Mama je liečivá kúra na boľačky rôzneho druhu

Redakcia | 31. október 2020
Mama vždy pomôže

Bojujú za spánok a proti zlým bacilom – mamy sú skutočné superhrdinky, pretože majú mimoriadne schopnosti a dôležitú technologickú základňu...

Je pol piatej ráno. Malý leží vedľa Moniky a sťažka dýcha. Bojovali spolu celú noc. Trikrát prezliekala jeho, obliečky i seba. Vankúš do práčky vopchá určite, perinu sa pokúsi. Malý vreští na celý dom a ona nevie, čo skôr... Určite zobudili všetkých susedov. Pľuvance, sliny miešané s rozdrvenými tabletkami sú všade. Utrie to zajtra. Vlastne dnes. Ani hrozby, ani vydieranie a ani sľuby nezaberajú.

Malý vysilený chlapec, veľká, ešte vysilenejšia mama. Túži len po jednom... Spať. Nemožné. Teplota zase stúpla a ani sirup do syna nedostane. Kope nohami a hádže rukami, skoro jej vypichol oko. Skúša ho strčiť do vane a osprchuje ho vodou. Krik miešaný s plačom sa z kúpeľne šíri cez vetranie až niekam von. Keď obaja padnú do prepotenej postele, vonku svitá. Božské ticho. Monika je mama – superhrdinka. Situáciu zvláda, hoci padá únavou.

„Superhrdina je fiktívna postava, ktorá sa vyskytuje najmä v literatúre, komikse a filme. Na rozdiel od bežných hrdinov je obdarený buď výnimočnými schopnosťami, napr. Superman, alebo mimoriadnym technologickými možnosťami, ako napr. Batman, prípadne ich kombináciou. Reprezentuje kladné vlastnosti a dobrotu ľudskej povahy...“ Toľko uvádza Wikipédia. A prečo označujeme pojmom superhrdinky aj mamy?

SILA matkinho dotyku
Prečítajte si tiež:

SILA matkinho dotyku

Mamy disponujú nadľudskými silami

Je v detskej izbe podozrivo ticho? Mamy v takej situácii vytušia, že niečo nie je s kostolným poriadkom a že deti práve vyrobili nejaký „prúser“. Na niekoľkometrovú vzdialenosť rozlíšia plač vlastného dieťaťa od iných a dokážu bleskurýchlo zareagovať, či už na podozrivé zvuky alebo, naopak, na nič dobré veštiace ticho.

Mamy majú aj tajomné röntgenové lúče a radar. Obliekol si dnes prváčik až nápadne rýchlo teplú bundu? Mamy vidia aj napriek vrchnej vrstve oblečenia, že má chlapec pod bundou namiesto teplého pulóvra zakázané letné tričko s parádnym nápisom.

Mamy majú k dispozícii aj mimoriadne vyvinutý čuch. Mamy bábätiek zacítia plnú plienku bez privoňania k nej, mamy väčších detí zasa, že pár kvapiek nepristálo tam, kde malo – teda v toalete, ale na oblečení, a aj to, či sa školák umyl alebo si postál pri pustenom vodovodnom kohútiku alebo sprche. Mamy sú, jednoducho, v tejto oblasti mimoriadne vnímavé.

Okrem toho majú mamy aj mysterióznu pátraciu schopnosť. Stratil sa dieťaťu jeho obľúbený plyšák? Zapatrošila sa kniha z knižnice? Ak niekto nájde tieto zmiznuté veci, potom jedine superhrdina, teda mama. A jedine táto bytosť je schopná v poslednej minúte nachystať dieťaťu pomôcky na výtvarnú alebo pracovné vyučovanie, lebo žiačik to, samozrejme, oznámil tesne pred odchodom do školy.

Za povšimnutie stoja aj výnimočné fyzické danosti mám. Ich imunitný systém neustále bojuje proti zlým vírusom a baktériám. Aj vtedy, keď celá rodina leží v posteli, ostávajú „v službe“, varia čaj, merajú teplotu, dávkujú lieky a starajú sa o všetkých pacientov.

S tým sú úzko spojené aj uzdravovacie schopnosti, ktorými disponujú všetky mamy. Boliestka sa zahojí oveľa rýchlejšie vtedy, keď ju pofúka mama. I náplasť, ktorou zalepí nepekný škrabanec pôsobí účinnejšie, ako keby to urobil ktokoľvek iný. A jeden deň strávený doma v maminej starostlivosťou pôsobí ako zázračná ozdravovacia kúra.

Matky ochraňujú ľudstvo, a ešte oveľa viac...

No dobre teda, časť ľudstva. Väčšinou jedného až troch malých ľudí. Ale robia to so srdcom a s plným nasadením. Ochraňujú svoje deti pomocou všetkého, čo majú k dispozícii, starajú sa, opatrujú, zabávajú, podporujú a maznajú sa najlepšie, ako vedia.

A je úplne jedno, či sa jedná o dojča alebo tínedžera – pre mamy je ochraňovanie spojené nielen so starostlivosťou, ale aj so zodpovednosťou. Mamy sú ozajstné reprezentantky multi-taskingu (robenia viacerých činností naraz) – vychovávajú svoje deti, pracujú, starajú sa o teplo domova a sú aj milujúce dcéry, zodpovedné zamestnankyne, skúsené podnikateľky a, samozrejme, perfektné partnerky a manželky.

Skutočnosť, že majú mamy obrovskú odvahu a ušľachtilý charakter, nemožno absolútne spochybniť. Kto, ak nie mama, vyčistí oblečenie, ak sa opäť raz stala drobcovi „nehoda“? Je odvážna pri prezeraní kútov detskej izby a vyháňaní strašidiel a nebojí sa otvoriť desiatové dózy, ktoré sa dlhý čas skrývali v školskej taške.

Ušľachtilý charakter sa ukáže predovšetkým vtedy, keď na povrch vypláva „zlo“. To môže byť – od mamy k mame – najrôznejšieho druhu. Pre jednu je personifikovaným zlom vlastná svokra, ktorá príde na návštevu bez ohlásenia. Pre druhú zasa sused, ktorý neustále hundre na hluk v byte. Aj akútny nedostatok spánku, bacily a záchvaty vzdoru sú protivníci, s ktorými musia mamy opakovane bojovať. A práve pri zaobchádzaní s týmito nepriateľmi sa ukáže ich pravý charakter.

mama vždy pomôže

Mamy majú utajenú identitu a super výbavu

Žijú medzi nami. Chodia v rifliach, krátkych sukniach alebo elegantných šatách. Na prvý pohľad sa mamy nedajú odlíšiť od ostatných žien. Sú totiž dobre zamaskované. Ale z času na čas sa ich identita predsa len odkryje a ony sa prezradia. Raz ide o malý fľak z nutely na nohaviciach, práve vo výške dieťaťa, inokedy je zasa označkované mamino plece slinkou alebo vygrcnutým mliečkom. Mamy sa často prezradia aj pri otvorení kabelky: pretože okrem smartfónu sa tam nachádzajú malé kamienky, trblietavé sponky alebo obrázky s rozprávkovými hrdinami.

Ako všetci superhrdinovia, disponujú aj mamy mimoriadnymi technologickými možnosťami. Namiesto batmobilu ale používajú radšej rodinné auto. Možno v ňom nájsť všeličo – vrátane detských sedačiek, omrviniek a obrázkových knižiek na zadnom sedadle. Okrem toho nosia mamy tašky mimoriadnych rozmerov, v ktorých sa tlačia plienky, náhradné oblečenie a hračky. Z týchto tašiek dokážu vyčarovať vždy to, čo práve potrebujú. Raz je to náplasť, inokedy vrecko na odpadky alebo detskú výživu. Superhrdinky totiž vedia, čo sa v núdzi zíde.

Niektoré mamy uprednostňujú nosiče alebo šatky, iné vláčia svoje deti na rukách. Aj tu je možné sledovať, ako tieto ženy opakovane odolávajú gravitácii. To sa dialo už počas tehotenstva. Ďalší dôležitý prostriedok, ktorý mamy využívajú, je kočík. Neslúži len ako miesto na spanie, ale aj na transport potravín a väčších nákupov. Niektoré mamy šikovne zvládnu v kočíku aj viac detí naraz.

A ešte niečo veľmi, veľmi dôležité patrí k výbave mám: totiž, ďalší hrdina po jej boku. Lebo aj otcovia vedia byť ozajstnými odvážnymi hrdinami. Ale o tom zasa nabudúce..

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: