Na dovolenku bez kinetózy

Redakcia | 8. júl 2016
Na dovolenku bez kinetózy

Kufre máte zbalené, plavky, opaľovacie krémy a všetko potrebné nachystané. Vaša vysnívaná dovolenková destinácia čaká iba na vás... Už len maličkosť – zvládnuť v pohode cestu s dieťaťom...

Vaše obavy nie sú neopodstatnené v prípade, ak ste už skôr pri cestovaní postrehli, že váš potomok sa pri ceste akýmkoľvek dopravným prostriedkom sťažuje na bolesti hlavy, je bledý, alebo dokonca zvracia. Tieto ťažkosti sa v spojitosti s cestovaním označujú ako kinetóza.

O čo ide?

Hoci nejde o závažné ochorenie s trvalými následkami, ale iba o prechodný stav, dokáže potrápiť a znepríjemniť akékoľvek cestovanie. Kinetóza častejšie postihuje ženy, deti a starších ľudí. Problém podobný kinetóze môžu mať aj niektoré zvieratká, čo je dobré vedieť, ak sa na dovolenku chystáte aj so svojím štvornohým miláčikom.

Kinetóza je spôsobovaná podráždením receptorov, ktoré registrujú zmeny polohy tela. Náš mozog je neustále zásobovaný informáciami o tom, čo sa s organizmom deje. Pre kinetózu sú kľúčové informácie tzv. vestibulárneho aparátu a zrakové podnety. Vestibulárny aparát je nevyhnutný pre udržanie rovnováhy. Nachádza sa vo vnútornom uchu, je tvorený tromi kanálikmi, ktoré sú naplnené tekutinou s kryštálikmi. Pohyb kryštálikov dráždi vestibulárny aparát, odkiaľ sa prostredníctvom nervových vlákien dostávajú informácie do mozgu.

Jednoducho povedané, ak sú v mozgu rozporuplné informácie (oči vidia pred sebou stabilné predmety, no telo je v dôsledku cestovania v pohybe, hoci si to nemusíte uvedomovať), dochádza k podráždeniu centrálneho nervového systému. A vzniká kinetóza.

Príznaky

Možno ste aj vy ako dieťa kinetózou trpeli, no rokmi ste z toho „vyrástli“. Alebo naopak, donedávna vás nevoľnosť pri cestovaní vôbec netrápila, zato teraz vám znepríjemňuje akúkoľvek cestu. Je dokázané, že niektorí ľudia sú ku kinetóze náchylnejší, iní zasa odolnejší.

Medzi typické príznaky kinetózy patria:

  • žalúdočná nevoľnosť,
  • studený pot,
  • bledosť,
  • zvracanie,
  • závrat,
  • nechutenstvo,
  • grganie,
  • nízky tlak,
  • nadmerná tvorba slín ap.

Čo pomáha?

Kinetózu ako takú liečiť nemožno. V lekárňach je však možné zakúpiť viacero prípravkov, vhodných aj pre deti, ktoré tlmia jej prejavy. Tieto prípravky sú vo forme tabliet, alebo aj ako cukríky a žuvačky. Užiť ich je najlepšie aspoň pol hodiny pred plánovanou cestou.

Pred ich skonzumovaním si však prečítajte príbalový leták. Osobitne to platí pre šoférov, ktorí trpia kinetózou. Niektoré prípravky totiž môžu spôsobovať ospalosť.

Ak sa chcete vyhnúť prílišným ťažkostiam vašich detí, dbajte pred odcestovaním na týchto pár bodov:

  • pripravte deti na to, že vás čaká cesta;
  • uvarte ľahké jedlo – kinetózu zhoršuje prázdny i preplnený žalúdok;
  • dbajte na pitný režim, avšak ak je to možné, obmedzte sladené nápoje, cukor nevoľnosť ešte zhoršuje;
  • účinný proti nevoľnosti a zvracaniu je zázvor. V lekárňach sú bežne dostupné žuvačky a cukríky s pridaním zázvorovej živice, ktoré budú vašim deťom určite chutiť a navyše im aj pomôžu. Pre dospelých je vhodný zázvorový čaj.
  • stanovte vhodnú dobu odchodu, najlepšie ráno, keď sú deti „čerstvé“, alebo podvečer, keď sú už dostatočne unavené. Pre niektoré deti je najvhodnejšie cestovať v noci, keď sa nevoľnosti pre veľkú únavu vyhnú. Celkovo sa spánok pokladá za najvhodnejší prostriedok proti kinetóze. Prečo? Pri spánku mozog „nie je zmätený“, pretože nedostáva počas cesty informácie od zraku, ale prijíma iba signály z vestibulárneho aparátu o pohybe tela.

Tip MAMA a ja

Mrzutosť, unudenosť... navyše ak sa dieťa cíti fyzicky zle, z cestovania sa stáva nočná mora. Pripravte deťom pri cestovaní program – spievajte, podľa možností sa hrajte, rozprávajte. 

V aute
Je to najvýhodnejší spôsob na prepravu, ak vaše dieťa trpí kinetózou. Môžete totiž kedykoľvek zastaviť a prispôsobiť sa jeho potrebám.

Čo robiť, aby vášmu dieťaťu nebolo v aute nevoľno? Pri šoférovaní dodržujte primeranú rýchlosť, nezrýchľujte príliš rýchlo a do zákrut nevstupujte prudko. Pokojná a pravidelná jazda – to je to, čo vaši malí cestovatelia potrebujú.

Máte radi v aute príjemnú arómu a hudbu? Zabudnite na to. Hoci vám to môže byť príjemné, deti môžu zvuky hudby a pachy dráždiť. V zálohe majte radšej ich obľúbené pesničky či rozprávky. Ak na nich pôsobia relaxačne a upokojujúco, pomôže to aj vám pri šoférovaní.

Najmä v lete je cesta autom nepríjemná, ak vonku svieti horúce slnko. Pomocou sú vhodné reflexné fólie na okná.

Pre osoby s kinetózou je dôležité, aby pri akomkoľvek cestovaní sedeli priamo a zbytočne nehýbali hlavou. Pocit nevoľnosti sa tak môže zvýšiť. Naučte preto deti, aby v aute sledovali cestu priamo, cez predné okno, a nie cez bočné. Zároveň ich tak naučíte správne sedieť.

V autobuse a vo vlaku
Ak musíte cestovať autobusom alebo vlakom, snažte sa o to, aby dieťa sedelo čo najviac vpredu, v smere jazdy a ďalej od okna. Kvôli možnosti použiť WC je lepšie cestovať vlakom.

V lietadle
Pre cestovanie vlakom nie je typická kinetóza v podobe žalúdočnej nevoľnosti, skôr je to pocit nepríjemného tlaku a zaľahnutia v ušiach. Tieto stavy možno tlmiť žuvačkou alebo cukríkom počas vzlietavania a pristávania lietadla. Keďže miesto v lietadle si vyberať veľmi nemôžete, upozornite aspoň včas na prípadný zdravotný problém letušku, ktorá vám pomôže.  

Na lodi
Možno vás v rámci dovolenky čaká plavba loďou. K nej patrí (no nemusí) aj morská choroba. Niektoré deti plavbu loďou znášajú veľmi zle. Ak máte túto skúsenosť, určite sa ďalšej plavbe vyhnete. Ak to bude vaša prvoplavba, dbajte na to, aby dieťa bolo čo najmenej pri zábradlí. Vôbec by sa nemalo nakláňať a pozerať do vody. Kvôli možnej nevoľnosti nenúťte dieťa na lodi niečo jesť. Dbajte však na dostatok tekutín.

Akýkoľvek dopravný prostriedok však zvolíte, majte poruke igelitové vrecúško, ak dieťaťu  príde počas cesty nevoľno.

Nepodceňujte...

Ak máte pocit, že vášmu dieťaťu býva pri cestovaní zle pričasto, určite vyhľadajte lekára. Niektoré ochorenia môžu mať podobné prejavy ako kinetóza, no ich diagnostika a liečba je oveľa závažnejšia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: