Máte problémy s trávením? Bezplatný test ukáže, či to nie je mliekom

Redakcia | 17. máj 2010

Pri príležitosti dňa mlieka organizuje združenie Intolerancia laktózy bezplatné otestovanie pre občanov, ktorí chcú vedieť, či týmto problémom netrpia.

 

Tretí májový utorok, ktorý je tradične venovaný mlieku, pripadne tento rok na 18. mája. Najlepším spôsobom jeho oslavy je jednoznačne konzumácia tejto biologicky hodnotnej tekutiny. Pri príležitosti dňa mlieka organizuje združenie Intolerancia laktózy bezplatné otestovanie pre občanov, ktorí chcú vedieť, či týmto problémom netrpia.

Bratislava, 17. máj 2010 - Mlieko a mliečne produkty je vďaka zloženiu vhodné prijímať v strave pravidelne. Asi 20 percent slovákov si to však kvôli ťažkostiam s trávením laktózy nemôže dovoliť. Problémy s trávením mlieka sú spôsobené intoleranciou laktózy, teda nedostatočnou tvorbou enzýmu laktáza, ktorý sa stará o štiepenie laktózy (mliečneho cukru). „Riešení tohoto problému sa ponúka hneď niekoľko.“, informuje Rastislav Stolárik z neformálneho združenia Intolerancia laktózy, ktoré má za cieľ šíriť v tomto smere na Slovensku osvetu. „Mnohí ľudia s intoleranciou laktózy úplne vyškrtnú zo svojho jedálneho lístka všetky mliečne výrobky. Vo väčšine prípadov to však ani nie je nutné, niekedy pomôže mliečne výrobky kombinovať s inými jedlami a konzumovať najmä tie ktoré prešli kvasným procesom ako napr. jogurty. Takmer každý je totiž schopný stráviť isté množstvo laktózy, dôležité je odsledovať si svoj prah tolerancie a túto hranicu neprekročiť. Druhým možným riešením intolerancie laktózy je požitie tabletky obsahujúcej enzým laktáza, ktorý uľahčuje organizmu rozkladanie mliečneho cukru v tráviacom trakte“ radi Stolárik. Tie sa dajú kúpiť v lekárni alebo objednať z internetu bez lekárskeho receptu.

Aby si ľudia s problémami mohli overiť, či je zdrojom ich tráviacich problémov skutočne laktóza, pripravilo združenie Intolerancia laktózy pri príležitosti medzinárodného dňa mlieka špeciálnu iniciatívu. V rámci akcie je možné otestovať sa pomocou vzorky tabliet s enzýmom laktáza, ktorú možno dostať bezplatne len za cenu poštovného na web adrese združenia www.laktoza.sk alebo na infolinke 0850 003 111.

Intolerancia laktózy sa bežne diagnostikuje analýzou dychu alebo krvi, je však možné odhaliť ju aj domácim testom. Stačí na niekoľko dní prestať konzumovať mlieko a mliečne jedlá a potom nalačno vypiť tri až štyri decilitre mlieka. Ak sa do dvoch hodín prejaví niektorý z príznakov intolerancie laktózy, ktorými sú hnačka, bolesti brucha, kŕče alebo nadúvanie, je veľmi pravdepodobné, že človek trpí neznášanlivosťou mliečneho cukru. Pri domácom teste pomôžu aj kvapky do mlieka, ktoré laktózu v mlieku odstránia a po takom mlieku by ste už nemali pociťovať žiadne problémy. Ak aj po odstránení laktózy v mlieku pocítite tráviace ťažkosti, ide pravdepodobne o alergiu na mlieko alebo iné problémy trávenia, s ktorými je lepšie obrátiť sa na odborného lekára. 


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: