Aby deťom chutilo

redakcia | 20. júl 2017
Aby deťom chutilo

Drvivá väčšina menších detí je v jedle veľmi vyberavá, preto býva náročné primäť ich k obľube zdravých jedál. I v tomto prípade sa však dá „vyťažiť“ z veku malého nezbedníka a šikovnými trikmi predísť hádkam o jedle.

MAMY RADIA MAMÁM: Keď dieťa odmieta príkrmy

Predškolský vek je posledným obdobím, kedy môžu rodičia plne kontrolovať stravu dieťaťa. Keď sa malý škôlkar zmení na školáka, je omnoho ťažšie, a v niektorých situáciách priam nemožné, ustrážiť jeho jedálniček.

Vplyvy okolia sa s rastúcim vekom zvyšujú, preto ak si dieťa nedonesie zdravé stravovacie návyky z domu, nebude vôbec jednoduché sa im neskôr priučiť.

Prezentujte jedlo aktraktívne

Najzaručenejší spôsob, ako docieliť, aby si dieťa obľúbilo určité potraviny, je podávať ich pestrým spôsobom. Veselé tanieriky, farebné príbory, drobné ozdoby (slamky, zvieratká na špajličke a pod.) vyvolávajú pocit, že stravovanie je vlastne hra, nie nevyhnutná povinnosť.

Ak podávate dieťaťu jedlo, ktoré predtým nemalo, pokúste sa urobiť na tanieri malé umelecké dielko. Noštek z brokolice, ústočká z mrkvy, oči z kalerábu, to všetko spôsobí sympatie k ponúkaným potravinám.

Ak sa k tomu zahráte na dvorného kuchára, váš malý kráľ si ani nestihne uvedomiť, že ešte včera mal k zelenine odpor.

Prečítajte si: Soliť, alebo ochucovať bylinkami?

Vzbuďte u dieťaťa o jedlo záujem

Ak ste si istá, že jedlo, ktoré máte v pláne dnes položiť na obedový stôl, bude odmietnuté, skúste pozornosť dieťaťa presunúť na niečo iné.

Počas toho, ako položíte tanier na stôl, zaujmite ho veselou príhodou, či konverzáciou (nie však televíziou či počítačom). Staršie dieťa by ste už podobným trikom „neobalamutili“, no menšie dieťa by nemalo byť príliš ťažkým orieškom.

Podávajte malé porcie. Menšie dieťa plný tanier dokonale odradí. Vzbudzuje v ňom strach, že musí všetko zjesť. Oveľa lepšie je podávať menšie porcie na malom tanieri. Sami dobre vieme, že menšie množstvo jedla vyzerá lákavejšie a ľahšie ho skonzumujeme.

Trik typu – jedna lyžička za mamičku, druhá za otecka – nie je veľmi dobrým nápadom. Okrem toho, že väčšina z nás si na podobné „vydierania“ spomína, ešte i dnes vyvolávajú pocit, že dieťa neje kvôli sebe, ale kvôli rodine.

Štúdia potvrdila: Nezdravé jedlo nemusí byť až také

Počúvajte apetít dieťaťa a jeho potreby

Nie je vhodné nútiť dieťa do jedla. Vytvorená averzia voči jedlu sa potom veľmi ťažko odstraňuje. Rešpektujte, čo má vaše dieťa rado a čo, naopak, neobľubuje. Každý človek je osobitý a ani vám nechutia všetky jedlá.

Paleta potravín, ktorú ponúkajú jednotlivé obchodné reťazce, je dnes mimoriadne široká, preto sa jedlo, ktoré dieťa striktne odmieta, dá nahradiť niečím iným.

Zvádzať súboje a hádky o jedlo je zbytočné a navyše sa tak dieťa naučí odmietať z trucu, a nie kvôli tomu, že mu naozaj nechutí alebo nevládze.

Vedeli ste? Bábätkám často podávame príliš horúce jedlo...

Množstvo chutných inšpirácií nájdete aj na našom webe, v rubrike RECEPTY

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: