Míľa pre mamu s novým rekordom?

Redakcia | 5. máj 2011

Už po ôsmykrát sa uskutoční najväčšia oslava Dňa matiek na Slovensku. Podujatie Míľa pre mamu organizuje Únia materských centier a materské a rodinné centrá až na 44 miestach po celom Slovensku.

Už po ôsmykrát sa uskutoční najväčšia oslava Dňa matiek na Slovensku. Podujatie Míľa pre mamu organizuje Únia materských centier a materské a rodinné centrá až na 44 miestach po celom Slovensku. Vlani prešlo jednu míľu pre svoju mamu 17 210 ľudí. Podarí sa v sobotu, 7. mája 2011 opäť prekonať rekord?

Hlavným cieľom podujatia Míľa pre mamu je zaregistrovať čo najväčší počet ľudí, ktorí prejdú symbolickú míľu a vzdajú tak úctu svojej mame, i všetkým mamám na Slovensku. Zapojiť sa môže každý – pešo, v kočíku i na bicykli.  „Bolo by krásne, keby aj hokejisti prešli aspoň na ľade symbolickú míľu pre svoju mamu,“ hovorí Katarína Králiková, koordinátorka projektu Míľa pre mamu.

Únia materských centier organizovala podujatie ku Dňu matiek po prvýkrát v Bratislave v roku 2004. V nasledujúcich ročníkoch sa už zapájali nielen ďalšie slovenské mestá, ale aj krajiny z Európy, Ameriky a Afriky. „Teším sa, že do Bratislavy prijala pozvanie Monika Bagárová, ktorá tak bude symbolizovať šírenie slovenského unikátu do zahraničia,“ dodáva Králiková.

Počas celého popoludnia ponúknu materské a rodinné centrá rôzne zábavné aktivity, hry a súťaže. Nebude chýbať ani maľovanie na tvár, tvorivé dielničky, zdobenie medovníkových mackov či predaj „hand made“ výrobkov. Na pódiách vystúpia detské súbory i profesionálni umelci. V Bratislave bude v sprievode Milo Suchomel BAND účinkovať aj Mirka Partlová a Karol Csino. Pre deti je pripravená mini disco s Mickey & Minnie. Mamičky sa môžu tešiť na folklórne vystúpenie detí z Prešporkova.

Niekoľkomesačné prípravy podujatia Míľa pre mamu, ako aj činnosť materských centier počas celého roka, sú plné dobrovoľníckej práce. Aj toto je dôvod, prečo sa Únia materských centier zapojila do Európskeho roka dobrovoľníctva 2011, ktorého národným koordinátorom na Slovensku je IUVENTA.

Podporiť materské centrá je možné  aj zapojením sa do verejnej zbierky Ďakujem, že si mama. Kúpou magnetky v hodnote 1 € (30,126 Sk) prispejeme materským a rodinným centrám na úhradu nákladov za nájomné, energie i výdavky. Zaslaním darcovskej SMS v tvare DMS(medzera)MAMA na číslo 877 pomôžeme aj Únii materských centier, ktorá zastrešuje viac ako 80 materských centier na celom Slovensku.

Únia materských centier pozýva všetkých na podujatie Míľa pre mamu, ktoré sa koná v týchto mestách a obciach:
 
1. Bánovce nad Bebravou
2. Banská Bystrica
3. Bratislava
4. Brezno
5. Dolné Vestenice
6. Dolný Kubín
7. Galanta
8. Hriňová
9. Hronsek
10. Košice
11. Levice
12. Liptovské Sliače
13. Lozorno
14. Malacky
15. Martin
16. Námestovo
17. Nitra
18. Nižná na Orave
19. Nová Baňa
20. Nováky
21. Opatovská Nová Ves
22. Poprad
23. Považská Bystrica
24. Prešov
25. Prievidza
26. Rohožník
27. Rusovce
28. Ružomberok
29. Senec
30. Senica
31. Sereď
32. Skalica
33. Sliač
34. Snina
35. Šaľa
36. Šávoľ
37. Trenčianske Teplice
38. Trenčín
39. Valaská Belá
40. Vráble
41. Vranov n/T
42. Zlaté Moravce
43. Žarnovica
44. Žilina
 

 
Únia materských centier (ÚMC) je neziskové občianske združenie, ktorého poslaním je dosiahnuť úctu a uznanie materstva v spoločnosti a spoluvytvárať podporujúce podmienky pre materstvo v najvyššom záujme dieťaťa, matky a rodiny. ÚMC je jedinou  sieťovou organizáciou pre 74 materských a rodinných centier na Slovensku.

Projekty ÚMC: Láskavo do života (tehotenstvo, pôrod, dojčenie), Vstúpte s dieťaťom (monitoring, motivácia a oceňovanie zariadení priateľských k deťom a rodinám), Akadémie praktického rodičovstva (neformálne rodičovské vzdelávanie) a Míľa pre mamu (podujatie ku Dňu matiek).

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: