Mama nie je perpetuum mobile

Marika Koscelníková | 25. júl 2017
Mama nie je perpetuum mobile

Ak vás už „tlačí“ všetko okolo  a máte potrebu byť sama so sebou, doprajte si zmenu!

Každodenné stereotypy nás všetkých raz za čas unavia. Cítime, že akákoľvek zmena by nám priniesla osvieženie a pomohla prekonať únavu. Ak vás už „tlačí“ všetko okolo  a máte potrebu byť sama so sebou, urobte tak. Prospeje to nielen vám, ale aj ľuďom s ktorými žijete, o ktorých sa staráte a ktorých milujete - vašej rodine. Všetky mamy občas potrebujú vypnúť.

Čítajte: Dobrá mama: aká je?

Nájsť si čas, ktorý bude patriť len vám je niekedy tá najťažšia úloha. Potrebujete do nej zapojiť blízkych, ktorí vám postrážia deti a trochu vlastnej fantázie, ako naložíte s časom, ktorý si vybojujete. Či si budete užívať jeden deň, pol dňa, alebo celý víkend, porozmýšľajte, čo vás urobí šťastnou a naštartuje opäť do ďalších dní. Sme rozdielne. Aj v tom, ako si predstavujeme relax.

 Viete ako relaxovať tak, aby si vaše telo naozaj oddýchlo?

Ako na to?

V prvom rade potrebujete chápajúceho partnera. To je taký, ktorý nad vašou  požiadavkou - mať čas len pre seba nezačne vymýšľať a bude súhlasiť. Ak by predsa len ten váš mal nejaké námietky, použite zdravý rozum, kus šarmu (ktorý vám zostal ešte z dôb, keď na všetko krásne bol čas) a presvedčte ho, aby sa mu táto myšlienka zdala skvelá. Každá z nás vie, čo na muža ktorého máme doma platí. Ak máte partnera „v suchu“, zvážte možnosti, aký dlhý čas si môžete dovoliť a chcete byť sama. No a to najlepšie, vymyslite si, ako ten svoj čas strávite.

Mamina nemusí byť vždy maminou. Skúste byť aj ženou, ktorá sa nechá rozmaznávať, oddýchne si a načerpá stratenú energiu. Lepšie potom zvládnete stresové situácie s deťmi, budete vyrovnanejšia a len tak hocičo a hocikto  vás nerozhodí.

Pohár chladeného piva, alebo masáž?

Nedajte sa zlákať návštevou kaderníčky, keď vás viac upokojí stretnutie s kamoškami pri vínku. Uprednostnite to, čo sa vám páči. Zorganizujte stretnutie s ľuďmi, ktorých ste dlho nevideli. Vycestujte za naj kamarátkou, s ktorou sa skvele klebetí, alebo si len tak doma vyložte nohy, pustite dobrý film a zjedzte celú čokoládu, na ktorú poškuľujete už mesiac. Ak máte dobrý organizačný talent, dosť peňazí a ochotného manžela, ktorý bez protestov postráži deti, pokojne sa vyberte na wellnes víkend, ak po ňom túžite. Doma to bez vás prežijú a vráti sa im nová mama.

Syndróm dokonalej ženy alebo Ako nestratiť samu seba

Urobte to, na čo máte chuť, keď ste zavalená povinnosťami v práci, doma, pri deťoch a snívate o takej chvíľke pre seba. Ak ju už máte, skúste nemyslieť na to, ako sa majú „vaši“, či deti jedli, spali a či sa im nič nestalo. Nemyslite ako mama. Urobte si pekný deň, bavte sa, oddychujte. Alebo ak patríte k vzácnemu druhu žien, ktoré sa zrelaxujú pri upratovaní, pokojne vyblýskajte celý dom, ak vám to urobí radosť.

Aj málo stačí

Ak sa vám podarilo vyprázdniť byt a máte deň pre seba, uvoľnite sa. Chvíľku si len tak poseďte a usmievajte sa nad tým, čo pekné vás čaká. Nemusíte ani päty vytiahnuť z domu a predsa môžete mať super deň. Hneď na začiatku predýchajte obavy, či to váš partner  (alebo opatrovateľka) s deťmi zvládne. Ako na to? Ľahnite si na chrbát. Zhlboka sa nadýchnite, počítajte do päť, potom pomaly vydychujte opäť pri počítaní do päť. Zopakujte to desaťkrát.  Pár pomalých nádychov a  výdychov (cez bránicu) a budete sa cítiť pokojnejšie.

ZATANCUJTE SI

Pri odbúravaní stresu Vám pomôže relaxácia pohybom. Akýmkoľvek. Čo poviete na tanec? Pustite si  obľúbenú hudbu, pridajte decibely, oblečte si niečo pohodlné ,alebo len tak v gaťkách vyskáčte svoje starosti. Tanec je úžasný. Vyplaví toľko endorfínov, že sa vám vráti radosť zo života. Spontánny pohyb je najprirodzenejší spôsob, ako si udržať zdravie a ako liečiť svoje telo i dušu. Tanec uvoľňuje napätie, odstraňuje stres, harmonizuje. Je to meditácia, pri ktorej sa zbavujete fyzických aj psychických blokov. Nikto vás pri tom neuvidí, môžete sa vyblázniť a objaviť znovu svoje telo.

VYSPITE SA

Ak nemáte chuť ani silu vyvíjať akúkoľvek aktivitu, urobte to najúčinnejšie a najjednoduchšie, čo dá vášmu telu nový impulz. Doprajte si spánok. Už trištvrte hodina spánku počas dňa dokáže výrazne znížiť krvný tlak a to aj po stresujúcom dni. Zázračne zmiznú kruhy a vačky pod očami, pleť sa osvieži a opekniete. Preto spite, čo hrdlo ráči! Kto povedal, že si nemôžete ľahnúť uprostred dňa. Pokojne si odfukujte v perinách hoci aj celý deň, dospite prebdené noci a telo sa vám odmení.

Žena doma: Baby, nestarnime!

VYROZPRÁVAJTE SA

Je dôležité, aby ste pocity v sebe nedusili. Sú veci, ktoré nemôžete povedať partnerovi, sú také, o ktorých nechcete hovoriť pred rodičmi. Neduste ich však v sebe. Nájdite si niekoho, komu vyrozprávate svoje smútky a trápenia. Ak zostanú vo vás, stanú sa vašim vnútorným nešťastím a ak sa ich nahromadí viac, môžu prerásť v rôzne ochorenia. Váš problém v manželstve vás prekvapí ako zápal hrdla a podobne.  Všetkým pocitom, ktoré do seba necháte vstúpiť, dajte možnosť aj vystúpiť. Zavolajte kamarátky, alebo kohokoľvek, kto vie počúvať na kávu a uľaví sa vašej duši. Využite mobil, internet a komunikujte zo svetom o tom, čo vás trápi. Vždy sa nájde ucho, ktoré vás vypočuje.

Nebudem dokonalá matka. No a čo?

Snaha zvládnuť všetko na jednotku. Pocit, že musíte byť vždy v pozore a pripravená zasiahnuť a pomôcť. Túžba byť dokonalá manželka, matka, kamarátka, dcéra... z vás urobí časom kôpku nervov. Stačí si uvedomiť, že kým vy sama nebudete šťastná a spokojná, nebude taká ani vaša rodina. Skúste brať veci s nadhľadom. Skúste sa viac usmievať na svoje deti. Vážte si samu seba. Poležte si ráno dlhšie, raňajky počkajú. Nechajte prach pod posteľou, keď ste unavená a naučte sa neriešiť veci, ktoré môžu počkať. Oddýchnite si od rodiny kedykoľvek máte potrebu tak urobiť. Byť matkou neznamená žiť v izolácii plienok a kričiacich detí.

Zaujme vás:

Náš spoločník stres
Keď nás deti vytáčajú...
7 tajomstiev šťastného manželstva

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: