Naše dieťa nás prichytilo

Redakcia | 21. február 2017
Naše dieťa nás prichytilo

Zatiaľ čo vy sa oddávate radovánkam, vaše dieťa vtrhne do spálne. Ocko už zase mamičke napráva chrbticu? Alebo je ocko taký chorý, že ho musí mama zachraňovať?

V hollywoodskom filme by sa pár akrobaticky pohyboval na prestieradle, žena by mala pot na vrchnej pere, make-up by zostal napriek tomu perfektný. Hovorili by divoké veci, vášnivo sa milovali a potom by v Adamovom rúchu ešte dlhú chvíľu odpočívali vedľa seba. Nakoniec by si zapálili cigaretu. Toľko film.
 

Ak dieťa prekvapí rodičov v chúlostivej situácii

V skutočnom živote stroskotávajú takéto momenty na maličkostiach. Napríklad na vašom dieťati, ktoré sa náhle objaví vo dverách a pýta sa: „Mami, čo to robíš s ockom?“

Je to jedna z najnepríjemnejších situácií, ktorá sa môže prihodiť rodičom. Zabudnite na všetky výhovorky!

Ako sa zachovať v situácii, keď dieťa pristihne rodičov v chúlostivej situácii?

Neklamte!“ radia sexuológovia. „Vaše dieťa nie je hlúpe. Aj keď ešte túto pozíciu celkom nechápe, všimlo si, že sa dostalo do situácie, ktorá vás prekvapila. Buďte teraz čestní a nevyraďujte dieťa z „problému“.

Inak mu sprostredkujete pocit zakázaného a provokujete tabu." Ako dieťa zažíva takýto „prepad“, závisí od jeho veku. Kým malé deti nevedia, čo sa práve deje, staršie deti a tínedžeri chápu situáciu celkom presne. To je zahanbujúce pre obe strany. S jednoduchými tipmi však môžete túto situáciu využiť aj pozitívne.

Ako malé deti prežíva takúto "chúlostivú" situáciu

Malé deti sa ešte nevypytujú. Sú príliš malé na to, aby rozpoznali rozdiel v porovnaní s inými situáciami, kedy ležia mama a otec v posteli. Vaše dieťa sa zaujíma pravdepodobne o iné aspekty, napríklad, prečo ste boli takí hluční, prečo vydávate také komické zvuky a či to bolí.

Psychológovia teda radia: „Rozoberte s deťmi tieto otázky. Vysvetlite, že rodičia sa hrajú hru pre dospelých, že ich to veľmi baví, že pri tom robia neplechu? Poukážte na obľúbené hry dieťaťa, kedy výska od radosti. Týmto spôsobom vtiahnete dieťa do situácie, ktorú videlo a celé sa to dá teda zvládnuť bez ohrozujúcich komponentov.

Dôležité: Okolo piateho roku života deti prechádzajú tzv. prvou oidipálnou fázou, to znamená, že môžu byť žiarlivé alebo závidia, že rodičia sa delia o niečo, na čom sa ony samy nemôžu zúčastniť.

Vezmite dieťa teraz do náruče! Maznajte sa s ním! Povedzte mu: Keď sa bláznime s tebou, je to síce iné, ale tiež veľmi krásne a výnimočné. Lebo takto sa vieme láskať len s tebou.

Tip MAMA a ja 

„Čo to tu robíte?“ Deti väčšinou neklopú, keď im počas ukladania sa na spánok ešte napadne nejaká otázka pre vás – rodičov, ktorá nepočká do rána. Radšej si dvere zamknite, aby vás deti pri sexe neprekvapili.

Ako chúlostivú situáciu vysvetliť školákom

Nielen rodičia, ale i deti sa hanbia v takejto situácií, kedy pristihnú rodičov pri „tom“. „Deti si nevedia často predstaviť, že ich rodičia majú sex. Rodičia sú dospelí, ktorí ich vedú životom, pomáhajú, utešujú, ale i karhajú.

Ale z ich pohľadu to nie sú žiadne sexuálne bytosti. Nie sú muž a žena, ale otec a mama. Sex medzi rodičmi je pre ne vlastne tabu – je to téma, ktorú syn alebo dcéra neberú ako skutočne v rodine jestvujúcu.“ Toľko postrehy sexuológov.

Po zážitku, kedy vás školák prekvapí v spálni, prichádza na to, že sú oblasti, ktoré sú len pre dospelých. Je to dôležité pre ich vývoj. Z toho vyplýva nasledovné: Využite šancu a vysvetlite deťom tento ich postreh lepšie.

Prečítajte si: Manželstvo po rokoch – oživí ho sex?

Nenaservírujte toho ale dieťaťu viac, ako chce vedieť. Ušetrite ho detailov. Povedzte, že mama a ocko sa ľúbia a takto to dokazujú tým, že sa maznajú. Dajte ale dieťaťu jasne znať, že pri tom dieťa nemá čo hľadať.

Záver: Čím otvorenejšie od začiatku rodina narába s nežnosťami a láskaním, tým jednoduchšie je pre dieťa spracovať zážitky tohto typu.

Ako viesť rozhovor o chúlostivých záležitostiach s tínedžermi

Vaše dieťa má už znalosti o sexualite, možno má už vážneho priateľa/ku. Rozprávajte sa s ním ako s dospelým! Povedzte: „Nabudúce, prosím ťa, zaklopkaj! My ti tiež nikdy nevtrhneme do izby, keď máš návštevu!“

Použite humor: „Snáď si si nemyslel, že máme ešte sex? Ale neboj sa, teraz aspoň vieš, že v štyridsiatke sa život nekončí.“ Otcovia by sa mali pritom obracať na synov, matky na svoje dcéry. Tak bude rozhovor o takýchto témach jednoduchší.

A čo ak ma dieťa pristihne s mojím novým partnerom? Zrazu leží nový priateľ s mamou v posteli, hoci prišiel iba na večeru. Čo teraz? Psychológovia radia: „Aj tu sa ráta pravda. Nepredstavujte svojho nového partnera ako milého suseda alebo starého priateľa. Rodičia majú aj po rozvode právo na nového partnera, ale i deti majú právo na vysvetlenia toho, čo sa deje.“

Prečítajte si: Lásky našich detí

Ako ste zareagovali, keď vás dieťa pristihlo pri sexe?

Radka (dcéra – 4 roky): Nám sa to stalo, keď mala dcéra 3 roky. Vtedy sme jednoducho prestali a povedali sme jej, že sa s ockom veľmi ľúbime, že dospelí to takto robia a neobjímajú sa len a nedávajú si iba pusinky.

Deti idú s otázkami aj tak iba do tej miery, ako sú schopné vo svojom veku pochopiť. Téma ich začne dosť rýchlo nudiť a vôbec to neberú tak dramaticky, ako si my rodičia myslíme. Myslím, že hlavné je nerobiť z toho drámu – lebo panická reakcia dospelých môže priviesť dieťa na myšlienku, že tu nie je niečo normálne.

Dvere by som v žiadnom prípade nezamykala, lebo to len v nich vzbudí zvedavosť a vedie k nedôvere. Čo by ste im potom povedali? Že ste práve čítali napínavú knihu a nechceli byť pri tom rušení?

Alexandra (dcéra – 5 rokov): Po tom, čo nás dcéra dvakrát „vymákla“, sme si vyrobili alarm. Ona totiž chodí niekedy v noci na WC a keď ide okolo našich dverí, zvykne nakuknúť, či je všetko v poriadku, lebo v noci mávame zvyčajne dvere otvorené.

A robí to tak potichu, že to vôbec nepostrehneme. Keď mi v noci potrasie ramenom a opýta sa, či je všetko v poriadku, až sa zdesím od strachu. Tak sme rozmýšľali, čo urobíme. Zamknúť dvere – chytila by ju panika. Otvorené dvere – neprichádza do úvahy. A tak sme si zavesili nad dvere zvonkohru. Privrieme vždy dvere a keď sa blíži „kontrola“, počujeme tichý, ale varujúci zvuk.

Nina (syn 5 – rokov): Nám sa to stalo prednedávnom. Jasné, že sme sa najskôr cítili dosť nepríjemne, ale potom sme synovi povedali, že dospelí to takto robia, keď sa majú radi. Odvtedy tiež radšej privrie dvere zvonka, keď sme v spálni. Odvtedy si však dávame pozor a začneme, až keď syn tvrdo spí.

Petra (dcéra – 3 roky): Keď nás pristihla dcéra, chcela vedieť, čo robíme, tak som jej vysvetlila, že sa s ockom takto ľúbime. Nasledujúci víkend prišla so svojím mackom v náručí a chcela mať s nami sex, veď aj ju vraj ľúbime. A tak nadišiel čas na podrobnejší rozhovor. Ale tak rýchlo, ako vtedy muž vstal z postele, nevstal už nikdy potom.

Prečítajte si: Sex po pôrode - malý sprievodca

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: