Dôležitý je deväťdesiat stupňový uhol, ktorý musia nohy zvierať s trupom.
  • Sedenie s prekríženými nohami je síce príťažlivé, ale vôbec nepomáha krvnému obehu. Skôr naopak. Z tohto dôvodu sa tejto polohe vyhýbajte.

Na kŕčové žily môžu pomôcť aj liečivé bylinky

Známa liečiteľka Maria Trebenová na úpravu krvného obehu odporúča zápar z nechtíka lekárskeho. Zápar pripravíme z 1 vrchovatej čajovej lyžičky rastliny a 1/4 litra vriacej vody. Veľmi účinné je pravidelné používanie nechtíkovej masti.

Postup

4 plné hrste nadrobno porezaných listov, stoniek a kvetov nechtíka vložíme do horúcej bravčovej masti. Zmes necháme vzkypieť. Premiešame, odstavíme a necháme cez noc odstáť. Druhý deň zohriatu zmes filtrujeme cez ľanové plátno do čistej nádoby. (Mária Trebenová, Zdravie z Božej lekárne, Ikar 2002).

Okrem nechtíka lekárskeho sú vhodnými rastlinami pagaštan konský alebo čučoriedka.

Trápia vás kŕčové žily? Dôležitý je správny pohyb

Kŕčové žily – môžu za to podpätky?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: