Naše snažilkovanie

Zuzana Vlkolinská | 2. október 2008

Na prvom dieťatku sme začali pracovať hneď po svadbe. Hoci som študovala na VŠ, po ničom inom, ako po dieťatku som netúžila.

Práve som dočítala skutočný snažilkovský príbeh a nedá mi, aby som aj ja nezareagovala. Síce sme sa s manželom "nesnažilkovali" príliš dlho, ale... Na prvom dieťatku sme začali pracovať hneď po svadbe. Hoci som študovala na VŠ, po ničom inom, ako po dieťatku som netúžila.

Ako to väcšinou býva, ubiehal jeden mesiac za druhým, a stále nič. Tak som teda mierne rezignovala, upokojila som sa tým, že si aspoň v kľude dokončím školu a keby sa niečo stalo medzitým, budeme len radi... a veru sa aj stalo, akonáhle sme sa prestali snažiť, otehotnela som a Emmka mala na Vianoce 4 roky. To sme už začali uvažovať o druhom dieťatku. Cesta k rozhodnutiu, že budeme mať ešte jedno dieťa nebola ľahká, pretože po narodení malej, sme si ako manželia prešli možno skúškami ohňom, čo sa nášho vzťahu týka. Presne na 9. výročie, keď sme spolu začali chodiť, sme sa pevne rozhodli - áno, chceme druhé dieťatko.

Na naše počudovanie som čoskoro pocítila "milé" ranné nevoľnosti a už sme tušili, že som asi v tom. Lenže s nevolnosťami prišli aj podivné bolesti, dokonca sa zdalo, že to bol len planý poplach, keď som začala znovu špiniť. Napriek tomu som si urobila test - jeden, dva a oba pozitívne. To som už neváhala a šla ku doktorovi. Ten ma hneď schladil, že podľa sona určite nie som tehotná, ale pre istotu mi zoberie krv. Potvrdilo sa, že tehotná som, len vajíčko nie je tam, kde má byť - v maternici, ale vo vajíčkovode.

Potom to už bolo rýchle, akútna hospitalizácia, diagnóza mimomaternicové tehotenstvo, a v 10. týždni - v hodine dvanástej, ma laparoskopicky operovali. Nikomu to neprajem, a nikto, kto to neprežil, nevie, aký je to hrozný pocit , prísť o dieťatko, na ktoré sa tak veľmi tešíte. A to ešte švagriná oznámila, že je tehotná tiež. Práve dnes sa jej narodila očakávaná dcérka, a ja mám termín v máji. Napriek odporúčaniam, aby sme urobili 6 mesiacov prestávku, som poslúchla svojho lekára - priam som sa na to upla, že nevidí dôvod, prečo čakať, že sa môžeme začať pokúšať ihneď.

Koncom augusta som po 2,5 mesiaci od operácie znovu otehotnela, a snáď to nebude mať na dieťatko nejaké následky. Musím však priznať, že tých 2,5 mesiaca bola pre mňa večnosť, teraz sa na to s odstupom času pozerám ako na posadnutosť, keď som rátala plodné dni, kedy mi asi funguje zdravý nepoškodený vaječník s vajíčkovodom. Oplatilo sa však, napriek tomu, že mám pocit, akoby si telo po 2. tehotenstve neoddýchlo a nestihlo sa zregenerovať a už som bola tehotná znovu.

Som rada, že naše snažilkovanie nebolo také dlhé a plné komplikácií, ako v príbehoch niektorých čitateliek. A všetkým zo srdca želám, aby rozhodnutie stať sa mamou neodkladali, a aby cesta k dieťatku bola príjemná, rýchla a bezproblémová.

Máte zaujímavý zážitok či skúsenosť? Čakáte bábätko, alebo sa brodíte neprespatými nocami? Vychovávate a máte tipy a triky, o ktoré sa chcete podeliť? Neváhajte a píšte nám na twiggi@centrum.sk alebo dasa@kratka.sk . Vybrané články budú publikované a honorované!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: