MESIAC a ženské TELO: Menštruujete v čase splnu, alebo novu?

Marika Koscelníková | 11. august 2017
MESIAC a ženské TELO: Menštruujete v čase splnu, alebo novu?

Viete ako spolu súvisí menštruačný a mesačný cyklus? V súlade s mesiacom si žena túžiaca po bábätku môže plánovať tehotenstvo.

Tak ako existujú výrazne meteosenzitívni ľudia, sú medzi nami takí, ktorí podobne citlivo reagujú na mesiac.  Všímate si zmeny na svojom tele a psychickom prežívaní v období okolo splnu? Nepokojný spánok, nervozita, vyššia váha, zadržiavanie vody v tele, sexuálny apetít. Možno to, že je mesiac v splne, zistíte podľa nepokojného spánku dieťaťa. Deti a ženy sú na premeny mesiaca citlivejšie.

Mesiac je už od dávna spájaný so ženskou energiou.

Je intuitívny, premenlivý,  cyklický. O súvislosti medzi lunárnym cyklom a menštruáciou sa vykonalo niekoľko štúdií s cieľom nájsť súvislosti medzi týmito dvoma javmi. Aj sa našli. Najčastejšie ženy menštruujú v období novu, k ovulácii najčastejšie dochádza v období splnu. Priemerná dĺžka menštruačného cyklu je u väčšiny žien rovnaká ako je cyklus mesačný a to 29,5 dňa.

Podobne, ako sa mení mesiac počas fázy v ktorej dorastá, je v splne, ubúda a je v nove, aj ženské telo a psychika prechádza počas svojho cyklu zmenami. Žena  v priebehu svojho cyklu mení svoje vnútorné prostredie (vplyvom hormonálnych zmien), psychické prežívanie ale aj sa inak oblieka, správa, tvorí, či podáva výkony v práci. Zdanlivo premenlivé dianie ale s prísnym vnútorným poriadkom.

Vedeli ste, že: Ženy prírodných kmeňov, keď spali pod holým nebom, menštruovali všetky v čase novu a plodné boli pri splne, pričom aj pôrody sa zväčša odohrávali v čase splnu.  Dnešná žena nie je tak úzko prepojená s prírodou a aj jej pravidelnosť je  cyklu je posunutá a narušená.  

 

Menštruujete v NOVE alebo v SPLNE?

Podľa Mirandy Grayovej, autorky bestselleru Red Moon - pochopenie a používanie kreatívnych, sexuálnych a duchovných darov menštruačného cyklu, existujú dva tradičné menštruačné vzory; Žena "bieleho mesiaca" a Žena "červeného mesiaca".

Bolestivá menštruácia: prečo?
Prečítajte si tiež:

Bolestivá menštruácia: prečo?

Ak nastane ovulácia v čase SPLNU a menštruácia v období novu, potom hovoríme o cykle Bieleho mesiaca. Tento cyklus je tradične spojený s plodnosťou a materstvom. Ak ste žena "bieleho mesiaca", pravdepodobne cítite prudký nárast intuície počas menštruácie, bývate v tomto období  fyzicky vyčerpaná a potrebujete a skôr stiahnuť do seba.

Pokiaľ naopak nastane ovulácia v čase NOVU a menštruácia v dobe splnu, hovoríme o cykle červeného mesiaca. Tento cyklus Červeného Mesiaca sa spájal s tajomnými silnými ženami, liečiteľkami. Ženy, ktoré majú tendenciu menštruovať so SPLNOM, púšťajú svoje vnútorné "temné" menštruačné energie smerom von.  Mnohokrát sa ženy s týmto cyklom zameriavajú na vlastný rozvoj a tvorivosť. Sú myšlienkovými vodcami v komunite iných žien.

Prirodzené ženské cykly vedome meníme. Je to v poriadku?

Zdá sa vám uvažovanie o prepojení mesačných a ženských cyklov priveľmi ezoterické? Je úplne prirodzené a nie náhodné. Ľudia boli odjakživa úzko spätí s prírodou a mesiac je jej dôležitou súčasťou. Civilizácia priniesla do našich životov postupné prerušenie tohto puta. Do prirodzených cyklov, ako je aj menštruácia, vstupujeme a zámerne ich meníme. Môžeme sa diviť, prečo má čoraz viac žien problémy s plodnosťou?  


„Človek, podobne ako cicavce, vtáky a dokonca aj hmyz, podlieha určitým tajuplným zákonitostiam, podľa ktorých niektoré normálne procesy, ako ťarchavosť, rast a dozrievanie rastlín či priebeh určitých chorôb závisia priamo od mesačných fáz.“
                                                                                                                  Charles Darwin

Plánujete bábätko? Plánujte s mesiacom

Ženy sa podľa mesiaca riadili aj v rámci príprav na bábätko. Keďže lunárny cyklus trvá približne 29 dní, dáva to svoj zmysel, takmer dokonale totiž ladí s ženskými menštruačnými cyklami. Sledovaním svojho cyklu a zmien vášho tela počas celého mesiaca  pochopíte jedinečné rytmy vášho tela.

Menštruácia, ovulácia a čakanie. Čo trápi snažilky?

TIP: Stiahnite si do mobilu aplikáciu, ktorá sleduje ženské a mesačné cykly.  Po sledovaní cyklov vášho tela počas niekoľkých mesiacov viete, či máte tendenciu menštruovať okolo Novu - začiatku lunárneho cyklu - alebo SPLNU, ktorý je koncom mesačného lunárneho cyklu. Menštruačný cyklus ženy sa v priebehu života mení. Je možné, že práve pri zmene menštruácie (tak, aby bola v období NOVU), ľahšie otehotniete.

Mnohé pôrodné asistentky, duly, ale ja pôrodnícke oddelenia  potvrdia, že počas splnu dochádza k nárastu počtu pôrodov. Aj keď neexistujú žiadne vedecké dôkazy na podporu tohto fenoménu.

Sledujte svoje telo a jeho signály počas celého ženského cyklu. Skúste sa prispôsobiť jeho potrebám, rešpektuje PMS a obdobie menštruácie ako niečo, čo je vašou súčasťou. Cyklus každej ženy je jedinečný. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: