Laktačná psychóza: Nebezpečná pre mamu i dieťa

MUDr. Peter Brenišin | 20. jún 2018
Laktačná psychóza: Nebezpečná pre mamu i dieťa

Hormonálne zmeny po pôrode dokážu zmeniť prežívanie ženy. Niekedy sa stav tak zhorší, že je nutná hospitalizácia. Nepodceňujte svoje pocity po pôrode!

Precitlivelosť a plačlivosť súvisí s dojatím nad novým človiečikom, ktorého mamky priviedli na svet a trochu i s hormónmi. Je prirodzené, že rodičky môžu mať aj obavy, ako svoju úlohu po narodení dieťatka zvládnu a je jedno, či ide o prvorodičku, ktorej ešte chýba určitá prax, alebo ženu, ktorá už doma nejakého potomka má a obáva sa, či zvládne všetko.

Laktačná psychóza

Ak však plačlivosť, depresie, neprimerané obavy, možno aj obava, že svojmu dieťatku ublíži, u mamičky pretrvávajú, treba myslieť na tzv. laktačnú psychózu. Vývoj tohto ochorenia je ťažko predvídateľný, preto pri podozrení treba kontaktovať psychiatra, ktorý v prípade potreby nariadi medikamentóznu liečbu, prípadne hospitalizáciu.

Rozhodne je správne radšej psychiatra privolať zbytočne, než ochorenie podceniť. Z praxe sú známe prípady, keď laktačná psychóza viedla k samovražde matky, v niektorých prípadoch aj k zabitiu dieťatka.

Laktačná psychóza je nebezpečná pre matku i pre dieťa

Ak žena po pôrode prekonala laktačnú psychózu, neznamená to, že by už viackrát radšej rodiť nemala – aj keď je tu určité riziko, že sa ochorenie zopakuje, lekári budú takejto rodičke venovať zvýšenú pozornosť, a ak je potrebné, je možné zastaviť laktáciu, čo mnohým pacientkam pomôže. Dieťatko potom dostáva materské mlieko z mliečnej banky (získané od iných mamičiek, ktoré majú mliečka nadbytok) a neskôr prechádza na „umelú“ výživu.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: