Máte doma psa? TOTO by ste mali vedieť!

PaedDr. Dagmar Baluchová | 11. august 2017
Máte doma psa? TOTO by ste mali vedieť!

Pes bol odjakživa pokladaný za priateľa človeka a svojou povahou, vernosťou a oddanosťou si toto privilégium stále zachováva.

Túžba mať vlastné zvieratko tlie v nejednom dieťati... Aj to vaše prosíka o psíka, mačku či morča? S nemým obyvateľom však do domácnosti okrem mnohých radostí, žiaľ, prichádzajú aj starosti a riziká

Či už ste si psíka kúpili, dostali, alebo bol vášmu dieťaťu darovaný ako živý spoločník, pred jeho príchodom sa poriadne pripravte.

Pre všetkých milovníkov psov: bábätko a pes - patria k sebe?

Príchod psíka do domácnosti si vyžaduje množstvo zmien

Zmeny si vyžaduje domácnosť, avšak na nového člena treba prichystať všetkých obyvateľov, v prvom rade dieťa. Ideálne je, ak si psa zadovažujete, ak bábätko ešte len čakáte (máte tak čas naučiť ho režimu), alebo keď je dieťa malé (čo môže byť náročnejšie na starostlivosť, ale mnohé plemená sú k deťom veľmi ohľaduplné).

Ak je dieťa väčšie a je možné mu vysvetliť, čo starostlivosť o psíka predstavuje, urobte to napr. návštevou v rodine, kde už psíka majú. Váš drobec sa tak môže hravou formou od svojich rovesníkov naučiť, čo všetko ho po nasťahovaní štvornohého miláčika čaká.

Pri kúpe psa zvážte predovšetkým motív

Prečo psíka váš syn či dcéra chcú – je tiež veľmi dôležitý. Len vy najlepšie poznáte svoje dieťa a viete, či je schopné s vašou pomocou sa o zviera postarať, alebo len hľadá „hračku“, ktorou zaboduje u  kamarátov a za chvíľu ho omrzí...

Akokoľvek dieťa o psa prosí, pri rozhodnutí ZA aj PROTI sa riaďte najmä svojím úsudkom. Pediatrička MUDr. Marta Špániková radí:

„U väčších detí je dobré zaviesť na niekoľko týždňov „tréning na psa“. Teda upraviť režim dieťaťa aj celej rodiny tak, ako keby psík už s nimi býval. Skoršie ranné vstávanie, prechádzky ráno, odpoludnia, večer, prispôsobené budúcemu pohybovému režimu psíka.

Uvidíte, ako sa vášmu dieťaťu, ale aj celej rodine bude dariť táto virtuálna starostlivosť. Až potom sa definitívne rozhodnite, či ste pripravení prijať do domácnosti nového obyvateľa.“

Prečítajte si: Máme psa a budeme mať dieťa - je pes vhodný k bábätku?

Pri psíkovi nezabúdajte na bezpečnosť

Z praktických rád sa oplatí vedieť, že pes potrebuje obojok, vôdzku, misky (na vodu a krmivo), prípadne aj hračky určené len preň. Musí mať stále miesto, ktoré by malo mať podstieľku, vhodný je aj väčší košík.

Ak je psík starší, pravdepodobne už má aké-také návyky, ak ide o šteňa, istý čas potrvá, kým si na seba zvyknete.

V domácnosti so psom je nutné dobre uskladniť akékoľvek chemikálie, čistiace prostriedky, elektrické káble, pracovné náradie..., ale pozor aj na textílie, ktoré by mohli skončiť roztrhané.

Ak bývate v dome, nezabudnite zabezpečiť schody, vchod do pivnice, bazén ap. Psa je nutné dôsledne naučiť, kde je jeho miesto, čo a kam smie, a kam nie.

Obzvlášť to platí, ak máte malé dieťa/deti (na postieľku treba napr. pripevniť poistku), alebo aj iné zvieratká (napr. papagája, mačku...).

Pes a dodržiavanie hygieny

Nácvik hygieny môže najmä zo začiatku často skončiť nehodami na dlážke. Domáci si musia dobre všímať, aké signály ich havkáč vydáva, keď potrebuje vykonať potrebu.

Psíci sa pomerne rýchlo učia, že „to“ sa robí iba vonku, najmä ak sú po zdarnom čine pochválené a sú von brané pravidelne (zväčša 2 – 3-krát denne).

Spočiatku môžu potrebu „hlásiť“ postávaním pri dverách, ich škrabaním, hlasným štekotom. Po niekoľkých týždňoch nácviku si na pravidelný čas vychádzky zvyknú.

„Nezabúdajte tiež na to, že spolužitie s akýmkoľvek zvieratkom, psa nevynímajúc, vyžaduje zvýšené nároky na dodržiavanie hygieny − denné vysávanie, časté umývanie podlahy, očistenie psa po príchode z prechádzky,“ upozorňuje MUDr. Špániková a pre rodiny s malými deťmi dodáva:

„Dieťa, ktoré sa učí chodiť, lezie, plazí sa by malo mať ohrádku a v domácnosti by malo byť jednoznačne oddelené teritórium psa a lezúňa.“

Ďalšia hygiena psa, ako česanie, kúpanie, závisí aj od samotného plemena psa. Čo a v akej miere váš psík vyžaduje, rovnako aj ohľadne jeho stravy, vám odborne a konkrétne poradia v obchodoch so zvieratami.

Dieťa a pes: 10 krásnych fotiek, ktoré sú dôkazom úžasného puta

Psa treba nielen cvičiť ale sa s ním aj hrať

Hoci väčšina plemien psov vhodných pre spolunažívanie s deťmi je hravá, bez výcviku to nepôjde. Začať s ním odborníci odporúčajú zhruba vo veku pol roka a viac.

Hravou formou je potrebné havkáča naučiť reagovať na svoje meno (volať ho stále rovnako, bez zdrobnenín), na to, že ma pribehnúť k nohe ap. To, že správanie sa psa je vizitkou (snahy a cviku) jeho majiteľa..., zdôrazňovať netreba.

V tomto smere vám pomocnú ruku určite podajú kynologické kluby, ktoré sú v každom väčšom meste, alebo skúsení chovatelia psov.

Pozor na alergiu na psy

Dokázalo sa, že psy znižujú  náchylnosť na alergie u osôb, s ktorými žijú. Napriek tomu sa môže u chovateľov vyskytnúť alergia na psy.

A nemyslíme tým nevraživosť, ale skutočnú poruchu imunitného systému, pri ktorej organizmus citlivo reaguje na cudzorodé látky (tzv. alergény), pričom nastáva reakcia rôznej intenzity.

Alergiu na psov spôsobujú alergény, ktoré sú v ich krvi, slinách, pote, moči, koži a kožných šupinách. Dostávajú sa do vzduchu a deti i dospelí ich vdychujú, alebo aj priamym kontaktom, napr. pohladením psa ap.

Medzi typické prejavy alergie na psy u ľudí patrí nádcha, slzenie očí, kašeľ, podráždená pokožka, ekzém, vyrážky. Táto alergia sa zmierňuje, podobne ako iné, antihistaminikami. Dôležitá je aj zvýšená hygiena domácnosti, ako i samotného psa. Pri ťažšej forme alergie na psy je často nutné od ich chovu upustiť.

Prečítajte si: Pomóóóc, pes! - bojí sa ich vaše dieťa?

Ďalšie možné ochorenia spôsobené psom

Pri rozhodnutí o tom, že v rodine bude žiť spolu s deťmi aj pes, je dôležité si uvedomiť, že pes musí mať veterinárnu starostlivosť.

MUDr. Špániková upozorňuje na to, ako je dôležité vybrať si dobrého veterinára, ideálne v blízkosti bydliska. „Návštevy vo veterinárnej ambulancii vyžadujú čas a finančné náklady.

Aj pes môže mať bežné ochorenia zažívacieho traktu, dýchacích orgánov či močových ciest. Môže byť zdrojom parazitárnych ochorení, ktorých zárodky môže prenášať na srsti alebo byť nimi sám nakazený.

Súčasťou starostlivosti o psa má byť preto pravidelné odčervovanie, starostlivosť o kožu a srsť a pravidelné očkovanie. Jednotlivé plemená majú rôzne nároky na starostlivosť o srsť, to by mali majitelia tiež zohľadňovať pri ich výbere.“

Keď pes uhryzie...

Aj pri najlepšej starostlivosti sa môže stať, že pes niekoho pohryzie. Slovensko je už niekoľko rokov zaradené medzi štáty, kde sa besnota nevyskytuje, ale vzhľadom na závažnosť ochorenia je potrebné v prípade pohryzenia psom vyšetriť nielen pohryzenú osobu, ale aj psa u veterinára.

MUDr. Špániková: „Odporúčam to aj  v prípade, že majiteľ psa preukáže, že pes bol očkovaný proti besnote. Ak je dieťa alebo dospelý človek pohryzený neznámym psom, je potrebné vyšetrenie postihnutého človeka na infekčnom oddelení, kde určia ďalší postup.

Ak poranenie spôsobené psom nie je rozsiahle a pohryzený jedinec je riadne očkovaný proti tetanu, jeho ošetrenie nie je nutné, stačí dezinfekcia rany bežnými dezinfekčnými prípravkami. Ale znova opakujem: psa je potrebné vyšetriť vždy!“

Canisterapia: terapia psom aj pre hyperaktívne deti

Akým prínosom môže byť pes pre dieťa?

Asi každý rodič, v ktorého domácnosti je domáce zvieratko, by potvrdil, že „nemý člen rodiny“ starostlivosť o seba vracia späť. Deti sa pri ňom učia zodpovednosti, trpezlivosti, vnímavosti... K svojmu miláčikovi nadobúdajú citový vzťah, trápi ich, keď je chorý, tešia sa, keď prejaví radosť...

Toto spolunažívanie však potrebuje mať presne stanovené mantinely. Tak ako domáci stanovujú psovi jeho hranice, je potrebné rešpektovať aj jeho.

Deti by mali napr. vedieť, že psa netreba pri oddychovaní či kŕmení rušiť, že to nie je hračka, ale živý tvor a podľa toho s ním zaobchádzať.

Čiastočnú (nikdy nie úplnú) starostlivosť možno dieťaťu o psa zveriť, ak je dostatočne vyspelé, je pre psa autoritou a dokáže sa oň postarať. Tomu však musí predchádzať dlhý čas dozerania zo strany rodiča.

Čo psovi určite nerobte

  • dvíhať ho za predné laby
  • brávať ho do postele
  • púšťať ho k stolu a kŕmiť ho odtiaľto
  • dávať mu veci,  ktoré môže zničiť
  • kúpať ho naraz s deťmi
  • ak nás omrzí, vyhodiť ho na ulicu...

O psoch by ste mali vedieť

  • každý pes držaný viac ako 90 dní na území SR podlieha evidencii. Držiteľ psa je povinný prihlásiť ho v mieste svojho bydliska. S touto povinnosťou sa spája aj daňové bremeno. Predmetom dane je pes starší ako 6 mesiacov, chovaný fyzickou alebo právnickou osobou.
  • pri prechádzkach so psom je správne odstraňovať jeho exkrementy do pripraveného vrecúška, teda nosiť so sebou rukavice a vrecúško.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: