Rodič na pokraji šialenstva? Môže za to dieťa!

Redakcia | 13. júl 2017
Rodič na pokraji šialenstva? Môže za to dieťa!

Najmä vtedy, ak rodičia veľa pracujú a majú málo času na svoje deti, rozvíjajú deti často určité stratégie: pozornosť rodičov si získavajú zapáraním, odvrávaním a plačom. A to privádza mnohých rodičov do šialenstva...

Neprehliadnite: 13 rád, ako zvládnuť obdobie vzdoru

Deti chcú pozornosť

Všetky deti chcú pozornosť svojich rodičov, najlepšie vo forme uznania pochvaly. Keď si však rodičia nájdu pre svoje dieťa len málo času, reaguje dieťa potom často neprijateľným správaním. Vzdoruje, provokuje, kričí a plače. Tým dieťa získa to, že sa mu vystresovaní rodičia začnú venovať a splnia mu jeho priania.

Môže sa vám zísť: Aj vzdor má svoje pozitíva. Neveríte?

Pútanie pozornosti rodiča

Takému správaniu často predchádza fáza, v ktorej rodičia preukazujú svojmu dieťaťu príliš málo pozornosti. Ak dieťa už niekoľkokrát otvorilo box s hračkami a rodičia si zakaždým vymyslia novú výhovorku, prečo sa s ním opäť nemôžu hrať, potom sa každé dieťa cíti odmietnuté. A po určitej dobe príde na to, ako si môže získať pozornosť rodičov iným spôsobom: a síce tým, že ich nepočúva, odmieta jedlo alebo sa správa agresívne. Rodičia ho za to síce vyhrešia, ale je to vždy lepšie, ako keby si ho vôbec nevšímali.

Toto by ste mali vedieť: MAMY RADIA MAMÁM: Ako zvládnuť obdobie vzdoru, a pritom sa nezblázniť?

Začarovaný kruh: vzdor v hlavnej úlohe

Rodičia a dieťa sa tak dostávajú do bludného kruhu: Dieťa chce pozornosť svojich rodičov a dostane ju tak, že sa nevhodne správa. Rodičia si myslia, že dieťa ich hnevá a chce provokovať a oni to musia riešiť, to znamená ale, že odmenia dieťa svojou pozornosťou.

Čo vy na to? Detský vzdor v praxi: malý čertík na ulici

Pochvala namiesto kriku?

Ako sa dostať z tohto začarovaného kruhu? Rodičia často zabúdajú venovať svojim deťom pozornosť, keď sa tieto správajú vhodne. Pochválite dieťa, ak si zavesí svoju vetrovku na vešiak a topánky uloží do skrinky? Zaujímate sa o školu, kým v nej dieťa nemá problémy?

Ešte niečo k výchove: Výchova detí: dve slová

Rodičia by sa mali pozrieť na vec z druhej strany a dávať pozor na to, čo dieťa robí dobre a správne, namiesto toho, aby si všímali len chyby a porušenia pravidiel! Počas dňa sa nájde množstvo príležitostí, kedy môžeme dieťa pochváliť. Pre dieťa i pre rodičov je obrovský rozdiel v tom, či sa tešíme, že dieťa sa opatrne a hrdo pokúša naliať si pohár džúsu alebo vybuchneme, keď sa na stole z džúsu vytvorí malá mláčka. Dodanie odvahy pomáha každému dieťaťu získať sebavedomie.

Pozornosť - to najlepšie pre všetkých zúčastnených

Nedelená úmyselná pozornosť je to najlepšie, čo môžu rodičia dať svojim deťom. Jej dĺžka pritom nie je rozhodujúca, dôležité je, že sa dieťa môže spoľahnúť na to, že sa mu rodičia pravidelne venujú, hoci len polhodinku za deň. Je to potrebné práve vtedy, ak sú rodičia príliš zaneprázdnení a je pre nich dôležité, aby rodinný život fungoval hladko. Situácie spoločnej hry a vzájomnej priazne a náklonnosti dodávajú všetkým zúčastneným potrebnú silu.

Zaujme vás tiež:

Ako vychovať dieťa k samostatnosti?
Prvé obdobie vzdoru – ako ho prekonať?
Ako zabrániť vzdorovému správaniu dieťaťa?
Prečo deti hnevajú a čo s tým?
Praktické tipy, čo robiť, keď vás zaslepuje hnev

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: