Letná láska (ne)láskavá...

Marika Koscelníková | 2. august 2017

Dovolenkové destinácie sú nabité ľudmi túžiacimi po oddychu, zážitku a dobrodružstve. Tým najzradnejším býva láska.

Leto vonia ovocím, vodou, teplom a láskou. V lete je všetko jednoduchšie, krajšie, znesiteľnejšie a my sme viac ako inokedy otvorení pekným veciam života. Dovolenkové destinácie sú nabité ľudmi túžiacimi po oddychu, zážitku a dobrodružstve. Tým najzradnejším býva láska.

Láska je najúčinnejšie afrodiziakum

Väčšina z nás už ochutnala sladkosť letnej zamilovanosti. Z odstupom času sa na ľahko erotické listy, esemesky, stretnutia a telefonáty pozeráme ako na príjemnú spomienku. Vo chvíli, keď nás zláka vidina nežností a dobrodružstva, občas strácame hlavu.

Pravidlá šťastného vzťahu: toto vyskúšajte a láska vám vydrží po celý život!

Dobrodružstvo s následkami

42-ročná Gabika si z dovolenky na Mallorce „priniesla“ pred šiestimi rokmi dieťa. „Môj obdivovateľ nepatril k tým najväčším fešákom v hoteli, ale bol vtipný a pozorný. Na dovolenke som bola so svojou štvorročnou dcérou a tá ho zbožňovala. Animátor, recepčný a skvelý spoločník v jednej osobe. Rozumeli sme si, bavili sme sa, a keď sme po štrnástich dňoch odchádzali domov, bolo nám obom ťažko. Mne teda určite. Rozvedená žena ľahko podľahne ilúzii o láske na prvý pohľad. Ten chlap bol balzam na moju dušu. Telefonovali sme si ešte asi mesiac-dva po našom príchode domov.

Neskôr telefonáty ubúdali, pobláznenie pomaly odchádzalo, až kým som nezistila, že som tehotná. Nemala som nechránený pohlavný styk. Stalo sa to ako vo filme. Aj som sa tak cítila. Nechápala som, nevedela, čo budem robiť. Kontaktovala som Andrésa a on zaujal postoj. „Keď si chceš dieťa nechať, nechaj si, ak sa dokáže, že je moje, budem na neho platiť. Nič viac, nič menej.“ Neprekvapili ma jeho slová. Bola som na ne pripravená. Nemala som 18 aby som naivne dúfala, že bude niečo inak. Preplakala som týždeň. Dieťa som si nechala.

Z vašich listov: „Že budem slobodná matka, bolo mojím vlastným rozhodnutím.“

Mám syna s mužom, s ktorým som prežila rozprávku na krásnom ostrove. S mužom, ktorý ma vytiahol z porozvodovej biedy. Nehanbím sa. Stalo sa. Andrés platí dohodnutú sumu každý mesiac, má už vlastnú rodinu a nekomplikujeme si vzájomne život. Možno by niekto povedal, že za trochu radosti som si pokašľala život, ale ja to už dnes vidím inak.“ 

Flirt nie je láska

Aj keď tomu ľahko človek uverí. Ten dovolenkový prichádza rýchlo. Iné prostredie, iní ľudia, iná situácia a aj človek je iný. Uvoľní sa. Dopraje si. Oddýchne. Očakáva. Aj dospelí ľudia so záväzkami, sa občas nechajú viac či menej zlákať dovolenkovým dobrodružstvom. Hranice máme každý nastavené inak. Pre jedného je koketná výmena informácii o obsahu švédskych stolov na raňajkách už ich prekročením, iný ani tesné objatie pri tanci nepovažuje za ohrozenie svojho vzťahu.

                         Prečítajte si aj: Nevera... 9 rád, ako jej predchádzať

Dovolenka je továreň na sny

V hoteli all inclusive platíte za pocit výnimočnosti. Máte navarené, naliate, vyprané, upratané a uterákovú labuť na posteli k tomu. Ako bonus, vycvičených zamestnancov hotela či rezortu, v ktorom dovolenkujete. Tí presne vedia, na koho, ako a kedy sa majú usmievať. Ako hosťom lichotiť... a áno aj flirtovať s nimi. Vystriehnu dámy túžiace po dobrodružstve, pokúšajú tie, ktoré sa navonok bránia a rokmi vycvičeným radarom vycítia, čo na ktorú zaberie. Je to biznis. Keď je hosť spokojný, je vyššie prepitné. Vypije sa viac drinkov, zje viac večerí. Kruté? Reálne. Takto to v dovolenkových rezortoch funguje.

"Dlhé roky som pracoval ako  delegát pre viaceré cestovky", hovorí 35 ročný Vlado. "Bolo v náplni mojej práce „stiahnuť si “ na svoju stranu všetky ženy z turnusu. Obdivovať ich, chváliť a lichotiť. Aby stáli na mojej strane, keď sa niečo „pokašle“. Aby napísali dobré hodnotenie. Je však pravda, že jedna z klientiek cestovky bola osudová, vzal som si ju za ženu." Happyendy sú však v tomto prípade skôr výnimkou ako pravidlom.

Plážoví frajeri, hoteloví zamestnanci, delegáti cestoviek, barmani, plavčíci...Tí všetci patria k dovolenkovému biznisu. Môžeme pristúpiť na ich hru na lásku, ale berme to ako hru. Súčasť dovolenkového zážitku, na ktorý budeme (v dobrom) spomínať.

Čítajte aj:

Očami psychologičky: Aké sú základné odlišnosti medzi ženskou a mužskou neverou?
Láska je viac ako slovo: 5 spôsobov vyjadrenia lásky podľa Garyho Chapmana

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: