Med - liečivé tekuté zlato

Miroslava Miková | 25. máj 2017
Med - liečivé tekuté zlato

Cenený je pre vysoký obsah v dnešnej dobe prepotrebných antioxidantov... zdravý, liečivý, a nepochybne výborný.

Za nezabudnuteľnú sladkú chuť, omamnú vôňu a konzistenciu medu zodpovedajú včely a rastlinný nektár, prípadne výlučky z niektorých živých súčastí rastlín. Med je teda produktom usilovných včiel medonosných, ktorý vzniká z nektáru a výlučkov rastlín.

Med rôznej chuti, farby a vône

V súčasnosti existuje niekoľko stoviek druhov medu, ktorého chuťové a farebné odlišnosti závisia od rastlinného nektáru. Znamená to, že každá jedna rastlina sa podieľa na charakteristických vlastnostiach tekutého zlata. Všeobecne platí, že svetlejšie druhy medu sa vyznačujú jemnejšou chuťou a sú sladšie ako tmavšie medy. 

Aké druhy medu existujú?

Ak sa včely podieľajú na zbere nektáru z lucerny, vznikne med vhodný na dennú konzumáciu. Lipový med je nezameniteľný pre svoju výraznú chuť.

Tmavohnedou farbou a výnimočnou chuťou sa vyznačuje pohánkový med. Bielym farebným nádychom a jemnou lahodnou chuťou disponuje šalviový med.

Spomínané členenie nazývame druhové. Okrem toho na základe pôvodu možno med rozčleniť do troch hlavných kategórií na kvetový, lesný a zmiešaný. Čo však majú spoločné všetky druhy medu? Nespochybniteľná je úžasná výživová hodnota a skvelé účinky zlatistého moku na ľudský organizmus. 

Aké zloženie má med?

Pravý med je zmesou 85-tich percent prírodných cukrov a vody. Jeho výživné a liečivé účinky zvyšuje obsah enzýmov, minerálov, stopových prvkov, vitamínov (A, C, D, H, K, E, skupiny B) a aminokyselín.

Cenený je pre vysoký obsah v dnešnej dobe prepotrebných antioxidantov. Nezabúdajte, že na flavonoidy a fenolické kyseliny sú bohatšie tmavšie druhy medu. 

Prečítajte si: Med – maškrta i liek

Prečo je med zdravý pre náš organizmus?

Liečebných účinkov medu je niekoľko. Pravidelná konzumácia zlatistého včelieho zázraku podporuje trávenie. Vďaka medu sa vyhnete nepríjemnej zápche či nafukovaniu.

Med sa podieľa na zvyšovaní obranyschopnosti organizmu a tak zabraňuje vzniku mnohých ochorení. Preukázané sú posilňujúce účinky na nervovú sústavu a srdce. Nesmieme zabudnúť na využitie medu pri liečení chorôb dýchacích ciest, pečene, migrény, žalúdka a mnohých ďalších.

Okrem toho je med antiseptikum, ktoré urýchľuje hojenie rán a popálenín. Pri problémoch s nespavosťou konzumujte med pred spánkom. Med podporuje pamäťové schopnosti a dobrú náladu – na túto informáciu si spomeňte v období podráždenosti či psychickej preťaženosti. 

Vyskúšajte niekoľko tipov na využitie medu:

Peeling na tvár z medu

Zmiešajte 5 lyžíc medu a 5 lyžíc mletých ovsených vločiek. Naneste na tvár krúživými pohybmi a po desiatich minútach opláchnite.

Spevňujúca maska na tvár

Masku pripravíte zmiešaním lyžice medu, 1 bielka, čajovej lyžičky glycerínu a 6-tich lyžíc múky. Naneste na tvár a dekolt a po 10 minútach odstráňte

Medový kúpeľ pre hodvábne jemnú pokožku

Štvrť šálky medu pridajte do kúpeľa a vychutnávajte si relaxačný kúpeľ. Nezabudnite na vonné sviečky či vonnú lampu s medovým aromatickým olejom. 

Nahraďte cukor medom

Ak chcete urobiť niečo prospešné pre svoje zdravie a líniu, nahraďte sladenie cukrom za med. Denne odporúčame konzumovať tri až štyri čajové lyžičky medu. Med nezaťažuje tráviace ústrojenstvo a je okamžitým zdrojom energie. Nezabúdajte, že kryštalizácia medu je prirodzená.

Med skladujte pri teplote do 15 stupňov Celzia v suchých a tmavých miestnostiach. Pri zohrievaní ho nevystavujte teplote vyššej ako 40 stupňov Celzia, pretože dochádza k strate cenných látok.

Ak trpíte alergiou na peľ, konzumujte med, ktorý neobsahuje peľ rastlín, na ktoré máte alergiu.

 

Prečítajte si: Jedálniček drobcov: Kedy zaradiť med do výživy dieťaťa?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: