Mamičky, nenechajte si ukradnúť váš čas!

Gabriela Zelinková | 5. jún 2021
Čas pre mamu

Poradíme vám, ako získate čas pre seba.

Rodina a rodinné zázemie je pre väčšinu ľudí tá najdôležitejšia vec, ale nie je to všetko, čo človek potrebuje. Na to, aby ste boli v živote šťastná a spokojná, vám nebude stačiť dobrý manžel (aj tak sa ukáže, že nie je až taký dobrý, ako ste si mysleli predtým, než ste si ho zobrali), ani vydarené deti (z času na čas vás poriadne „vytočia“ a raz odídu), ani majetok a peniaze (sú s tým vždy iba problémy).

Potrebujete i možnosť realizovať sa, či už v práci, vo svojich koníčkoch alebo v spoločnosti, potrebujete mať okruh svojich priateľov.

Máte X rokov, máte všetko, čo ste si predstavovali, že v tomto veku budete mať – kariéru, svoj celkom slušný bankový účet, dobrých priateľov, dvakrát týždenne svoj milovaný aerobic a perfektného priateľa s vlastným bytom.

Ideály

Vlastne, chýba už iba to posledné, čo by ste chceli mať. Z perfektného priateľa sa stane obstojný manžel a po deviatich mesiacoch čakania príde vytúžené bábätko. Vy zostanete na materskej, beháte okolo bábätka, ktoré vás stále potrebuje, a muža, ktorému chcete ukázať, že nie je odstavený na vedľajšiu koľaj. Živí vás predsa a nakoniec,  zatiaľ čo on je v práci, vy ste doma a prečo by ste nemali stihnúť celú domácnosť.

Nočné vstávanie, nekonečné dojčenie, kolotoč povinností od prebaľovania, kúpania, čičíkania, uspávania, až po varenie večere pre manžela, umývanie riadu a ostatné domáce práce. Večer padáte únavou ešte skôr, než uspíte bábätko. Uplynie možno pár týždňov a možno mesiacov a vy si uvedomíte, že svoju najlepšiu priateľku ste videli za celú tú dobu iba raz  - na krstinách svojho dieťatka.

Kolegov z práce ste vôbec nevideli, hoci vám niekoľkokrát telefonovali, kedy sa môžu prísť pozrieť na malú. Ale nikdy nebola vhodná doba – malej sa vyhodili vyrážky (nemôžem ju takto vystavovať na obdiv, no nie?), v byte nebol dokonalý poriadok alebo ste jednoducho únavou nevládali. A aerobic? Aj keď ste sa pred pôrodom dušovali, že mesiac, dva po pôrode ste tam „ako na koni“, nič to nebolo platné oproti vašej vyčerpanosti a neodkladným povinnostiam.

Depresie

Máte krásne bábätko, čistú domácnosť, denne teplé večere, a vaša spokojnosť nikde. Práve naopak – prichádzajú depresie.... Je najvyšší čas niečo robiť.

Ak nič v tejto chvíli neurobíte, nenaučíte sa vyhradiť si čas iba pre seba a privyknúť na to od začiatku fungovania domácnosti celú vašu rodinu, bude to u vás o 10 až15 rokov vyzerať asi takto:

Vy, žena v stredných rokoch s niekoľkými kilami nadváhy a s natáčkami na hlave (nemáte čas na kaderníka), pobehujete medzi kuchyňou a kúpeľňou.

V kuchyni sa vám v rúre pečie kura, na platni vrie ryža a v kúpeľni žmýka práčka. Medzitým stihnete umyť ešte obschnuté taniere, ktoré ste vyniesli zo synovej izby (boli tam týždeň), poslúchnuť dcérin vreskot: „Mamííí, prines mi jablko!“ a upratať po mužovi noviny. Pred dverami vás čaká kôš plný smetí - nemôžete ho predsa vyniesť v natáčkach, a pes, ktorý od rána nebol vonku – tiež z toho istého dôvodu. 

Za ten čas váš manžel pokojne prepína televízor a ani mu nenapadne, že by ste potrebovali s niečím pomôcť. Vždy ste predsa všetko zvládli sama, aj keď ste mali dve malé deti.

Syn sedí za počítačom a dcéra telefonuje s kamarátkou. Je to jasné, nemajú čas. Pozeráte na hodinky, dcéra „trkoce“ už akosi pridlho, tak ju upozorníte. Odvrkne: „Mami, ja za to nemôžem, že ty nemáš kamarátku a stále trčíš doma a beháš okolo hrncov. Keby si aspoň mala nejaké koníčky, tak by si sa do nás stále nestarala....“ Okríknete ju a keď s plačom na krajíčku vojdete o kuchyne, uvedomíte si, že má vlastne  pravdu...

Život inak, ako by ste chceli

Kamarátite sa iba s Beou z kancelárie, a aj to iba preto, že spolu desať rokov robíte. Domáce povinnosti vám nedovolia návštevu divadla, kina, o cvičení ani nehovoriac. Vaše jediné cvičenie je obskakovanie rodiny a plnenie ich stúpajúcich požiadaviek, čo je síce vyčerpávajúce, ale na nálade vám to nepridá a kilá z toho nemiznú tiež.  

Vaša sľubná kariéra? Zakotvili ste v účtovníckej firme bez možnosti postupu. Lebo kto nechá postúpiť ženu, ktorá príde unavená, s vyplazeným jazykom do roboty tesne pred 8.00 a pred 16.00 už pozerá na hodiny, aby stihla vybrať deti zo škôlky, školy, nakúpiť, vyprať, navariť...? A váš jediný záujem sú deti a domácnosť. No, keď zvýši troška času tak televízia, aspoň tých dvadsať minút, kým pred ňou zaspíte.

čas pre mamu

Vaše staré dobré JA

Kde sa podela tá šarmantná, usmiata žena s večne dobrou náladou, vždy obklopená záujmom? Ste mrzutá, stále do niekoho z rodiny zapárate a podpichujete ho, manžel už roky s vami komunikuje na pol úst a iba v životunebezpečných situáciách. Deti vás v byte obchádzajú, ako keby bola práve vyhlásená morová epidémia a hlavným šíriteľom tejto nákazy  ste boli práve vy... A napriek tomu sú títo traja ľudia všetkým, čo máte, sú jediným zmyslom vášho života. Len vôbec nechápete, prečo si nedokážu vážiť to, že ste sa pre nich toľko obetovala.

Páči sa vám táto predstava? Určite nie. Začnite teda rázne konať. Hneď teraz. Neodkladajte vec na neskôr, kým bude dieťa väčšie alebo kým skončíte materskú. Čím skôr zavediete nové poriadky v rodine a presadíte svoje záujmy, tým to bude jednoduchšie. Zavádzať novoty po rokoch fungovania domácnosti je oveľa ťažšie.

Poradíme vám, ako získate čas pre seba:

Začať musíte od seba

a musíte si uvedomiť, že vy ste rovnako dôležitá ako váš manžel a dokonca vaše dieťa a máte rovnaké právo uspokojiť svoje potreby.

Porozprávajte sa s manželom, vyhraďte si aspoň jeden alebo dva večery (či popoludnia) v týždni iba pre seba.

Nebojte sa, určite neumrie a nedostane ani žalúdočné vredy, ak nebude 1- až 2- krát týždenne (a pokojne aj častejšie) teplá večera. Keď nemôže pomôcť pri strážení detí manžel, iste sa nájde ochotná babička, dedko alebo teta. Ak nemáte ani túto možnosť, informujte sa v opatrovateľských agentúrach alebo najbližších jasliach na občasné stráženie detí.    

Robte aspoň jeden večer do týždňa to, čo chcete robiť skutočne vy...

a nie to, čo vyžaduje od vás vaše okolie. Stretnite sa s priateľkou, bývalými kolegami, choďte ku kaderníčke alebo si zacvičiť... V každom prípade von z domu, od detského plaču a ustavične rastúcich požiadaviek. Nemusíte sa báť, otecko to zvládne. Možno mu to bude trvať trochu dlhšie, sem-tam bude experimentovať, ale dieťatko tým rozhodne neutrpí ujmu, práve naopak. A pomôžete tým ešte k nadviazaniu kvalitnejšieho vzťahu medzi dieťaťom a otcom.

Ak vám to finančná situácia čo len trochu umožňuje, oslovte upratovacie agentúry alebo si nájdite  pani na upratovanie.

Stačia dve - tri hodinky týždenne. Nie je to žiadna hanba, už aj na Slovensku je to čoraz bežnejšia prax. Získate tým ďalší voľný čas pre seba. V čase, keď bude váš miláčik spinkať, vy nebudete musieť  behať s metlou a handrou, ale si môžete napr. čítať alebo oddýchnuť.

Kúpte si umývačku riadu.

Je to väčší jednorazový náklad (hoci dnes môžete kúpiť umývačku aj na splátky), ale po niekoľkých rokoch sa vám vynaložené náklady vrátia vo výrazne zníženej platbe za teplú vodu. Umývačka spotrebuje iba 14 - 21 l (závisí to od značky, kvality a veľkosti)  studenej vody, ktorú si zohreje, na jedno umývanie. Ušetríte si ďalšie 3 až 4 hodiny týždenne. Navyše, nebudete mať v kuchyni ustavičný neporiadok, lebo použitý riad budete automaticky vkladať do umývačky a zavriete dvere.

Pritiahnite k domácim prácam svojho manžela.

Ale pamätajte, čím viac rokov ste všetko robili sama, tým to bude ťažšie.

Jedna rada – „vďaka“ výchove niektorých dnešných mladých mužov z domu bude možno oveľa jednoduchšie presadiť si dva predchádzajúce body.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: