MAMY RADIA MAMÁM: dieťa závislé na materskom mlieku?

Andrea Mániková | 17. máj 2017
MAMY RADIA MAMÁM: dieťa závislé na materskom mlieku?

O tom, že dojčenie je super vec, dnes nepochybuje nikto, mliečko je hneď poruke, netreba ho zohrievať, umývať a sterilizovať fľaše...

Klaudia je jednou z tých šťastných mám, ktorým sa podarilo dieťatko výlučne dojčiť do 6 mesiacov. Teraz však nastal čas Rebekin jedálniček obohatiť, no maličkej nové chute veľmi nevoňajú. Pri každom pokuse nasleduje prskanie, vypľúvanie a v Rebekinej tvári sa objavuje veľké zdesenie v zmysle „Fuuuuj, čo si mi to dala!“ a jedlo nie raz končí na zemi, stole alebo stene. No čo je veľa horšie, Klaudia dcérku nedokáže prinútiť, aby nejaký príkrm do seba dostala. Plač i záchvaty zúrivého plaču zase servíruje Rebeka svojej mamičke, poľaví až vtedy, keď si ju priloží k prsníku. 

Mamičky, ako si vaši drobci privykli na prvé príkrmy? Dá sa to vôbec zvládnuť bez stresu a plaču? Okrem mám, ktoré už majú skúsenosť so zavádzaním príkrmov za sebou, Klaudii situáciu bližšie ozrejmí aj skúsená pediatrička MUDr. Katarína Vicianová z I. detskej kliniky na bratislavských Kramároch. 

„Zvolila som spôsob podávania mliečka na mojom prste.“

Lucia so synčekom

Ja som mala rovnaký problém s naším malým vytrvalým ,,nepapáčom“. Len čo videl misku s lyžičkou, bolo zle. Nakoniec som prišla na to, že práve tieto dve veci ho najviac znervózňujú, preto som zvolila spôsob podávania na mojom prste.

Nabrala som trocha jedla na ukazovák a tak som mu ho vložila do úst. Pekne otváral ústa a postupne sme sa prepracovali až k lyžičke, ktorú som mu samozrejme ukázala až po 2-3 sústach podávaných prstom. Tiež som bola zúfalá, ale našťastie sme sa dopracovali k normálnemu jedeniu lyžičkou.

„Musíš sa tešiť sa aj  z malých úspechov pri kŕmení.“

Zuzana, Oliverko, 6 rokov a Matúško, 14 mesiacov 

Mám dnes už 14-mesačného synčeka, s ktorým, tak ako ty, bojujeme o každé sústo. Popri všetkých pokusoch som prišla na nasledovné:

  • Kŕmenie vyžaduje správny čas. U nás to nie je o 12.00 hod., keď je práve čas obeda, pretože vtedy je unavený a zvládne už len to mamičkino mliečko. Najlepší čas je po spánku, ale aj podvečer okolo 18.00 hod.
  • Konzistencia potravy – žiadne husté kašičky, ale riedke polievočky, spočiatku som mu dávala doslova len vodové vývary. Dokonca aj doktorka mi na moje ponosovanie, že malý nechce jesť, odporučila odšťavovanie a celkom sa nám darilo s jablkovou alebo jablkovo-mrkvovou šťavou.
  • Zmena prostredia – mám na mysli nie v jedálenskej stoličke, ale napr. pri okne, pri kuchynskej linke a pod.
  • Trpezlivosť – nechceš teraz, nevadí, skúsime neskôr. Hlavne sa kvôli jedlu nestresovať. Stávalo sa nám, že sme niekoľkokrát začínali od začiatku, keď začal novú zeleninku alebo mäsko odmietať, opäť som mu začala dávať čistú mrkvičku, čistý zemiačik atď.
  • Tešiť sa aj z malých úspechov, my napr. počítame lyžičky, a keď zje viac ako 5, tak máme veľkú radosť.

„Chce to len obrniť sa trpezlivosťou a pomaličky, po lyžičke skúšať.“

Veronika s dcérkou Sárou, 11 mesiacov  

Ahoj, Klaudia, nediv sa Rebečke, že jej po 6. mesiacoch „chlipkania“ tvojho sladkého mliečka zatiaľ tuhá strava nechutí. Ona si musí na nové chute, a samozrejme aj novú konzistenciu, zvyknúť.

Môže to trvať aj týždne. Chce to len obrniť sa trpezlivosťou a pomaličky, po lyžičke skúšať. Hlavne ju do ničoho nenúť, to by mohlo mať práve opačný efekt.

Takže daj jej jednu lyžičku do pusinky, ak vypľuje, nevadí, daj jej prsíčko a na druhý deň skúšaj znova (zas len jednu lyžičku). Nám pomohlo, keď dcérka pozorovala pri jedení nás, dospelých, a skúšala nás potom napodobňovať.

Keď nás videla, ako si s chuťou dávame do úst lyžičku, zrazu s radosťou otvorila ústočká aj ona. Hlavne sa nestresuj, lebo dieťatko to dokáže vycítiť a začne byť tiež nervózne.

Nič sa neboj, malá sa určite „rozpapá“, potrebuje na tento prechod trošku času, tak jej ho dopraj. Držím vám palce.

Prečítajte si: MAMY RADIA MAMÁM: Keď dieťa odmieta príkrmy

„Príkrmy sa k dojčeniu pridávajú, nemajú ho nahradiť.“

Mária, dcérka Majka, 15 mesiacov  

Moja dcérka začala papať, až keď mala 13-14 mesiacov (pričom bola stále dojčená), dovtedy zjedla len pár lyžičiek za deň, pričom prvú lyžičku zobrala „na milosť“, keď mala zhruba 7,5 mesiaca.

Občas mala svetlé chvíľky, keď zjedla viac, ale naozaj o rozpapaní sa až donedávna nedalo hovoriť... Bola som z toho, samozrejme, zo začiatku veľmi nešťastná (rovnako, ako ste vy teraz), skúšala som všetko možné i nemožné, čítala domácu aj zahraničnú literatúru, rozprávala sa s inými mamičkami aj laktačnými poradkyňami, až som nakoniec pochopila nasledovné:

V prvom rade dieťatko netreba nenútiť. Dieťa sa jesť ešte len učí – dajte preto dcérke čas. Dieťa by malo jesť vtedy, keď ono prejaví záujem, ak dočasne záujem stratí, pokojne počkajte a ponúknite jej pokrm zase o pár dní.

Keď dieťaťu nechutí a odmieta jesť, asi ešte nie je na príkrm pripravené – a je jedno, koľko týždňov alebo mesiacov má a či by tabuľkovo už jesť malo.

Približne do roka je materské mlieko základom stravy a to znamená, že dieťatko nezje reálne ešte takmer nič, ale treba mu ponúkať, a ak má záujem, nechať ho to ožužlať, skúsiť.

Bábätká v tomto veku naozaj často uprednostňujú dojčenie, tak to bolo aj u mojej Majky. Ale podľa mňa je to tak správne, pretože príkrmy sa k dojčeniu pridávajú, nemajú ho nahradiť. Pokojne dojčite na požiadanie, kedykoľvek chce.

A čo sa týka príkrmov – dávajte ich dcérke kedykoľvek, keď má najväčší záujem a keď je na to najlepšia pohoda. Nemusíte začať mrkvou, skúste napríklad kašu (pšeničnú, ryžovú, kukuričnú, špaldovú a pod., najlepšie doma robenú, nie instantnú).

U nás tiež pomohlo, keď som si Majku posadila na kolená, keď som jedla aj ja a nechala ju, aby sa natiahla za tým jedlom, o ktoré mala záujem, a jedla ho. Majka mala jednoducho záujem len o „skutočné“ jedlo, ktoré sme jedli aj my s manželom, nie to extra pripravované, ktoré mala papať v stoličke.

Keď sme jej umožnili, aby brala do rúk naše jedlo, sama sa ním kŕmila, namáčala si ručičku do jedla a oblizovala ju, vtedy ju aj jedlo začalo naozaj zaujímať. Vaša dcérka sa bude učiť papať postupne v priebehu nasledujúcich mesiacov, nemáte sa kam ponáhľať, ani sa nemusíte znepokojovať množstvami či časovaním jedla...

Prečítajte si: Prvé ovocné príkrmy

„Aspoň tri dni dávaj rovnakú stravu, aby si zistila, či dieťatko nemá nejakú alergickú reakciu.“

Jana, Sandra, 6 mesiacov

Ja som začala s príkrmami postupne. Pomaly som začala dávať mrkvičku, a to jeden deň len jednu lyžičku, na ďalší deň som skúsila už dve a takto postupne.

Malá sa naučila pekne papať po týždni. Poradila by som ti začať najprv so zeleninkou, lebo niektoré detičky, keď začnú najprv s ovocím, zeleninku odmietajú, pretože je málo sladká.

Keď už bude dcérka pekne papkať zeleninu, skúsila by som nejakú polievočku a potom postupne pridávať aj mäsko, samozrejme, v maličkých porciách.

Odporúčam aspoň tri dni dávať tú istú stravu, aby si zistila, či dieťatko nemá nejakú alergickú reakciu na určité ovocie alebo zeleninu. Pozoruj hlavne, či sa nevyhádže na telíčku. Pevne verím, že sa ti to podarí a malá bude pekne papať.

Prečítajte si: Zavádzame príkrmy, ako a čím začať?

Názor odborníka na tému odmietanie prvých príkrmov

MUDr. Katarína Vicianová, I. detská klinika DFNsP a LFUK: Byť mamičkou je tá najúžasnejšia vec na svete. No zároveň i jedna z najťažších. Pre svoje dieťatko chceme iba to najlepšie. Chceme byť tými najlepšími rodičmi. A rodičmi sa učíme byť denne, v každej novej situácii. 

Aj vás trápi „problém“, s ktorým sa stretáva väčšina mamičiek. Tak ako sa učia novorodenci piť z prsníka alebo fľašky, tak sa musia dojčatá naučiť papať lyžičkou.

Niektorým toto učenie trvá kratšie, no niektorým i 5 – 6 týždňov. Vaše pocity malo a ešte bude mať veľa mamičiek. Pre dieťatko nie je ľahké naučiť sa posúvať stravu jazýčkom dozadu.

Deti majú tendenciu skôr tuhú stravu (prvý príkrm) vytláčať z ústočiek von. Niekedy to považujú za hru, z ktorej je mamičkám do plaču. No mamičky to nemôžu  nikdy vzdať.

Iba trpezlivo a opakovane skúšať vždy v tom istom čase podávanie prvého príkrmu. Ak dieťatko nechce príkrm, neodporúčam vzápätí mu ponúknuť prsník. Lebo veď ono čaká iba na to. Ako vaša dcérka, ktorá si ho už vydobýja plačom.

A niečo z teórie: odborníci na výživu najmenších detí zdôrazňujú dôležitosť výhradného dojčenia celých šesť mesiacov života. Potom nastáva čas, kedy dieťatko dostane prvú nemliečnu stravu.

Tento čas je daný nielen vývojom funkcie tráviaceho systému a funkčnou schopnosťou obličiek, ale súčasne dosiahnutým stupňom neuropsychického vývoja. Tu je skrytý rozdiel medzi bábätkami. No chcem zdôrazniť, že dieťatko, ktoré sa dlhšie učí jesť príkrmy, nie je zároveň zaostalé vo vývoji.   

U plne dojčeného dieťaťa teda odporúčame podať prvý príkrm  v dobe, keď dieťa vypije viac ako 1 liter mlieka, sedí s oporou, má dobre vyvinutú svalovinu jazyka a úst, dokáže sústo posúvať, dobre kontroluje pohyby hlavou a je schopné hltať aj stravu, ktorá nie je tekutá.

  • Veľmi často sú rodičia nesprávne poučení, a tak volia i nesprávny postup, keď je dôvodom predčasného zavedenia príkrmu počas dňa to, že dieťa vyžaduje častejšie pitie, obzvlášť, ak má menej ako 6 mesiacov.
  • Často sa nesprávne predčasne zavádza prikrmovanie na noc (ryžová kaša, krupičná kaša...) iba z dôvodu, aby sa dieťa nebudilo a aby celú noc prespalo.
  • Zavádzajúce a zastarané je odporúčanie začať s tuhou stravou vtedy, keď dieťatko zdvojnásobí svoju pôrodnú hmotnosť, alebo keď dosiahne 6 kg. Hmotnosť dieťaťa nemá nič spoločného so schopnosťou tráviť tuhú stravu.  
Je dôležité, že príkrm podávame zásadne lyžičkou. Nie cumlíkom z fľaše.

Zavádzanie prvých príkrmov

Prvý príkrm mäsovo-zeleninový sa začína pripravovať z jednej zložky. Zo zeleniny je vhodná mrkva, petržlen, karfiol, kaleráb, brokolica, tekvica, cukina. Má sa pripraviť polotekutý vo forme prepasírovaného pyré, neskôr roztlačenej hustejšej kaše s pokrájaným mäsom na drobučké kúsky.

Ak by vaša dcérka dlhodobo odmietala papať prvý príkrm (mäsovo-zeleninový), skúste ho po mesiaci pokusov vymeniť za ovocno-zeleninový.

Tu sa začína vareným a po pár dňoch surovým jabĺčkom. Možno ju skôr osloví chuť čerstvého ovocia. Najlepšie je prvé 2-3 dni uvariť jabĺčko a podať 1 a postupne viac kávových lyžičiek. Neskôr postrúhame surové jabĺčko a mrkvu na sklenenom strúhadle. Za týždeň-dva pridáme banán, ktorý potlačíme vidličkou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: