Mamou v dvadsiatke? Prečo nie?!

Janka Eliášová | 8. január 2017
Mamou v dvadsiatke? Prečo nie?!

Na materstvo v mladom veku sa môžeme dívať z rôznych perspektív. Pokazený život..., premárnené mladé roky, zbytočné skorá zodpovednosť. Pochybujem, že by mamy dvadsiatničky samy takto nazerali na svoj život...

"Taká mladá?"
"Tak to vyzerá, keď deti majú deti."
"Veď jej ešte mlieko tečie po brade!“ 
 

 

Aj s takýmito výrokmi, názormi alebo zamysleniami sa môžeme stretnúť, keď spomenieme materstvo dvadsaťročného „dievčaťa“. Ale aká mladá? Veď nemá šesťnásť! Tak prečo tak hanlivo?

 

Prečo ľudia v súčasnosti odsudzujú mladé mamičky? Dvadsaťročná ŽENA je predsa dospelý človek. A schválne, prečo by si žena nemohla založiť rodinu v osemnástich? Vraj je to nezodpovedné? Je nezrelá? Kazí si budúcnosť? Premrhá šance? Nezmysel!

 

Čítajte tiež: Príliš mladá na materstvo?

 

Výhody materstva v mladšom veku

 

Napriek tomu, že súčasný trend razí líniu začiatku rodičovstva do veku okolo 30 rokov, materstvo v mladšom veku má mnohé výhody. Jednou z nich je biologická nastavenosť na rodičovstvo.

 

Pozrime sa na zopár faktov... Ženy medzi 19. - 30. rokom života majú v každom menštruačnom cykle viac ako 50 % šancu na počatie. Avšak schopnosť počať dieťa začína klesať už v druhej polovici tohto obdobia, nie až po 30-ke, ako sa dlho verilo.

 

Tiež pravdepodobnosť predčasného pôrodu či potratu je v období medzi 20 - 25 rokov veľmi nízka (len okolo 9 %). Podobne nízka je aj pravdepodobnosť, že sa dieťa narodí s vážnou genetickou poruchou. Organizmus ženy znáša tehotenstvo oveľa lepšie ako vo vyššom veku.

 

Neprehliadnite: Čo nám o materstve nikto nepovedal...

 

Okrem toho, je príjemné byť mladou mamičkou. Predstavme si, koľko bude mať mama dvadsiatnička rokov, keď bude mať jej dieťa 10,15, 20... Mladé mamičky sa už v štyridsiatke môžu dožiť vnúčat.

 

Ani vzdelanie mladým mamičkám nemusí utiecť kvôli  materským povinnostiam... Štúdium sa dá prerušiť a pokračovať v ňom po pár rokoch. Alebo sa dá študovať externe. Kto je šikovný, motivovaný a vytrvalý, môže veľa dokázať. Nevravím, že je to ľahké. Iste komplikovanejšie ako pokojné študijné roky bez rodičovských povinností. Ale dá sa to. Len treba chcieť.

 

Podobne je to s budovaním kariéry. Že nestihla nič pred materskou dovolenkou? Aj keby prvýkrát nastúpila do práce ako tridsaťročná, stále ju do dôchodku čaká vyše tridsať dlhých rokov, počas ktorých môže svoju kariéru budovať. Workoholička z nej už zrejme kvôli materským povinnostiam nikdy nebude, ale ako dobre!

 

S bývaním to tá naša mama dvadsiatka asi nebude mať také jednoduché... Málokto si môže dovoliť v dvadsiatke kúpiť vlastný byt, či dom. Ak nemá rodičov milionárov, alebo solventného manžela, asi si na vlastné bývanie počká... presne tak isto ako jej rovesníci. S tým rozdielom, že ona už vychováva dieťa.

 

Mladé mamičky majú tiež čo závidieť ich slobodným rovesníčkam – voľnosť, cestovanie, študijné pobyty, nezávislosť...  To už asi nedobehnú. Že nie? A čo takto pozrieť sa na to z druhej strany? Precestovať svet sa dá aj v štyridsiatke! Síce už vtedy ťažko „nabalí“ mladého pohľadného Taliana..., ale more tam snáď na ňu počká.

 

Tak isto sa môže vydať na študijný pobyt, ak keď si ho už bude musieť zaplatiť z vlastného vrecka, nie z toho univerzitného. Deti dorastú až príliš rýchlo... dospejú. A mamy, čo rodili ako dvadsaťročné, majú v štyridsiatich dospelé deti a život pred sebou.

 

Skutočne je to taká pohroma, aj keď sa „šmykne“ v dvadsiatke?


Práve kvôli, alebo skôr vďaka vysokej plodnosti v mladom veku je pravdepodobnosť neplánovaného tehotenstva skutočne vyššia. To však neznamená, že sa mladé páry neviedia zhostiť novej úlohy zodpovedne.

 

Skôr si myslím, že im to pomôže rýchlejšie „dospieť“. Nie vždy materstvo v dvadsiatke znamená neuvážené pošmyknutie bez schopnosti zodpovedne prijať následky. Preto sa pokúsme neodsudzovať mladé mamičky pre ich nezodpovednosť, len kvôli ich veku. Nejde predsa o to, v akom poradí... vyštudujeme, porodíme, pracujeme na svojej kariére...

 

Prečítaje si tiež:  10 vecí, ktoré sa od detí môžeme naučiť

 

Aj neskoršie materstvo má určite veľa výhod oproti tomu včasnému, rovnako ako má včasné výhody oproti neskorému... Veci nie sú len čierne alebo biele...


Či už sa žena stane matkou v osemnástich alebo v tridsiatich piatich, je to jej voľba a každý by ju mal rešpektovať. Svoje deti milujeme rovnako, či sme ich počali ako osemnásťročné alebo až po oslave svojej tridsiatky.


Materstvo je dar, ktorý si musíme vážiť bez ohľadu na to, v akom veku nás postretlo.

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: