Mamičkovské vychytávky

Redakcia | 27. jún 2017
Mamičkovské vychytávky

Aj vám sa niekedy stalo, že ste si v starostlivosti o bábätko nevedeli rady, nič nepomáhalo, nezaberalo... Ponúkame vám niekoľko malých a účinných tipov od iných mamičiek.

Ako si zjednodušiť prípravu mäska pre drobcov?

Pokiaľ ešte len začínate s podávaním mäsa vášmu juniorovi, zrejme vám na jedno jedlo bude stačiť homeopatické množstvo. Väčšina detí zje zo začiatku niekoľko málo kávových lyžičiek jedla.

Komu sa však chce variť dennodenne v mikroskopických množstvách? Máme pre vás tip – ak budete variť mäsko, môžete ho uvarené a pomixované zamraziť vo vreckách alebo formách na výrobu ľadu.

Potom už len veľmi jednoducho k zeleninke alebo do polievky hodíte zmrazenú kocku mäska a je to! Podobne však môžete zmrazovať akékoľvek iné rozmixované jedlo – či už jednoduché mrkvové (jablkové, zemiakové...) pyré, alebo celý zeleninovo-mäsový príkrm.

Prečítajte si: Zavádzame príkrmy, ako a čím začať?

Objavte kaše našich starých mám

Do ukončeného 7. mesiaca by deti nemali dostávať potraviny obsahujúce lepok. V obchodoch sa však zväčša pre túto vekovú kategóriu objavujú zväčša len ryžové kaše, rôzne ochutené (často s prídavkom umelého mlieka).

Môžete však vyskúšať aj kašu z pohánky, kukuričnej krupice alebo doma uvarenej ryže. Pohánku varte asi 20 minút (dve polievkové lyžice zalejte asi 3 dcl vody), po uvarení zlejte prebytočnú vodu, rozmixujte ponorným mixérom – môžete pridať vodu, v ktorej ste pohánku varili, aby kaša nebola príliš hustá.

Pridajte rozmixované ovocie alebo lyžicu detskej výživy podľa chuti. Kukuričnú krupicu zalejte vriacou vodou, nechajte napučať asi 10 minút a potom ešte krátko varte. Ryžu varte vo väčšom množstve vody do rozvarenia. Ochutiť môžete podobne ako pohánku.

Tip pre nepokojné bábätká

Najmä u novorodencov môžeme sledovať v istých obdobiach dňa alebo v spánku nepokoj, nervozitu či náhly plač. Môže ísť o strhávanie sa na mimovoľné pohyby vlastných končatín, ktoré spúšťajú úľakový reflex.

Takýmto detičkám vie byť nápomocné pevné zavinutie rúk vedľa tela – do perinky, alebo v horúcich dňoch len do veľkej plienky (tetraplena) alebo šatky.

Prečítajte si: Nebojte sa detského plaču! Aké sú jeho najčastejšie príčiny?

Prečítajte si: 5 tipov, ktoré pomôžu vášmu bábätku k lepšiemu a dlhšiemu spánku

Žehlenie plienok nemusí byť otravná práca

Po opratí vešajte a sušte plienky už poskladané. Nevyťahajú sa kraje a nestratia tvar, ako keď sa vešajú klasicky na šnúru a prichytávajú štipcami.

Poskladajte teda plienku dvakrát pozdĺžne a preveste priečne. Keď plienky uschnú, stačí prežehliť len kontaktné plochy (po 6. týždňoch už ani to netreba – hovoria niektorí kožní lekári).

Na kašeľ s receptom od babičky

Pri kašli nám pomohol kúsok látky natretej bravčovou masťou a priloženej na prsia dieťaťa, hlavne na noc. Kašeľ ustúpil, zato ako alergici sme sa vyhádzali...

Aby nemalo dieťa strach z lekárov

Staršia dcéra mala priam panický strach z doktorov. Pomohlo nám, keď sme kúpili detskú sestričkovskú súpravu a hrávali sa na lekárov doma, hlavne deň pred návštevou lekára...

Veľký problém sme mali aj s užívaním liekov. Keď som bola v Anglicku, veľmi sa mi páčilo ako domáca dávala lieky deťom. Ponúkla im ich ako sladkosť, všetci sa veľmi tešili.

Praktizujem to aj ja. Pri staršej dcérke to však už nefunguje, a tak sme vymysleli niečo iné. Najskôr si „nalejem“ ja a poviem, že to nie je pre deti.

Zakázané ovocie najviac chu... a potom, na dlhé "prehováranie“, jej dám trošku (presnú dávku). Malá je spokojná, že má niečo „dospelácke“ a my, že liek užila bez problémov...

Prečítajte si: Strach z pani doktorky

Kúpanie, vychádzka a jedenie...

  • Aby som sa nemusela zohýbať a mokrého drobca nikam prenášať, vaničku som dávala na kuchynský stôl a hneď vedľa nej som mala pripravenú osušku.
  • Keď sa ide von, tak je dobré najprv pripraviť všetky veci, potom obliecť seba a až úplne nakoniec dieťa prebaliť a obliecť, inak sa buď zapotí alebo prinajmenšom pokaká.
  • Na podlahu pod detskú stoličku som dávala starší obrus, pretože inak bola v čase, keď sa deti snažili kŕmiť sa čiastočne samé, mrkva úplne všade. Mimochodom, na fľaky od mrkvy (čerstvé) pomáhalo nakvapkať pár kvapiek citrónu. A super boli aj detské misky s prísavkou, ktoré nemôže dieťa zhodiť na zem.
  • Púšťanie rovnakej hudby v rovnakých situáciách môže vytvoriť u dieťaťa taký malý podmienený reflex. To sa týka hlavne ukladania k spánku.

Rady pre tehuľky

  • Ak si budete rastúce bruško potierať citrónovou šťavou, predchádzate tvorbe strií. Následne je potrebné natrieť bruško krémom s vitamínom E.
  • Na fliačiky na tvári si zmiešajte lyžičku medu a pol lyžičky škorice, fliačiky potierajte, zmyte vodou a potom naneste kvalitný krém.

Ako bojovať so zapareným zadočkom a bolestivými vyrážkami?

Iba pár dní po návrate z pôrodnice som si u malej všimla malé červené vyrážky na zadočku. Bola som pokojná, veď sme používali rybaciu mastičku, ktorú nám dali v pôrodnici...

Ale vyrážky sa, žiaľ, spojili do relatívne veľkej zapareniny či otvorenej rany. Morili sme sa s tým asi dva mesiace. Používali sme všetky druhy mastičiek, ktoré boli na trhu, od tých voľnopredajných až po kortikoidy na predpis. Skúšali sme byť i bez plienok.

Ešte predtým sme však vyskúšali všetky druhy, ktoré boli na trhu, dokonca sme ich chodili nakupovať aj do Rakúska (keďže tam zväčša majú novšie „vydania“).

Nakoniec nám pani doktorka poradila po každom prebaľovaní potierať zadoček odsatým materským mliečkom. A zrazu sa rana viditeľne „z prebalenia na prebalenie“ zmenšovala, až úplne zmizla. Bol to úplne perfektný pocit!

Ako si poradiť s refluxom?

Môj malý trpel gastroezofageálnym refluxom (GER), často vyvrátil množstvo mliečka, ktoré krátko predtým vypil.

Okrem toho, že sme ho dôkladne nechávali odgrgnúť a veľa nosili na rukách vo vzpriamenej polohe, podložili sme mu plienkami matrac tak, aby spal v asi 20 – 30-stupňovom uhle s vyvýšenou hornou časťou tela. Pomohlo mu to k oveľa pokojnejšiemu spánku.

Dojčenská kolika alebo nechutenstvo?

  • Masírovanie bruška v smere hodinových ručičiek pomáha pri kolikách.
  • Ak vaše dieťatko trápi nechutenstvo, skúste to s polievkami. Akékoľvek pomáhajú dieťatku s chuťou do jedla – navyše sú rýchle a praktické!
  • Nechcete sa zblázniť? Moja malá rada pre ostatné mamičky – nájdite si popri materskej dovolenke aj iné záujmy ako je dieťatko – prospeje to nielen vám, ale celej rodine (tie, ktoré tak urobili, vedia o čom hovorím.)

A ešte niečo pre batoľatá

  • Keď sa deti batolili, tak som im v kuchynskej linke vysťahovala najspodnejší regál, aby tam mohli mať hračky, hlavne detské riadiky, aby „varili“ so mnou  (a máme ich tam dodnes :-)).
  • Jedna moja kamarátka používala často ohrádku pre deti. Ale nedávala do nej dieťa, ale naopak ju stavala napríklad okolo televízie alebo hifi veže, aby tam dieťa nemohlo páchať škody, či nemusela ho tisíckrát denne napomínať.

Prečítajte si: Bezpečne doma

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: