Nechajte sa unášať chuťou zmyselnej čokolády

Miroslava Miková | 3. september 2010

Očami blúdim po regáloch, ktoré sú preplnené rôznymi druhmi čokolády. V myšlienkach riešim dilemu, ktorú z nich si vybrať...

Očami blúdim po regáloch, ktoré sú preplnené rôznymi druhmi čokolády. V myšlienkach riešim dilemu, ktorú z nich si vybrať a pritom sa snažím tváriť nenápadne. Nugátové bonbóny, sójová s orieškami, mliečna s mandľami či karamelová? „Ach, jaj“, ticho si vzdychnem. „Daj prednosť horkej čokoláde s vysokým obsahom kakaa a urob niečo dobré pre svoje zdravie!“, hovorí mi prísne môj vnútorný hlas. Minúty ubiehajú a ja som sa stále nerozhodla. Možno sa pri týchto vetách šibalsky usmejete a poviete si: „Veď to som celá ja.“ Preto som sa rozhodla, že vám ponúknem zopár užitočných informácií o zmyselnom čokoládovom zázraku.  

K čokoláde sa viaže bohatá a zaujímavá história. Skúsme sa preniesť o dvetisíc rokov späť, keď Aztékovia a Mayovia miešali božské nápoje, ktoré boli pripravené z kakaových bôbov. V roku 1503 sa s plodmi kakaovníka zoznámil Krištof Kolombus, neskôr sa vďaka Hernandovi Cortézovi dostal nápoj do Španielska. Niekedy v polovici 16. storočia sa do horkastého moku začal pridávať cukor. Rok 1876 je spojený so vznikom mliečnej čokolády a menom Daniela Petera. Tabuľková čokoláda sa objavuje v 19. storočí vďaka C. Houtenovi a svetoznámym sa zmyselné pokušenie stáva po druhej svetovej vojne najmä zásluhou Belgičanov a Francúzov. 

Výroba kvalitnej čokolády je zložitá a k tomu, aby sladký zázrak uzrel svetlo sveta je potrebných niekoľko dôležitých etáp. Prvou fázou je zber kakaových bôbov, ktorý sa uskutočňuje dvakrát do roka. Bôby sú plodinou stromu s hustou korunou dorastajúceho do výšky desať metrov. Rodnou zemou stromu s plodmi, ktoré sú domovom mandľovitých semien je Stredná Amerika, ale pestuje sa aj v iných krajinách s tropickým podnebím. Po zbere nasleduje kvasenie, sušenie, kontrola, triedenie a čistenie kakaa. Dôležitým procesom je praženie pri 120 stupňoch Celzia, následne lúskanie, fúkanie a triedenie. Mletie zabezpečí vznik hustej čokoládovej pasty. Časť z nej sa môže použiť na lisovanie vďaka ktorému vzniká čokoládové maslo, ktoré má uplatnenie v kozmetike, medicíne alebo je súčasťou bielej čokolády. Nevylisovaná čokoládová pasta sa tradične mieša s mliekom, cukrom a čokoládovým  maslom až vznikne granulát. Následné spracovanie postupmi akými sú rafinovanie, konšovanie, temperovanie a formovanie premení granulát na čokoládu do podoby, s ktorou sa bežne stretávame.

 Mnohé výskumy poukazujú na liečivé účinky čokolády. Treba mať však na pamäti, že ide o čokoládu s vysokým obsahom kakaa a nie lacné napodobeniny s vysokým obsahom cukru, tuku a emulgátorov, ktoré majú s pravým tmavým zázrakom len málo spoločného. Liečivé účinky čokolády zabezpečuje jeho hlavná zložka a tou je kakao. Kakao obsahuje 2,5% alkaloidov, najmä teobromín a kofeín. Hladinu serotonínu teda hormónu dobrej nálady zvyšuje aminová esenciálna kyselina - tryptofan, ktorú kakao obsahuje. Dôležitou a užitočnou zložkou sú flavonoidy, ktoré zabraňujú infarktu a mozgovým príhodám. Zároveň pôsobia protizápalovo, antialergicky a zabraňujú vzniku rôznych viróz. Nesmieme zabudnúť na antioxidanty, vitamíny skupiny B, vápnik a magnézium, ktoré sú súčasťou kvalitných čokolád. Antioxidanty sú látky, ktoré sa významným spôsobom podieľajú na zvyšovaní obrannej schopnosti organizmu. Ich hlavnou úlohou je zbaviť naše telo prebytočného množstva voľných radikálov. Rast organizmu, správny metabolizmus, tvorbu červených krviniek a správnu funkciu nervového systému zabezpečujú vitamíny skupiny B. Zdravé kosti a zuby, nervovú a srdcovú činnosť, ale aj zrážanlivosť krvi má na starosti vápnik. Vplyv na látkovú výmenu bielkovín, kosti a celkovú imunitu má horčík. 
 
Kvalitnú čokoládu ocenia nielen ľudia s predpokladom vzniku infarktu či mozgovej príhody, ale aj budúce mamičky. Fínski vedci dokázali, že každodenná konzumácia ozajstnej čokolády ovplyvňuje bábätko. Detičky sa viac usmievajú a sú odvážnejšie. Všeobecným poznatkom je, že čokoláda povzbudzuje a dodáva energiu, za čo môžu alkaloidy – kofeín a teobromín. Chutný zázrak menom čokoláda ocenia aj fajčiari, pretože pozitívne ovplyvňuje elasticitu ciev. Určite budete súhlasiť, keď čokoládu označím za potravinu, ktorá prináša požitok, ale zároveň pomáha udržať zdravie.

Možno viac ako inokedy oceníme v chladných a upršaných dňoch varenú čokoládu, ktorá zaručene zlepší náladu a dodá energiu. Môžeme ju jednoducho pripraviť v pohodlí domova: 

Na jednu šálku použijeme asi 20 gramov kvalitnej čokolády s vysokým obsahom kakaa, ktorú necháme na ohni zmäknúť, pridáme teplé mlieko, cukor a miešame až do zovretia. Zmes precedíme a podávame. Ak nemáte k dispozícii čokoládu, siahnite po kakaovom prášku, ktorý v kombinácii s mliekom a cukrom bude náplasťou na ubolené telo bez energie a vitality. 

Na záver len toľko – pravidelná konzumácia malého množstva čokolády neublíži, skôr pomôže. Lahodne sa rozplývajúce kúsky tmavej hmoty prinášajú potešenie našim zmyslom a zároveň pomáhajú dodať potrebnú energiu a zlepšiť funkcie ľudského organizmu. To sú hlavné dôvody, pre ktoré sa oplatí siahnuť na kakaové potešenie.

 

Zdroj:
www.cokolada.bonbons-chocolate.eu
www.belgickepralinky.sk
www.liecenie.info
Slovenská rodinná kuchárka
J. Kresánek – Atlas liečivých rastlín a lesných plodov
 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: