S dieťaťom do práce?

Mgr. Ivana MAJDOVÁ | 8. júl 2017
S dieťaťom do práce?

Dovolenka sa rodičom minula, čo ďalej? Zoberte so sebou dieťa do práce!

Workholizmus: Keď je práca všetkým

Dlhoočakávaná dovolenka je za vami, zostali iba fotografie s vôňou leta. Deti si svoje užili u jednej i druhej babičky, možno ste stihli aj nejaké víkendové výlety po Slovensku. Dovolenka sa rodičom minula, čo ďalej?

Dg.: WORKHOLIK. Keď práca vyhráva nad rodinou...

Zoberte so sebou dieťa do práce

Jasné, že nie v deň dokončovania dôležitého projektu, mesačnej uzávierky alebo keď práve „ťaháte“ za kolegyne na dovolenke. Vystihnite taký pokojnejší deň a zabijete dve muchy jednou ranou. O dieťa bude nielen postarané, ale lepšie pochopí, čo to v „tej robotke“ vlastne robíte.

Dospelí, ktorých rodičia v detstve brali so sebou do zamestnania, na to spravidla veľmi radi spomínajú. Mohli si v tej dobe sadnúť k písaciemu stolu, zaťukať na písacom stroji, niečo nakresliť, dostali „dospelácku“ desiatu... no a pripadali si nesmierne dôležití.

Alena (39 rokov) dodnes spomína, ako navštevovala po vyučovaní mamu v lekárni. Tam jej pomáhala ukladať lieky do zásuviek, sledovala, ako sa miešajú masti a rôzne vodičky.

Špecifická vôňa mastičiek, dezinfekcií, čisté a biele prostredie lekárne sa jej navždy vrylo do pamäti. Dokonca uvažovala o tom, či nenastúpiť na farmáciu...

Čo na dieťa v práci hovoria kolegovia?

Kolegovia sa väčšinou na malého návštevníka pozerajú prívetivo, vypytujú sa na škôlku, školu, kamarátov a dohadujú sa, komu je dieťa podobné.

Našťastie ešte je zopár takých podnikov alebo inštitúcií, kde je priateľská atmosféra a trošku „miernejšie“ pracovné tempo. Hlavne v zariadeniach, kde sa pracuje s deťmi alebo je v ňom dosť žien-matiek, sú detské návštevy príjemným spestrením pracovného dňa.

Dieťa v práci počas voľného dňa

Existujú samozrejme pracoviská, kde sú súkromné návštevy úplne zakázané alebo pracovné nasadenie zamestnancov je také, že sa v pracovnej dobe nenájde čas na chvíľku „odreagovania“ a už vôbec nie na zábavu.

Aj v takomto prípade je možné riešenie. Môže ním byť návšteva pracoviska vo voľných dňoch. Rodičia – ruku na srdce, podaktorí týmto spôsobom riešite hneď niekoľko problémov.

Potrebujete čosi dokončiť, na čo nezostal čas cez týždeň? A zároveň má ocko „varovaciu sobotu“, aby mama mohla v pokoji upratať, alebo nebodaj si odpočinúť?

Ako dieťa v práci zabaviť?

Keď zoberiete svojho potomka so sebou do zamestnania, po obhliadke kancelárií, písacieho stola a ďalších nevyhnutností si dieťa môže kresliť, hrať sa na počítači,  strúhať ceruzky vám a okolitým kolegom alebo poliať kvietky.

Väčšie deti sa potešia obsluhovaniu „kopírky“. Drobných úloh zodpovedajúcich veku sa dá nájsť kopec. Zatiaľ ocko alebo mamina môžu dokončiť svoju prácu. Dieťa má pocit zodpovednosti a dôležitosti – veď predsa rodičom pomáha priamo v práci. No a čím sa bude viac snažiť, o to skôr pôjdu domov a na sľúbenú zmrzlinu.

Rodičia nemusia mať výčitky svedomia, že dieťa zobrali so sebou do práce. Je správne, keď potomkovia spoznajú prostredie, v ktorom ich rodičia trávia značnú časť svojho života. Deti to obvykle zaujíma, všeličo nové sa dozvedia a je to navyše i báječné dobrodružstvo vo svete dospelých.

Vhodná denná doba na pracovisku

Každé pracovisko má svoj pevne daný režim, s tým musíte počítať. Niekde je najvhodnejšie, ak babička privedie dieťa za vami do zamestnania posledné 2-3 hodinky pred koncom pracovnej doby, inde sa môže návšteva odohrať počas poslednej pauzy.

V školách sú prestávky, učitelia majú voľné „okienka“ v rozvrhu, lekári a sestry majú zas úplne iný časový plán.

Najlepšie je dieťa ešte pred samotnou prehliadkou oboznámiť s náplňou vašej práce. Dokáže si potom v hlavičke lepšie upratať svoje predstavy a porovnať ich so skutočnou podobou pracoviska.

Ukážte dieťaťu podrobne, kde pracujete

Od pivnice až po povalu - preveďte dieťa od vrátnice až do svojej kancelárie (ambulancie, triedy, výrobnej haly, dielne...) a ukazujte, vysvetľujte. „Tuto čakajú chorí na odbery krvi, tie sa potom spracovávajú vedľa v laboratóriu, aby lekári zistili, čo ich trápi.“

Oboznamujte dieťa i s jednotlivými profesiami. „Toto je Jozef. Lieči psíkov (riadi to veľké auto, víta návštevy, opravuje počítače).“ Podobne by ste mali postupovať pri ukážke vybavenia a prístrojov. Výklad musí zodpovedať veku, schopnostiam doterajším vedomostiam a skúsenostiam dieťaťa.

Aj žena v domácnosti pracuje

Návšteva v zamestnaní môže byť aj vhodným štartom na rozhovory o práci vôbec - o rôznych povolaniach. Skúste potomkovi zjednodušene vysvetliť, v čom spočíva vaša práca.

U niektorých profesií je to pomerne jednoduché, pretože sú spojené s každodennou skúsenosťou dieťaťa. Sem patria napríklad povolanie lekára, učiteľa, predavačky či kaderníka. Ale čo burzový maklér alebo korektorka?

Pokiaľ ste na materskej dovolenke alebo žena v domácnosti, nehovorte dieťaťu, že nepracujete. Nie je to predsa pravda, naopak.

Staráte sa o chod domácnosti, čo je životne dôležitá činnosť. Vysvetlite dieťaťu, ako máte s ockom rozdelené role, ako rodina funguje.

Aj to je pre neho dobrá skúsenosť. Navyše, maminu pracujúcu doma môže dieťa pri práci sledovať každý deň. Vysvetlite mu, v čom vaše zamestnanie spočíva, a môžete vám aj trošku pomôcť. Uvidíte, že sa dieťa rado zapojí. A navyše má skvelý príklad svojej pracujúcej mamy rovno pred očami.

Kým nás práca nerozdelí...

Dojčenie a zamestnanie – ako ich zosúladiť?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: