Materstvo – poslanie, alebo prežitok?

Katka Mistríková | 30. november 2016
Materstvo – poslanie, alebo prežitok?

Byť tehotnou je pre veľa žien niečo, čo akosi zvláštne skomplikuje chod života a často sa skončí nezmyselným fiaskom.

Materstvo je stále poslaním

Nie však pre každého. A práve preto by sme si ho mali vážiť a chrániť. Je krehký ako lupienok na kvete a zároveň silný ako živel. Vzácny ako poklad a jedinečný ako každý človek. Tým darom je Materstvo. Tým darom je byť Mamou... 

Je zvláštne, že o niečom tak nádhernom ako byť mamou, sa v dnešnej dobe ešte stále polemizuje. Niekedy mám pocit, že sa žena, ktorá sa stane matkou musí vysporiadať s toľkými zmenami naraz a navyše často bez pochopenia okolia a spoločnosti.

Neviem čím to je, že predstava matky, ktorá sa stará doma o dieťa je predstava o žene vo vyťahaných teplákoch, neupravenej vizáži a strhanej tvári. Akoby toto poslanie stať sa matkou nieslo so sebou len samé negatíva a ukracovalo ženu o právo na jej súkromie a čas len pre ňu samu.

Keď sa vrátime o niekoľko storočí dozadu, nájdeme tam ženu, ktorej jediným poslaním v živote bolo práve stať sa matkou. Bola priam uctievaná za to, že sa odlišovala od mužského pokolenia práve tým, že mala dar priniesť na svet dieťa.

Byť mamou je úžasné poslanie

Keď to porovnávam so súčasnosťou, je mi troška ľúto, že sa tento vývoj pozmenil a dnes je žena, ktorá chce byť matkou, chápaná úplne inak. Možno sa život za tie storočia zmenil, ale v hĺbke duše každej ženy sa skrýva jedinečný kód, ktorý ju predurčuje na toto poslanie.

Zrazu s príchodom malého človiečika vie zabudnúť na seba a oddať sa tomuto tvorčekovi, ktorý je odkázaný najmä na ňu. Možno keby sme sa prizreli lepšie, našli by sme v pohľade ženy – matky taký krásny pokojný výraz, ktorý jej môže dať jedine materstvo. Zrazu si uvedomí, koľko ma síl a trpezlivosti, koľko má v sebe tej novej a nepoznanej lásky, koľko nehy a porozumenia.

Prečítajte si: Spolu je to fajn

Tak ako nič nie je ideálne, aj toto obdobie prinesie so sebou určite veľa prekážok, nepochopenia, strach a niekedy aj slzy...ale je to prirodzené, patrí to k tomu. Občas stačí malé pohladenie a opora v partnerovi a tieto „neriešiteľné“ situácie sa zdajú byť zrazu také obyčajné starosti, ktoré dokáže hravo zvládnuť.

Možno by stačilo, keby spoločnosť lepšie dokázala informovať a zabezpečiť mladé mamičky, aby sa im tieto prvé chvíle, ktoré znamenajú strašne veľkú zmenu v ich živote, podarilo ľahšie prekonať a pochopiť. Keby mala tehotná žena pocit, že je nejakým spôsobom chránená a vzácna.

Prečítajte si: 7 dôvodov, prečo byť šťastnou tehuľkou

Nemusela znášať nepochopenie v zamestnaní, prekážky v spoločnosti, občas odsudzovanie, že zahadzuje šancu na kariéru...Určite to nie je vždy len čierne, ale potom kde sa stala chyba, keď mladé dievčatá radšej bočia pohľadom od „veľkého bruška“, akoby to znamenalo skôr stratiť ako získať.

Pravdou však je aj to, že spoločnosť naučila ženy strachu z toho, že sa majú stať matkami. Byť tehotná je pre veľa žien niečo, čo akosi zvláštne skomplikuje chod života a často sa skončí nezmyselným fiaskom.

Pre všetky mamy a ženy, ktoré chcú byť mamami a pre tie ženy, ktoré sa boja byť mamou, chcem povedať, že je to nádherné a úžasné obdobie na celý život, ktoré by som ja už za nič na svete nevymenila.

Pohľad na moju malú dcérku keď sa narodila mi dal toľko sily a chuti žiť! Jej prvý pohľad, ktorý mi darovala, bol taký, aký som od nikoho predtým nezažila...a to je to krásne. Keď sa títo malí drobci naučia chytať rúčkami a zrazu dokážu pohladiť, dokážu opätovať všetku lásku a prebdené noci. A úsmev, ktorý vás odzbrojí a vylepší aj ten najhorší deň...to je pre mňa a myslím, že pre veľa, veľa žien krásne... byť MAMOU.

 Prečítajte si: Čo by som urobila inak alebo Čím viac detí, tým som múdrejšia

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: