Moja milovaná... káva

Mgr. Marika Koscelníková | 29. júl 2014

Tajomstvá tohto nápoja sú už roky predmetom polemík. Dostupné informácie o pozitívnych, ale i negatívnych účinkoch kávy, máme už hádam všetci zhrnuté a prečítané. Jej zástancovia si neodpustia vôňu, chuť, účinky.

Tajomstvá tohto nápoja sú už roky predmetom polemík. Dostupné informácie o pozitívnych, ale i negatívnych účinkoch kávy, máme už hádam všetci zhrnuté a prečítané. Jej zástancovia si neodpustia vôňu, chuť, účinky. Na druhej strane tí, ktorým nechutí, len zamietavo krútia hlavou pri otázke: dáte si kávu? Povzbudzujúce účinky malých bobuliek kávovníka objavili podľa starých povestí už v deviatom storočí v Etiópii. Európania ju spoznali až v sedemnástom storočí (prvú európsku kaviareň otvorili v Benátkach v roku 1645) a od devätnásteho storočia je pitie kávy masovou záležitosťou. Denne sa vo svete vypijú viac ako dve miliardy šálok kávy. Niet sa čo čudovať, že káva je hneď po rope druhou najobchodovanejšou komoditou na svete.

Friedlieb Ferdinad Runge už v roku 1820 po prvý krát publikoval vedeckú štúdiu o skúmaní vplyvu kávy na ľudský organizmus. Tak sa svet dozvedel, že v semenách kávovníka je obsiahnutý alkaloid kofeín, ktorý povzbudzuje činnosť niektorých orgánov ako sú srdce, mozog, nervy, obličky, či svaly. Kofeín v primeranom množstve má na ľudský organizmus naozaj povzbudzujúci účinok, ale pozor, aj tu je zdvihnutý varovný prst: maximálna dávka kofeínu je 300 mg denne, čo predstavuje štyri až päť šálok kávy. Vedeli ste, že čierna káva patrí medzi potravinové zdroje s najvyšším obsahom antioxidantov? Káva môže obsahovať až 70% antioxidantov prijímaných v potrave. V prípade, že máte búšenie srdca, rýchly pulz, nepravidelnú srdcovú činnosť, s kávou len veľmi opatrne. V tehotenstve a počas dojčenia sa odporúča kávu nepiť, prípadne minimalizovať jej príjem na jednu šálku denne. Platí zásada, káva zdravému organizmu uškodiť nemôže, ak sa pije s mierou.  

Pitie kávy by mal byť pôžitok, nie potreba

Horúca, čierna, silná - to je káva, aká sa pije v krajinách s tradíciou pitia tohto nápoja. Je pôžitkom, nie potrebou. My ju poznáme v tých najrôznejších obmenách pod tými najrozmanitejšími názvami. Latte, frappe, cappucino, espresso, amerikano. Každému podľa chuti. Pijeme ju kvôli povzbudeniu organizmu, máme s ňou spojené denné rituály, patrí k spoločenským stretnutiam.  Stále patrí k najobľúbenejším nápojom Slovákov. Z nedávneho prieskumu spoločnosti STEN/MARK vyplýva, že kávu si pravidelne doprajú tri štvrtiny Slovákov, u väčšiny z nás patrí k rannému prebúdzaniu, až  71 percent si ju spája s domovom. Len 13 percent respondentov obľubuje piť kávu v kaviarni, najradšej ju pijú na pracovisku, či na návšteve u priateľov. Vôňu kávy si spájame podľa prieskumu s relaxom a osviežením. Dochutenú cukrom, mliekom, šľahačkou si ju doprajú dve tretiny respondentov. Väčšina opýtaných považuje kávu za súčasť denného rituálu, je socializačným prvkom pracovných, ale aj osobných stretnutí.

Keď kávu, tak bez mlieka

Ak si už kávu nedokážete odpustiť, milujete jej chuť, vôňu, rituál spojený s jej pitím, doprajte si ju bez mlieka či smotany. Mávate problém s kŕčami a pobolieva vás žlčník? Môže byť za tým pravidelné, niekoľkoročné pitie kávy s mliekom. Prečo? Ak si začiatok dňa neviete predstaviť bez klasickej kávy s mliekom, roky zaťažujete svoj žlčník a „zarábate“ si tak na zdravotné problémy. Tuk, ktorý sa v mlieku nachádza, spôsobuje v kombinácii s kávou sťahovanie dvanástorníka, ktorý sa stiahne v kŕči a vyradí z činnosti slinivku brušnú. Zablokuje tak celý žlčník. Žlč, ktorá sa nedostala do dvanástorníka, sa usadzuje a tvorí žlčový piesok, neskôr žlčové kamene, ktoré žlčník upchajú. Mlieko v káve navyše znižuje je kvalitu, percento biologicky aktívnych látok,  najmä antioxidantov. Neutralizuje povzbudzujúce účinky. Skúste si vychutnať kávu bez mlieka, prípadne môžete siahnuť aj po náhrade klasickej kofeínovej kávy.

„Iná káva“

Pokiaľ vám klasická kofeínová káva nerobí dobre, na trhu je dosť alternatívnych bezkofeínových produktov. Ich základ je prevažne rastlinný (čakankový koreň) prípadne obilninový (pražený jačmeň, pšenica, žito, špalda). Nájdeme ich dochutené rôznymi prísadami, ovocné, orechové, s pridaním sušeného mlieka a podobne. Chuť ani vôňu pravej kávy pravým kávičkárom nenahradia, ale sú dobrou alternatívou, pokiaľ ste zvyknutí na rituály spojenené s popíjaním čierneho moku.

Bezkofeínová - káva, v ktorej bol zredukovaný kofeín o 97 percent. Nie je úplne bez kofeínu, keďže jedna 250 ml šálka obsahuje 3-12 mg kofeínu (klasická káva obsahuje viac ako 100 mg kofeínu).

Melta – vhodná aj pre deti, tehotné a dojčiace ženy. V našich končinách preslávenú náhradu kávy tvorí zmes koreňa čakanky, jačmeňa, žita a cukrovej repy.

Špaldová  - je vyrobená z pražených zŕn pšenice špaldy. Obsahuje minerály, je bohatá na  vitamíny skupiny.

Cigória – pražený koreň čakanky. Obsahuje inulín, ktorý výrazne pomáha tráveniu, podporuje látkovú premenu. Vhodná aj pre diabetikov a celiatikov.

Ajurvédske kávy – kávoviny s obsahom himalájskych rastlín. Majú povzbudzujúce účinky, sú bez kofeínu a nezaťažujú tráviaci systém.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: