Kurz prvej pomoci pre rodičov: čo robiť pri popáleninách a zasiahnutí elektrickým prúdom!

Mgr. Pólosová Enikő | 24. september 2017
Kurz prvej pomoci pre rodičov: čo robiť pri popáleninách a zasiahnutí elektrickým prúdom!

Ako každý rodič, určite aj vy máte pocit a presvedčenie, že vášmu dieťaťu sa nič zlé stať nemôže. Veď predsa dávate pozor. Priznajte sa však, ako často necháte dieťa samé v miestnosti, veď si len odbehnete po to, či ono do druhej izby, či nebodaj vynesiete smeti. A vtedy sa stane nečakané.

Bezpečnosť detí nadovšetko: prevencia úrazov

Úrazy sa stávajú deťom v každom veku

Podľa štatistických údajov úmrtie detí spôsobujú na prvom mieste úrazy rôzneho druhu - pády, popáleniny, elektrický prúd, otravy atď. Okrem toho na každý takýto úraz končiaci smrťou spadajú tri - štyri úrazy končiace väčším alebo menším telesným postihnutím.

Vzhľadom na počet úrazov môžeme deti rozdeliť do viacerých skupín.

Prvú tvoria deti do približne štyroch mesiacov. Tieto deti sú (v lepšom prípade) nonstop pod dohľadom a v blízkosti dospelého človeka, takže im najmenej hrozí nejaký úraz.

Deti od štyroch mesiacov sa začínajú pohybovať, vedia sa niekedy až nepredstaviteľne rýchlo premiestňovať z miesta na miesto. Do dvoch rokov prechádzajú fázami sedenia, plazenia, lozenia, švornožkovania až po státie a následné chodenie, behanie, skákanie.

Pozor, pre lezúňov nebezpečné!

Deti ešte nemajú dostatočne vyvinuté cítenie priestoru a vlastne ani nemajú čas skúmať priestor, nakoľko sa príliš sústreďujú práve na činnosť, ktorú robia. V tomto období sú najčastejšou príčinou nehôd pády, potom popáleniny.

Všetci veríme, že nám sa také niečo stať nemôže, ale predsa...nie je na škodu, ak si trochu zopakujeme to, o čom si myslíme, že ovládame. Veď nikdy neviete, kedy sa vám to zíde. V kritických situáciách nie je čas hrabať sa v príručkách, veď často ide o život alebo zdravie.

Prečítajte si: Pre bezpečnosť malých športovcov: ako správne nasadiť prilbu?

Nebezpečenstvo popálenín

Popáleniny - môžu vzniknúť z rôznych príčin: vplyvom suchého tepla (oheň), vlhkého tepla (horúca voda, obareniny), elektriny alebo leptajúcich chemikálií.

Podľa stupňa poškodenia sa popáleniny delia na:
I. stupeň - poranená je len vrchná vrstva kože, koža je začervenaná, postihnutý pociťuje pálčivú bolesť v mieste popálenia.

II.  stupeň - poškodené je už aj podkožie, vzniká prudká pálčivá bolesť, koža je červená, vlhká, pľuzgiere vznikajú až po niekoľkých hodinách. Hrozí tu strata plazmy a tým aj riziko šoku a infekcie.

III. stupeň - koža a podkožie sú zničené a môžu byť poškodené aj svaly a kosti, koža môže byť sivá alebo sčernetá. Tieto popáleniny väčšinou nebolia, nakoľko aj nervové zakončenia sú zničené.

Bezpečnosť detí: 4 dôležité informácie pre rodičov

Kedy v prípade popáleniny navštíviť lekára?

Lekára je potrebné navštíviť ak popálenina presiahla veľkosť detskej dlane, ak je popálenina na tvári, pohlavných ústrojoch, alebo dýchacích orgánoch, alebo ak je hĺbková. Popálenina presahujúca veľkosť 4-5 dlaní si vyžaduje aj hospitalizáciu.

Ak je popálenina povrchová a menšieho rozsahu pomôžete si aj doma. Postihnutú časť je potrebné chladiť aspoň pol hodinu, najlepšie pod tečúcou vodou alebo namočením do vody,  prípadne studeným obkladom.

Ochladzujte dovtedy, kým bolesť neustúpi. Vzniknutý pľuzgier nikdy neprepichujte - mohol by sa infikovať. Pľuzgier sa po niekoľkých dňoch sám vstrebe a popálená koža sa zošúpe. Pokiaľ  pľuzgier praskne sám, prekryte ho čistou gázou a prelepte.

Pokiaľ došlo k veľkej popálenine napr. ohňom, chemikáliami, odev z kože nestrhávajte - spôsobili by ste ešte väčšie bolesti. Toto nechajte na odborníkov.

Popáleninu prekryte čistou nechlpatou látkou - najvhodnejšia je čistá textilná plienka - dieťa prikryte, aby sa nepodchladilo a čím skôr dopravte do zdravotného zariadenia. Ak dieťa vie prehĺtať, podajte mu tekutiny a lieky proti bolesti.

Pokiaľ došlo ku vdýchnutiu horúcich pár, je takisto potrebná hospitalizácia dieťaťa. Ak je popálenina spôsobená chemickou látkou, oplachujte postihnuté miesto aspoň 15 minút, aj takéto popálenie by mal vidieť lekár.

Prečítajte si: Keď musí dieťa do nemocnice

Zasiahnutie elektrickým prúdom

Najčastejšie ide o postihnutie v domácnosti. Mierny zásah spôsobuje iba drobné pichanie, akoby človeku behali po tele mravce. Silný zásah elektrickým prúdom môže spôsobiť zástavu dýchania, srdcovej činnosti a bezvedomie, okrem toho  spôsobuje aj popáleniny v mieste vstupu a výstupu prúdu.

Prvá pomoc pri zasiahnutí elektrickým prúdom

V prvom rade okamžite vypnite prúd, ak tak nemôžete urobiť, oddiaľte dieťa z dosahu elektrického prúdu. Postavte sa na hŕbu suchých novín, alebo gumovú podložku a dreveným predmetom oddeľte dieťa od zdroja.

Ak nemáte nič vhodné poruke, môžete odtiahnuť dieťa aj rukou, ktorú ste si vhodne izolovali napr. suchou handrou, alebo papierom.

Dieťa chyťte za odev, nie za pokožku. Pokiaľ je dieťa pri vedomí, upokojte ho a sledujte či nejaví známky šoku. Ak dieťa pri vedomí nie je,  poskytnite prvú pomoc - zahájte umelé dýchanie a masáž srdca až do príchodu RZP.

 

Upravte domácnosť na bezpečné prostredie

Urobte všetko pre to, aby sa vaše dieťa pohybovalo v bezpečnom prostredí. Asi všetci poznáte pomôcky, tipy, aby vaše dieťa nestrkalo prsty tam, kam sa nemá.

Ale asi najlepší spôsob je, ak dieťa od útleho veku vediete a učíte tomu, čo aké pocity vyvoláva. Nejde o to, aby ste všetko zakazovali, ide o to, aby ste svoje ratolesti naučili čo a prečo sa nesmie.

Priložte drobnú rúčku k teplej (nie horúcej) žehličke či rúre. Samozrejme sa nedá naučiť všetko pokusom, veď nebudete dokazovať ako pôsobí elektrický prúd. V takom prípade treba dieťaťu dookola vysvetľovať, že elektrická zástrčka NIE JE HRAČKA!!!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: