Neprejedaj sa!

Mgr. Marika Koscelníková | 24. december 2013

Sviatočné dni sú o oddychu, stretnutiach a aj o dobrom jedle. To sa nám núka samo. Perníčky, koláčiky, zemiakový šalát, alkohol a iné dobroty, bez ktorých by sa nezaobišlo nielen domáce hodovanie, ale ani rodinné návštevy. Štedrosť a hojnosť vianočných sviatkov je aj o plných stoloch a preplnených žalúdkoch. Zlatým pravidlom, ktorého by sme sa mali držať je: jesť do polosýta, piť do polopita.

Sviatočné dni sú o oddychu, stretnutiach a aj o dobrom jedle. To sa nám núka samo. Perníčky, koláčiky, zemiakový šalát, alkohol a iné dobroty, bez ktorých by sa nezaobišlo nielen domáce hodovanie, ale ani rodinné návštevy. Štedrosť a hojnosť vianočných sviatkov je aj o plných stoloch a preplnených žalúdkoch. Zlatým pravidlom, ktorého by sme sa mali držať je: jesť do polosýta, piť do polopita. 

Zo sviatočného menu len polovicu

Zvyknete si počas sviatkov dopriať a nechcete, aby sa to odrazilo na vašej váhe? Zabudnite na hladovku pred sviatkami, aby ste si urobili „rezervu“. O to viac jedla si neskôr doprajete a o to viac si telo hladné po kalóriách bude ukladať nabrané. Skúste jednoduchý trik. Naložte si zo všetkého polovičnú porciu, prípadne zjedzte len polovicu toho, čo máte na tanieri. Chuťové bunky budú spokojné, žalúdok plný a ručička na váhe by nemala rapídne vystúpiť. Pomáha aj to, ak si naložíte jedlo na menší tanier ako zvyčajne a každé sústo si vychutnáte. Prežúvajte ho tak dlho, kým sa nestane tekutinou. (Odborníci radia prežuť každý kúsok jedla 32-krát, ale kto by to počítal). Sliny pomôžu tráviacemu procesu, ktorý sa začína už v ústach. Dlhšie prežúvanie znamená aj pomalšie jedenie a pocitu sýtosti sa dočkáte skôr, ako po druhej pridanej porcii.

Na sviatočnom stole nechýba ani alkohol

Alkohol obsahuje takzvané slepé kalórie. Nemá žiadnu výživovú, len energetickú hodnotu. Telo si s ním musí poradiť a odsúva riešenie iných metabolických procesov. Na stránke Ambulancie klinickej výživy sa uvádza: „Nebezpečná nie je ani tak hodnota alkoholu, ale to, že zmätie trávenie a okamžite zabrzdí spaľovanie zásob tuku v organizme. Kalorická hodnota alkoholu môže byť nebezpečná. Jeden deciliter sa kaloricky rovná takmer dvom čajovým lyžičkám masla! Keď nalejete do seba dva poháre vína, kaloricky je to ako keby ste zjedli dve a pol polievkovej lyžice bravčovej masti. Ak alkohol pijete, nevypite za jeden deň viac ako 4 dl vína (prípadne dve malé whisky), ak ste muž a nie viac ako 2 dl vína (1 malá whisky), ak ste žena. Uprednostnite suché biele víno alebo vínny strik.“

Čo sa týka pitného režimu, ten dodržiavajte počas celého dňa. Ráno začnite vlažnou vodou s citrónovou šťavou, aby sa vám metabolizmus naštartoval. Pred rôznymi sýtenými farebnými nápojmi uprednostnite čistú vodu z vodovodu, striedajte ju s minerálkou. Vodu si doprajte hlavne v prípade, že si sviatočné dni bez pohárikov vína, koňaku, či iného alkoholu neviete predstaviť. Každý poldecák či pohár vína zapite pohárom čistej vody. Oceníte to najmä na druhý deň. Pitie dostatočného množstva vody pomôže obličkám detoxikovať telo efektívnejšie a predchádza dehydratácii.

Doma zdravo, u suseda ťažko

V dnešnej dobe, ktorá je „fit“, sa menia v niektorých rodinách aj tradície na vianočných stoloch. Majonézu v šaláte vystriadal biely jogurt, vyprážaného kapra ryba pripravená na masle a aj kapustnica sa zaobíde bez údeného mäsa. Ak ste si prispôsobili vianočné menu podľa svojho gusta, zrejme sa vám naozaj podarí vyhnúť bolestiam žalúdka a pocitu preplnenosti. Za dverami vašej domácnosti však hostitelia nemusia dodržiavať tipy na zdravé vianočné menu a ponúknu vás krémovým zákuskom a rezňom. Odolať pokušeniu, alebo odmietnuť s tým, že „také nejete“? Slušné je aspoň ochutnať. Sedieť u známych so slinami v ústach a nervózne pokukovať po zakázaných jedlách neprospeje k sviatočnej pohode. Odpovedať na otázky tipu - zas držíš diétu - môže byť otravné a nepríjemné. Ochutnajte, pochváľte a zvyšok koláčika nenápadne posuňte partnerovi. Ak máte s ponúknutým jedlom problém, pretože ste napríklad vegetariáni a rezeň by ste do úst nedali, vysvetlite, prečo ho nechcete a siahnite po prílohe.     

Prvá pomoc

Zabudnite na to, že plnému žalúdku pomôže posteľ. Do polohy ležmo sa uložte najskôr dve hodiny po jedle. Dobrému tráveniu pomôže rasca. Prežúvajte ju po jedle. Doprajte si mätový čaj. Ten aktivuje trávenie, je vhodný pri žalúdočných problémoch, ale aj na pretrávenie po ťažkom jedle. Upokojí žalúdok a celý tráviaci systém. Pomôže aj pohár vody s vytlačenou šťavou z citróna, alebo vo vode rozpustená sóda bikarbóna (pol lyžičky). Na pálenie záhy skúste mandle, stačí päť kúskov.

 

Vedeli ste, že: najviac žlčníkových záchvatov býva na Štefana? Trojdňové vianočné prejedanie sa, vyvrcholí práve na druhý sviatok vianočný. Hodujte s rozumom, nezabúdajte na pohyb a prežijete sviatky v zdraví.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: