Majú starí rodičia právo zasahovať do výchovy vnúčaťa?

Lenka Debnárová | 21. jún 2017
Majú starí rodičia právo zasahovať do výchovy vnúčaťa?

Tak ako manželstvo, aj výchova dieťaťa je o kompromisoch aj medzi rodičmi, tí by mali byť tiež dohodnutí na smere a spôsobe svojej výchovy, tak aj prístup starých rodičov voči nám.

Výchova je sprostredkovanie schopností, zručností a postojov, ktoré jestvujú v danej spoločnosti a ktoré sa pre jej trvanie a ďalší rozvoj pokladajú za dôležité, ďalším generáciám.

Ochotní starí rodičia sú bezpochyby výhodou

Starí rodičia, hlavne staré mamy, majú bohaté skúsenosti, vychovali už minimálne nás, vedia si poradiť aj s tým, čo „začínajúcich“ radičov môže zaskočiť.

Pomôžu hneď po príchode domov z pôrodnice, aby si čerstvá mamina mohla oddýchnuť. Staré mamy navaria, ožehlia, pomôžu, starí otcovia ochotne kočíkujú.

Dieťa nám vždy ochotne postrážia, keď potrebujeme niekam odísť. Vezmú si ho s radosťou na víkend, aj na celé prázdniny. Je výhoda mať ich.

Aj keď sa určite nájdu aj takí, kde ochoty nie je na rozdávanie. Ale tých je asi minimum. Alebo žijú príliš ďaleko na to, aby pomohli vždy, keď treba, ale keď by oni sami chceli.

Prečítajte si: Keď vychovávajú (aj) starí rodičia...

Keď majú starí rodičia iný názor na výchovu

Sú rodičia, ktorí pomoc starých rodičov vítajú s radosťou. Sú rodičia, ktorí by pomoc radi uvítali, no starí rodičia sú ešte zamestnaní a nemôžu pomáhať tak, ako by chceli. A sú takí, ktorý sa bez ich pomoci zaobídu a nevyhľadávajú ju.

Sú ale aj starí rodičia, ktorí svoj záujem o vnúča preženú a vtedy môže dôjsť ku konfliktu. Myslia to dobre, len sa im nepozdáva štýl a spôsob našej výchovy a snažia sa dieťa „prevychovávať“ po svojom.

Ani si neuvedomia, že nám to môže prekážať. Alebo aj áno, ale sú presvedčení, že je to tak správne. Tu sa stretávajú názory dvoch generácií.

Väčšina dnešných rodičov nevychováva svoje deti tak, ako vychovávali nás. Dnešná výchova je založená skôr na rozhovoroch, načúvaní, učení sa spolu s deťmi.

Výchova predchádzajúcej generácie bola omnoho prísnejšia a môžeme povedať, že aj o čosi tvrdšia ako dnes.  No obe majú svoje klady i zápory.

Prečítajte si: Keď babička nebabičkuje...

Kto má prednostné právo vychovávať dieťa?

Hlavné slovo vo výchove dieťaťa by mali mať jeho rodičia. Starí rodičia by mali mať iba poradný hlas. Samozrejme si môžeme vypočuť ich názor, no či sa ním budeme riadiť, je už na nás.

Určite by nemali ísť vo výchove proti nám. Dieťa nemôže pociťovať rôzne smery výchovy, alebo úplný opak ako u rodičov. Môže mu to spôsobovať problém rozhodnúť sa, koho má vlastne počúvať. Rodičov? Starých rodičov?

Pre malé dieťa to môže byť stresujúce. A tu môže dochádzať k už spomínanému konfliktu. Môže sa stať, že sa rodina môže kvôli prílišnej aktivite a iniciatíve prarodičov úplne rozhnevať a „rozísť“.

Ako predísť konfliktom so starými rodičmi?

Americký psychológ Lewis M. Terman definoval tri základné kritériá úspešného partnerského spolužitia. Domnievam sa, že tieto kritériá sa dajú aplikovať aj na vzťah detí, rodičov a starých rodičov.

Dôležitými faktormi dlhodobo uspokojujúceho vzťahu je:

  • schopnosť prispôsobiť sa
  • nemať nereálne očakávania
  • schopnosť spolu s partnerom sa dlhodobo vyvíjať

Ak sa v rodine vyskytne takýto problém, je dobré sa porozprávať o tom, či a akú pomoc si predstavujeme a dopracovať sa k nejakému kompromisu.

Musíme sa dokázať prispôsobiť jedni druhým. Ak totiž niekto z nás absolútne neprispôsobí svoje názory a predstavy, nie je možné spolu vychádzať.

Tak ako manželstvo, aj výchova dieťaťa je o kompromisoch aj medzi rodičmi, tí by mali byť tiež dohodnutí na smere a spôsobe svojej výchovy, tak aj prístup starých rodičov voči nám.

Prečítajte si: Boom starých mám: aká je babička vašich detí?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: