MAMY RADIA MAMÁM: Pitný režim

Andrea Mániková | 15. jún 2019
MAMY RADIA MAMÁM:  Pitný režim

Dostať do dieťaťa dostatok tekutín býva náročné. Zvlášť to rodičov trápi v horúcich letných dňoch. Aké sú skúsenosti mamičiek?

Renáta sa obrátila na vás, mamičky, pretože podľa nej má jej 2,5-ročný syn Dávidko problém s nedostatočným pitným režimom. Keď mu ponúkne pohárik s vodou alebo čajíkom, syn len odmietavo pokrúti hlavou, alebo ponúkanú tekutinu okomentuje „necem“ a od mamičky trieli čo najďalej. Vyskúšala už najrôznejšie triky – farebné poháriky, čaje rozmanitých príchutí i džúsiky, no zdá sa jej, že na Dávidka nič nezaberá. Uvedomila si, že synčeka musí naučiť správnemu pitnému režimu včas, aby si už odmalička vštepil, ako správne dbať o svoje zdravie, a navyše počas horúcich dní nebol dehydratovaný a netrpeli jeho obličky, preto sa obrátila na vás, starostlivých rodičov.

Ako riešiť, ak dieťatko odmieta piť?

Mirka, dcéra Lucka (4,5-roka)

„Všade sme nosili maličký pohárik“

Moja dcéra Lucia má teraz 4,5 roka a už odmalička nechcela piť. Skúšala som jej dávať vodičku, čajík... Hlavne v lete a počas zvýšenej teploty alebo horúčky, keď bola chorá.

Raz sme museli priniesť moč na vyšetrenie a doktorka ma upozornila, že dcéra nemá moč v poriadku, vraj podľa výsledkov má nedostatočný pitný režim a mám sa pokúsiť viac ju ponúkať tekutinami.

Tak sme skúšali všetko: pila s babkou, dedkom, pri hre, snažila som sa jej dokonca nepozorovane núkať pitie. No a osvedčil sa obyčajný malý pohárik takmer vo veľkosti štamperlíka, z ktorého začala piť vodu.

A pila. Všade sme ho nosili, aj keď sme si niekoľkokrát vyslúžili úsmevné pohľady okolia. No pomohol. Lucka sa aj lekárke pochválila, že už pije vodičku zo špeciálneho pohárika a ona sa len smiala. Vedela, ako sme ju dostali. Takže držím palce.

Riešením môže byť slamka na pitie

Veronika, dcérky Bianka (4 roky) a Adrianka (1 rok) 

„Ponúkni mu pohárik so slamkou“

Tak tu je už podľa mňa každá rada a teória zbytočná, lebo ak dieťa príjem tekutín doslova odmieta, nechce piť až tak, že uteká, neprinútiš ho ničím, pokiaľ do neho tekutinu priam nasilu nenaleješ.

Dieťa je potrebné už odmalička učiť na pitie vody alebo čaju, aby si vypestovalo návyk na to, čo je prirodzenosťou každého dňa.

Či už po kvapkách, alebo lyžičkách, každý hlt sa ráta. Ja som to praktizovala, a teraz s tým nemáme problém, moja staršia dcéra má rada plastovú fľašu s takým perfektným „sosáčikom“, je výborný, lebo voda cez neho tečie, až keď dieťa potiahne, neobleje sa, samozrejme, pokiaľ tekutinu nevypľuje.

Vyskúšaj mu ponúknuť pohárik so slamkou. Dokonca som čítala, že slamka je lepšia na zuby, pretože baktérie sa tak veľmi nenalepia na zubnú sklovinu.

Alebo dodnes je veľká zábavka pre moju štvorročnú dcéru pitie z lyžičky, keď to inak nejde, vyskúšaj aj túto alternatívu, aj keď na to človek musí mať more času. Musíš byť len trpezlivá, skúšať a skúšať, dookola.

Ale ja si myslím, že v tomto prípade už musí len jemu „prebliknúť“ v hlave, že „aha, chcem sa napiť“. Prajem ti veľa trpezlivosti a úspechov.

Silvia s 2,5-ročným synom

„Keď odmieta piť z pohára, vytiahnem zázračnú slamku“

Milá Renáta, taktiež mám syna vo veku 2,5 roka. Rovnako ako vy, aj my sa trápime, či má syn dostatočný príjem tekutín. Navyše je aj veľmi slabý papkáč, takže triky skúšam odmalička aj na papanie, aj na pitie.

Dlho som ho dojčila (do dvoch rokov), takže piť iné tekutiny ako materské mlieko začal až okolo roka a nejaký ten mesiac.

Z prsníka prešiel rovno na pohárik. Množstvo vypitých tekutín však nebolo nijako slávne. Až raz sme kúpili cereálie, v ktorých bola pribalená taká kratučká slamka.

Je z tvrdšieho plastu a skladá sa z dvoch kúskov, ktoré sa do seba zasúvajú. Z tejto slamky pije veľmi rád, a keď už odmieta z pohára, vytiahnem zázračnú slamku.

Zdá sa mi, že tu zabrala zmena spôsobu pitia, teda niečo nové, zaujímavé. Určite majú niečo do seba aj poháriky s rôznymi motívmi (postavičky z rozprávok, písmenká a pod.).

Taktiež mu veľmi chutí vodou riedený džúsik bez pridaných konzervantov, bez cukru a s kvapkou medu, ktorý sa pije sa cez náustok (ak chceš piť, dá sa povytiahnuť, ak zavrieť, stačí zatlačiť).

Vidím, že tento uzáver mu taktiež vyhovuje. Čajíky mu varím bylinkové, jemných chutí, alebo ovocné, osladené medom. Čaj v poháriku zvyknem nechať vždy na stole v kuchyni po celý deň (samozrejme, vždy čerstvý, hlavne v lete), aby mal malý tekutiny vždy na dosah.

Vždy vie, kde nájde čajík, ak je smädný, ani sa nepýta, ide a rovno sa napije. A ja nemusím neustále myslieť na ponúkanie čaju. Samozrejme ale sledujem množstvo vypitých tekutín, ak sa mi zdá, že pije málo, potom ho ponúkam častejšie. Prajem tebe aj tvojmu synčekovi krásne prežitie letných dní, a hlavne v zdraví.

Prečítajte si: 

Pitný režim patrí k zdravému životnému štýlu: 6 tipov, ako udržať aktívne deti hydratované

Pite spolu s dieťaťom a buďte mu príkladom

Silvia, dcérky Miriamka (2 roky) a Michaelka (2 mesiace)

„Najmä ho nenúť, aby sa nezaťal“

Milá Renátka, my síce tento problém nemáme, ale ja by som to riešila nasledovne:

Ak Dávidko nechce piť z pohárika, skús hrnček s uškom s nejakým pekným motívom. Môžete ísť spolu do obchodu a nech si vyberie, aký sa mu páči. Alebo zájdite do potravín a môže si vybrať nápoj vo fľaši, či malý džúsik so slamkou.

Možno sa mu to zapáči. Ak Dávidko odmieta čistú vodu, ponúkni mu vodu so sirupom, alebo rozrieď džús s vodou či čaj prislaď sirupom.

Možno tak bude pitie Dávidkovi chutiť viac. Skús mu hneď ráno urobiť nejaký nápoj a nechávaj mu ho na jednom mieste, a keď bude chcieť, môže si ho kedykoľvek vziať a napiť sa. Aj keď pôjdete spolu na ihrisko či do parku, zoberte si nápoj so sebou. Keď bude Dávidko vidieť, ako iné detičky pijú, možno po nich bude opakovať.

Prípadne ho skús naučiť piť z pollitrovej fľaše. Nech sa popri tom naučí otvoriť vrchnáčik na fľaši, napiť sa sám a pekne ho zatvoriť. Alebo mu daj farebné poháriky a pollitrovú plastovú fľašku s vodou a nech pekne naleje tebe aj sebe do pohárika a budete piť spoločne.

Môžete si i štrngnúť s pohármi, a keď vypijete, nech opäť naleje. Keď uvidí príklad, že mama pije vodu, možno aj on sa bude snažiť piť, alebo ho bude motivovať možnosť znovu nalievať.

Ale toto by som odporúčala robiť skôr na balkóne. A najmä ho nenúť a neprikladaj tomu veľkú dôležitosť, aby sa nezaťal a ešte viac pitie neodmietal. Želám vám veľa šťastia a zábavy pri hľadaní toho najvhodnejšieho riešenia.

Monika, syn Denisko (3 roky), dcérka Lenka (16 mesiacov)

„Skús mu v dobrom dohovoriť, pretože nebude vládať robiť veci, ktoré má rád“

Pani Renátka, reagujem na problém s pitným režimom u vášho synčeka. Ja som mala podobný problém s dcérkou, no je mladšia, ale váš Dávidko už viac rozumie, tak myslím, že u vás by to malo ísť ešte ľahšie.

U nás pomohlo, keď dcérka (vtedy mala 1 rok) videla staršieho bračeka (takmer 3-ročného) ako pije, resp. nás, ako všetci pijeme, a dostala chuť na nejaké to „pitivko“ aj ona.

Dovtedy jej stačilo mliečko z prsníka, no to, že detičky chcú všetko opakovať po dospelých, je v tomto prípade plusom. Skúste ho nenútiť, čo najviac pred ním piť a v dobrom mu dohovoriť (ako 2,5 -ročný chlapček je už rozumný a určite veľa vecí pochopí), že jeho telíčko potrebuje, aby dostatočne pil, pretože keď nebude, nebude sa vládať šmýkať, či iné veci, ktoré rád robí.

U nás takéto dohováranie a vysvetľovanie pomáha vo veľa veciach. Prajem vám rýchle vyriešenie tohto problému, hlavne k spokojnosti vás oboch a držím palce.

Pitný režim zahŕňa aj polievky

Beáta, synovia Juraj a Marek 

„Ak nechce piť, do jedálnička častejšie zaraď polievky“

Milá Renáta, môj starší syn Jurko bol od narodenia dieťaťom, pre ktoré by jedlo nemuselo existovať. Možno to mal spojené s tým, že materské mliečko bolo vlastne jedlo aj pitie v jednom, a preto vyžadoval vyšší príjem tekutín ako potravy.

Bez vody alebo čaju sme doslova nemohli ani na krok, zato bez jedenia vydržal v pohode. Dnes je už z neho pubertiak, navyše je pomerne (podľa mňa) pohodlný, možno to súvisí s tým, že je preňho únavné už len žuť, a tak sú preňho tekutiny stále na prvom mieste.

Pri mladšom Marekovi mi ani vo sne nenapadlo, že môže existovať dieťa, ktoré akoby piť nepotrebovalo. No Marek často odmietal príjem tekutín, akoby sa obával, že mu v brušku nezostane žiadne miesto na tuhú potravu. Jedlo muselo byť poruke vždy (nie je vôbec obézny!), a pitie, len keď som vyslovene naliehala.

Vraj to tak je, deti sú buď dobrí jedáci, alebo, naopak, uprednostňujú dostatočný pitný režim. Takže tvoj Dávidko i môj Marek potrebujú väčší príjem tekutín a potrebné je ich tomu naučiť. Akékoľvek nútenie je pre mňa neprípustné, preto som sa zamyslela:

„Fajn, ak piť nechceš, zješ viac polievky.“ Tak som mu začala dávať nielen väčšie porcie polievky, ale aj častejšie, teda nielen na obed, ale aj na večer. Navyše teraz, v lete, je to oveľa ľahšie, dostupné je šťavnaté ovocie, napr. melón, a nepoznám dieťa, ktorému by nechutil. A ten obličky skutočne prečistí.

Michaela so synom 

„Použi farebné slamky a súťažte, kto skôr vypije“

Môj manžel je „čajíčkar“, takže každý deň si robieva čaj aj 4x denne do 0,5 pohára. Môj syn ho teda odmalička videl stále popíjať a prišiel čas, keď chcel ochutnávať.

Začiatky boli len také po jednom glgu, ale skúsila som mu dať slamku, farebnú, ktorú si vybral on a s manželom súperili, kto skôr vypije. Bolo to zaujímavé, pre syna hravé a pre nás to bol dobrý pocit, že pije. Skús teda použiť zábavné, farebné slamky a súťažiť, kto skôr vypije. Možno by pomohla aj maličká odmena za víťazstvo.

Náš syn si tak zvykol na pitný režim, že mu aj večer dávam do postele menšiu fľašu čistej vody a počas spánku sa zo dvakrát preberie, napije sa a spinká ďalej. Želám nielen veľa šťastia, ale aj veľa vody.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: