MDŽ - prežitok?

Mgr. Marika Koscelníková | 8. marec 2017
MDŽ - prežitok?

Je na medzinárodnom dni žien niečo zlé, keď je dnes terčom posmeškov?

Je pravda, že oslavy MDŽ boli v minulosti povinnosťou a zneužívané na propagandu, ale tento deň má svoje legitímne miesto v kalendári. Nie je tam na oslavu ženstva ako takého, bol ustanovený ako spomienka na sled historických udalostí, keď sa ženy museli pobiť za svoje práva. V minulom storočí sa podarilo vďaka ženským hnutiam a ich aktivitám zaviesť volebné právo pre ženy, právne postihy domáceho násilia či legislatívny zákaz diskriminácie na základe pohlavia.

V roku 1908 sa 40 000 newyorských krajčírok textilných továrni vzbúrilo proti nevhodným pracovným podmienkam. Nízke mzdy, desaťhodinový pracovný čas, nevyhovujúce podmienky na prácu. 8. marec bol ustanovený ako Medzinárodný deň žien na ženevskej konferencii v roku 1910, ako spomienka na tieto udalosti. Mal mobilizovať ženské aktivistky k získaniu volebného práca a k boju za ľudské práva žien aj na medzinárodnej úrovni. Prvý sviatok MDŽ v ČSR sa konal v roku 1921. Počas druhej svetovej vojny bol MDŽ zrušený, posledný sa konal v roku 1938. Po roku 1945 bol MDŽ znovu obnovený. OSN uznala Medzinárodný deň žien v roku 1975.

Vedeli ste, že:

Na Slovensku zarábajú ženy v rovnakých pozíciách v priemere o 22 percent menej ako muži? Len tri percentá veľkých podnikov majú na čele ženu? Podľa európskych prieskumov,  medzi problémy, ktoré sa väčšmi týkajú žien než mužov, patria fyzické násilie (83 %), problémy pri prístupe k vzdelávaniu (63 %), nedodržiavanie základných ľudských práv a chýbajúci príjem/nezamestnanosť (obe 61 %).

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: