Mávajú aj otcovia krízu?

Redakcia | 7. október 2016
Mávajú aj otcovia krízu?

Kde je nejaký gombík na vypnutie? Keď bábätko plače, ide to často (aj) mužom na nervy. Prvé dni a týždne s bábätkom vystavujú mnohé páry ťažkej skúške.

„Zrazu sme sa stále iba hádali. Mnohé prebdené noci, bezmocnosť, keď Natálka plakávala celé hodiny. Z nášho života sa vytratili nežnosti, pochopenie a vzájomná úcta,“ spomína 26-ročný Daniel na prvé chvíle spoločného života v trojici.

Narodenie bábätka

S narodením bábätka sa rodí aj láska. Nezištná láska na prvý pohľad. Šťastie, radosť. To je síce krásne a nespochybniteľné. Ale neprebúdzajú sa žiaľ iba hlboké city, ale aj stres, strach a panika. „Zvládnem to? Toto som chcel? Nie som ešte príliš mladý? Alebo naopak pristarý? Ako skĺbim prácu, rodinu a svoje záľuby?“

Otec a bábätko

Mnohí z otcov reagujú stiahnutím sa, utiekajú sa k práci a miznú v kanceláriách. A pritom deti potrebujú otca – a to podľa psychológov už od prvého dňa. Výskumy dokazujú, že deti so stabilným vzťahom k otcovi trpia neskôr iba zriedka psychickými chorobami. Aby to mali otcovia o trošičku jednoduchšie a prijali svoju novú rolu lepšie, ponúkame najčastejšie tipy a triky pre obdobie po narodení bábätka ako i jednu skúsenosť otecka, ktorý má pravdepodobne najťažšie chvíle v trojici za sebou.

Prebdené noci pri bábätku

Práca volá, bábätko plače. Ísť ráno po prebdenej noci na smrť unavený do práce nie je skutočne žiadna radosť. A ani kolegovia nemajú vždy pochopenie. Na druhej strane ale trávenie času v krčme či bare tiež nie je dobrý spôsob, ako sa vyhnúť prítomnosti plačúceho bábätka.

Ako sa vyspať, ak mám malé dieťa?

Dohodnite sa s manželkou na deľbe práce. Pokúste sa napríklad bezprostredne po pôrode venovať čo možno najviac času bábätku a jeho mame. Tak u nej získate plusové body – a vytvoríte si pekný vzťah k bábätku. Najlepšie by bolo, ak by ste si mohli vziať na túto príležitosť pár dní voľna, ideálne sú dva týždne. Ak máte v práci nejaký dôležitý termín, môžete sa výnimočne na jednu-dve noci odobrať do druhej izby. Za to by ste si mohli vziať cez víkend „nočnú šichtu“, aby sa vaša žena trochu vyspala. A dá sa to aj u dojčiacich mamičiek: mliečko sa dá odsať. Ak je uchované v sterilnej nádobe, možno ho zamraziť. V mrazničke vydrží až šesť mesiacov. Ale pozor: nikdy nerozmrazovať v mikrovlnke, ale najskôr nechať odmrznúť v chladničke a potom ohriať buď vo vodnom kúpeli alebo v ohrievači fliaš. Ak by ste mali v noci zobudiť manželku, aby vám dala návod na ohriatie mlieka, to by bolo to isté, ako by dojčila. Hlavné teda je, nechať sa vzájomne vyspať. Raz jeden, raz druhý.

Vzťah otec - dieťa, mama - dieťa, otec - mama...

Keď vidia otcovia vrúcny vzťah medzi matkou a dieťaťom, keď je bábätko ešte celkom malé – vtedy sa mnohí z nich cítia ako neužitočný prívesok, ako votrelci v tejto idylke. Potom sa stiahnu do úzadia a koncentrujú sa radšej na to, čo im je známe a v čom sa vyznajú - a to je zárobková činnosť. Mnohí otcovia začínajú v tomto čase žiarliť na dieťa. Nie je málo tých, ktorí naliehajú na svoje partnerky, aby odstavili dieťa čo možno najskôr, aby mali „ich“ prsia opäť pre seba na maznanie a láskanie a aby nemuseli dlho trpieť tým, že matka vie dať dieťaťu v tejto fáze po telesnej stránke viac. Mnohé štúdie potvrdili súvislosť medzi postojom otca k dojčeniu a skutočným úspechom dojčenia a jeho dĺžkou.

Ako riešiť krízu?

Premyslite si spolu s partnerkou, ako by ste sa mohli viac zapojiť do starostlivosti o bábätko. Obzvlášť príjemné pre malé deti bývajú rituály. Zaveďte pevné časy, kedy ste tu len a len pre bábätko. Vyčleňte si napríklad ráno. Predtým ako odídete do práce, prebaľte dieťa a chvíľočku sa mu venujte – rozprávajte mu, hojdajte ho v náručí príp. ho nakŕmte. Váš potomok si na vás rýchlo zvykne – a bude sa na vás nesmierne tešiť.

Voľný čas pri bábätku

Posledný večer s kamarátmi v krčme sa vám zdá byť roky vzdialený. Teraz vaša polovička vystrúha nepríjemnú grimasu už len keď vyslovíte polohlasne túžbu - futbalový tréning.

Relax

Psychológovia radia otcom, aby sa nevzdávali všetkého. Venujte sa primeraný čas svojim koníčkom a nezanedbávajte úplne ani kamarátov. Varovanie: Ak sa vzdáte úplne všetkého, raz príde čas, keď tu zostanete sám. Vaša partnerka má mimochodom ten istý problém. Tu pomáha len jedno: Porozprávajte sa spolu otvorene. Koľko voľnosti potrebuje každý jeden z vás? Naplánujte si spoločne celý týždeň. Pohovorte si o tom, kto chce ísť kedy von. Ak sa náhodou stane, že máte obaja niečo v pláne v ten istý večer, výnimočne môžu pomôcť starí rodičia alebo opatrovateľka.

Problémy v posteli

Kedysi v nej lietali iskry. Posteľ – predtým miesto romantických stretnutí vo dvojici – nadobúda v živote s deťmi úplne inú hodnotu. Na nej sa dojčí, prebaľuje, vystrája a kolíše. A ak má človek šťastie, aj spí! Dnes obaja líhajú do perín len kvôli spánku. Často padajú rodičia bábätka (hlavne mama) večer na smrť unavená do postele a po puse na dobrú noc sa každý z partnerov otočí na svoju stranu a dúfa, že nebude musieť znovu vstať ako prvý, keď bábätko zaplače.

Po pôrode a v období dojčenia mnohé ženy strácajú chuť na sex. Muži sa obávajú: Vráti sa to raz do starých koľají?

Čítajte tiež: Pár faktov, ktoré ste o sexe možno nevedeli

Ako mať opäť chuť na sex?

Zostaňte pokojní. U takmer všetkých párov sa to zmení samo od seba. Dôležité je, aby sa o téme sexuality hovorilo, odporúčajú sexuológovia. Iba tak sa dozvie jeden o prianiach toho druhého a tak sa môžu partneri opäť zblížiť. Mimochodom: Láskanie a môcť ležať v náručí toho druhého – aspoň prechodne – je tiež príjemné.

A ako zlaté pravidlo sa odporúča: Nechajte ženu určiť čas, kedy sa budete po pôrode znova milovať. Lebo keďže je to jej telo, ktoré sa zmenilo, môže len ona sama rozhodnúť, kedy sa otvorí partnerovi. Vy ju môžete podporovať najmä trpezlivosťou a pomocou pri starostlivosti o bábätko, aby mala žena čas vydýchnuť si a myslieť aj na iné ako je bábätko a celý kolotoč okolo neho.

Financie

Nový oblek, večera v reštaurácii. Kedysi to nebýval žiaden problém. Ale: To vtedy ešte zarábali dvaja ľudia. Teraz treba s menšou sumou peňazí uživiť ešte aj ďalšieho malého človiečika. Nečudo potom, keď na konci mesiaca svieti na účte veľká nula.

Rodinný rozpočet

Preverte si, či dostávate všetky druhy finančnej pomoci, na aké máte nárok (tzv. materské, rodičovský príspevok, prídavky na dieťa...). Potom si popíšte všetky príjmy na jednu stranu a výdavky na druhú stranu a spočítajte. Po takomto zúčtovaní prídu mnohé rodiny nato, že peniaze by mali pre rodinu a jej chod stačiť. Okrem toho si môžete viesť zošit týkajúci sa rodinného rozpočtu. Tak budete vidieť, ktorých výdavkov sa musia obaja partneri vzdať. Dôležité pritom je, aby ste boli voči sebe spravodliví. Žena si napríklad odpustí návštevu sauny a vy nové náradie do dielne.

Žena - fúria?

Ako by sa pôrodom stala z vašej najmilovanejšej ženy úplne iná osoba: Náhle reaguje vaša partnerka úplne podráždene, začne kedykoľvek bezdôvodne plakať alebo nemá chuť komunikovať s vami. Za tým sa skrýva jedno: vaša žena je vyčerpaná z pôrodu. Alebo je frustrovaná, lebo sa jej v starostlivosti o bábätko nedarí. Ona s takýmito náladami počítala práve tak málo ako vy.

Ako potešiť ženu:

Počúvajte svoju ženu pozorne, keď rozpráva. Oceňte najmä jej prácu a snahu! Nikdy nehovorte, že vaša práca je dôležitejšia ako práca ženy na materskej dovolenke. Mnohé ženy by najradšej toto obdobie ani nenazývali dovolenkou. Okrem toho niektoré mamičky trpia v prvých dňoch po pôrode tzv. baby blues. Tieto depresívne stavy odoznievajú spravidla po pár dňoch. Ak tomu tak nie je, mala by sa žena obrátiť na špecialistu.

Prečítajte si tiež:

Desatoro pre otcov

Manželstvo po rokoch - oživí ho sex?

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: