Ako efektívne zariadiť kuchyňu?

Andrea Mániková | 29. júl 2017
Ako efektívne zariadiť kuchyňu?

Dnešná moderná kuchyňa nemá presne ohraničené hranice, je voľne umiestnená v priestore bytu a odetá do trendového interiéru.

Varíme s deťmi alebo od akého veku môžu deti pomáhať v kuchyni?

Kuchyňa bola odnepamäti centrom diania domácnosti. Neplnila len funkciu stolovania, ale aj funkciu spoločenskú, kde sa stretávali členovia rodiny a viedli sa dlhé debaty.

Súčasné kuchyne opäť smerujú k takémuto trendu. Dnešná moderná kuchyňa nemá presne ohraničené hranice, je voľne umiestnená v priestore bytu a odetá do trendového interiéru.

Ako vybrať správne kuchynskú linku?

Klasická linka

V kuchyniach, ktoré nie sú naprojektované veľmi veľkoryso, môžete kuchynskú linku umiestniť iba na jednu stenu.

Pri jej výbere myslite na jedno pravidlo – optimálna dĺžka kuchynskej linky by mala byť približne 300 – 360 cm.

V takýchto kuchyniach je oproti kuchynskej linke zvyčajne umiestnený kuchynský stôl, ktorý slúži nielen na stolovanie, ale i na prípravu jedál.

Tu treba myslieť na pohodlný pohyb popri kuchynskej linke, na ktorý potrebujete približne 110 cm, môžete ho síce zúžiť na polovicu, ale rátajte s tým, že dvaja ľudia sa obídu len s ťažkosťami.

Rohová kuchynská linka

Kuchynská linka v tvare L je dnes mimoriadne obľúbená a ideálna pre väčšie rodiny. V otvorenej časti sa ponúka miesto na jedálenský

stôl, prípadne kuchynský ostrov, v jej neprospech hovorí nepraktické využitie rohu kuchynskej linky. V tomto type kuchýň je v jednej časti „L-ka“ umiestnená pracovná plocha s drezom a skrinkami, druhú časť tvoria vysoké skrine a vstavané spotrebiče bez pracovnej plochy.

Kuchyňa s linkou v tvare U 

Poskytuje dvojnásobné možnosti ako linka v tvare L, ale aj dva rohy. Tu treba dbať na to, aby protiľahlé linky neboli ani blízko, ale zároveň ani priďaleko, pretože sa veľa nabeháte. Takéto riešenie nájde uplatnenie v otvorených obytných priestoroch, kde jedno rameno linky oddeľuje kuchynskú časť od obývacej. 

Prečítajte si: Nástrahy leta- Pozor aj na správne uskladnenie potravín!

Čo je dôležité vedieť pri zariaďovaní kuchyne?

Premyslieť si na čo všetko má kuchyňa slúžiť – či v nej plánujeme iba variť, alebo má slúžiť aj na stolovanie. Zvážiť priestorové možnosti, veľkosť a dispozičné umiestnenie kuchyne.

Odmerať si kuchynský priestor – náčrt vám pomôže zorientovať sa v možnostiach a obmedzeniach, ktoré vám priestor kuchyne ponúka. Zaznačte si umiestnenie dverí, okien, rozmiestnenie rozvodov (voda, elektrika, radiátory). Odmerajte vzdialenosť medzi stenami a výšku.

Dobre si naplánovať prípravné, jedálenské, umývacie, odpadové a chladiace centrum, čo znamená premyslieť si, kde umiestniť sporák alebo varnú dosku, digestor, chladničku, mikrovlnku, umývačku riadu, drez a osvetlenie. Praváci by mali postupovať zľava doprava.

Ak vám plánovanie robí ťažkosti, s náčrtom kuchyne sa jednoducho vyberte do kuchynského štúdia, kde vám ochotne poradia.

Čoho sa vyvarovať a na čo myslieť pri zariaďovaní kuchyne?

  • umiestneniu chladničky s mrazničkou do rohu – môžu sa vám horšie otvárať nielen ich dvierka, ale aj dvierka vedľajších skriniek;

  • okolie sporáka je vhodné vybaviť zásuvkou s kuchynskými pomôckami, zásuvku na dosah ruky pri varení určite oceníte;

  • pri umiestnení drezu pod oknom myslite na veľkosť batérie, pri vyšších typoch môžete mať problém s otvorením okna;

  • umývačku riadu plánujte pri dreze – vyhnete sa mlákam pri nakladaní riadu;

  • rozvody elektriny – napr. sklokeramické a indukčné varné dosky vyžadujú vyššie napätie a samostatný spínač; taktiež musíte myslieť na to, kde všade budete potrebovať mať umiestnené zástrčky na spotrebiče;
  • ak chcete zabudované spotrebiče – kupujte len spotrebiče vhodné na zabudovanie, tie majú špeciálne odvetrávanie aj chladenie, inak vám nemusia fungovať.

Skrinky a ich prednosti

Starajú sa o prehľadnosť a poriadok v kuchyni. Zabezpečujú rýchly prístup k predmetom a potravinám a zároveň zabezpečujú ich flexibilné uloženie.

Trendy hovoria o upúšťaní od klasických spodných skriniek, ktoré nahrádzajú kontajnerové zásuvky. Sú ľahko vysúvateľné, ale napriek tomu majú dostatočnú nosnosť na skladovanie.

Dodávajú sa s deliacimi mriežkami alebo gumenými podložkami, ktoré zabraňujú posunu hrncov pri otváraní. Zásuvkové skrinky majú bohaté možnosti, disponujú napríklad vložkami na príbor, či stojanmi na taniere.

Vďaka priečnym a pozdĺžnym členeniam pohodlne uložíte všetko kuchynské náradie a iné predmety. Iba tak si zabezpečíte prehľadnosť a poriadok vo všetkých zásuvkách.

Horné skrinky sa zvyčajne umiestňujú len do takej výšky, aby bola ľahko dostupná najvyššia polica. Výnimku však tvoria veľmi malé kuchyne, kde je potrebné využiť každý priestor a práve tie najvyššie uložené police slúžia ako úložný priestor.

Pohodlne uložené a ľahko dostupné zásoby má na starosti systém výsuvov a výklopov na skrinkách. Pri systéme výklopu sa čelo skrinky vyklápa smerom nahor, čím umožňuje voľný prístup do skrinky.

Výklopy sa ľahučko otvárajú, zastavia sa v želanej polohe a dovierajú mäkko a ticho. Pri výsuvnom systéme je jedno, či je zaťažený maximálne, alebo len mierne, vždy sa musí ľahko a potichu otvárať či zatvárať.

Rohové skrinky je výborné vybaviť otočnými karuselmi, pri ich otáčaní sa dostanete aj k najzadnejšiemu hrncu.

Klasická špajza sa v modernej kuchyni nahrádza vysokou potravinovou skriňou. Bežné poličky môžu nahradiť vysúvacie koše, ktoré sa dajú nastaviť na potrebnú výšku a ich vysunutím máte prehľad a ľahký prístup ku všetkému.

Ak neviete kam zabudovať odpadkový kôš, ako jedno z dobrých riešení sa ponúka umiestniť ho do drezovej skrinky, kde už miesto zaberá drezová vanička a sifón.

Ešte vhodnejšie je pripevniť ho na dvierka skrinky a vybaviť ju mechanizmom na ovládanie nohou. Ďalšou alternatívou (pri väčších drezoch) je hádzanie odpadu do koša priamo prepadom v dreze do koša v drezovej skrinke, alebo zlikvidovať odpad drvičkou, čo je však aj finančne náročnejšia záležitosť.

Prečítajte si: Srdce domu: OBÝVAČKA

Ako správne vybrať pracovnú dosku?

Najčastejšie sa používa doska z drevotriesky, potiahnutá laminátom s vloženou hranou z masívneho dreva alebo ohranená hliníkom. Používajú sa aj dosky z modernejšieho materiálu – zmesi prírodného kameňa a živice.

Tieto dosky nemajú póry a ich spoje sú takmer neviditeľné a ďalšou výhodou je možnosť akokoľvek ich tvarovať. Vyrábajú sa aj kamenné dosky najmä zo žuly a mramoru, ich nevýhodou je pórovitosť, takže sa nedá vytvoriť bezškárový spoj.

Pracovná doska musí spĺňať hneď niekoľko atribútov

  • musí byť odolná proti teplu
  • musí odolávať poškriabaniu a kyselinám
  • musí odolávať zafarbeniu potravinami
  • musí byť vyrobená z materiálu, ktorý vám vydrží aj niekoľko rokov

Ako správne osvetliť kuchyňu?

V kuchyni máme v podstate tri zóny osvetlenia. Prvou zónou je centrálne osvetlenie miestnosti ako takej. V druhej zóne osvetľujeme pracovnú plochu kuchynskej linky, optimálnym osvetlením sa javí osvetlenie svetlom plošných žiariviek, umiestnených zospodu horných skriniek.

Tieto svietidlá sa musia dať zapnúť nezávisle od chodu digestora. Efektné býva aj vnútorné osvetlenie presklených horných skriniek.

Treťou zónou osvetlenia býva zabudované osvetlenie halogénovým svetlom, ktoré sa vkladá do líšt nad barový pult alebo do líšt horných skriniek, ktoré presahujú ich zabudovanie. Takéto osvetlenie oživí celú miestnosť, ale dostatočne neosvetlí pracovnú plochu.

Ideálny aj do malých kuchýň je mobilný vozík s voľnými policami či zásuvkami. V malej kuchyni môže byť zasunutý pod pracovnú dosku, v prípade potreby rýchlo rozšíri pracovnú plochu.

Všetko o obývačke

Doplnky do kuchyne

Aby kuchyňa nepôsobila nudným dojmom, je potrebné dodať jej punc jedinečnosti práve vhodne zvolenými doplnkami.

Ani tu nemusí vaša peňaženka veľmi zaplakať, dôležité je zapojiť trochu fantázie a z kuchyne sa vám podarí vyčariť viac ako len útulné miesto.

Hoci moderný dizajn inklinuje k čistým a jednoduchým líniám, neznamená to absentovanie doplnkov. V kuchyni sa veľmi dobre darí izbovým rastlinám či bylinkám, ktoré môžete posadiť do trendových kvetináčov, navyše zelená farba pôsobí osviežujúco.

Potešiť svoje zmysly môžete i vázou s čerstvo narezanými kvetmi, v zime lahodne pôsobí kytica sušených kvetov. Sladkosti, kakao, kávu ukryte do plechových dóz rôznych tvarov a farieb.

Dizajnové soľničky a koreničky sú síce iba zlomkom z potrebných kuchynských pomocníkov, ale dajú sa vybrať veľmi „trendy“ kúsky, ktoré správne osviežia kuchyňu.

Efektne pôsobí aj farebne zladené prestieranie na stole spolu so sedákmi na stoličkách. Možno je načase vymeniť šálky zdedené po babičke a nahradiť ich modernou sadou v rozmanitých tvaroch a farbách.

Ak sa vám vydarí z kuchyne vyčarovať miesto, ktoré bude vyžarovať teplo domova, nečudujte sa, že kým návšteve uvaríte šálku voňavej kávy, nebude vás chcieť čakať v obývačke, ale sa bude dobre cítiť práve v kuchyni.

Niekoľko tipov, ako si upraviť domácnosť pred príchodom bábätka

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: