Ktorý typ supermatky ste? Nájdete sa?

Mgr. Jana Caban | 8. júl 2023
Ktorý typ supermatky ste? Nájdete sa?

Keď sa povie supermatka, každý si predstaví sarkastický posudok na niekoho, kto sa snaží o dokonalosť natoľko, že to hraničí s tragikomédiou. Preto sú tieto supermatky častým terčom humorných popisov, vtipov - občas až v urážlivom kontexte. Prečo sa na to nepozrieť z pozitívnejšieho uhľa pohľadu?

Každá matka má nejakú superschopnosť. 

Supermatka režimová

Pred narodením dieťaťa má naštudované odborné aj neodborné informácie o tom, kedy má dieťa spať, kedy jesť, kedy sa hrať a kedy ísť na prechádzku za každého počasia. Režim je pre dieťa dôležitý, preto nech sa deje, čo sa deje, dieťa v určenom čase bude spať a hotovo! (A ono to dieťa naozaj spí!) Keď sa dieťatko  narodí, zaháji sa režimová terapia. Každá režimová supermatka je pripravená na to, že v období prvých troch mesiacov niektoré snahy môžu kolísať, ale keď sa nepoddá a vydrží, výsledky sa dostavia zaručene!

Zvyčajne po troch mesiacoch má dieťa parádny denný program, ktorý sedí takmer na minútu. Nech je už režim akýkoľvek, je presne organizovaný a dodržiavaný, lekárske kontroly sú naplánované pokiaľ možno v čase, kedy dieťa nespáva a od času prvých príkrmov je jedlo pripravené a naservírované vzorne na daný čas.

Režimová supermatka, keď príde na návštevu, zdrží sa len toľko, aby stihla doma večerný rituál – kúpanie, čítanie a uspávanie. Odmenou režimových supermatiek bývajú obvykle spolupracujúce deti, ktoré automaticky chápu, čo sa kedy deje. Tiež majú viac času pre seba, pretože môžu rátať s pravidelným časom, kedy dieťa zaručene spí – či už denné spánky alebo riadny pravidelný večerný termín od 19.00 alebo 20.00 h. 

Supermatka výživová

Pred narodením prvého dieťaťa, najneskôr však 4 mesiace po narodení má naštudované odborné i neodborné informácie o tom, kedy aký príkrm zavádzať, s čím prvým začať a čoho sa vyvarovať, sleduje zloženie každého výrobku určeného na konzum pre dieťa a zamyslene selektuje, čo áno a čo nie. Vyzná sa v biopotravinách a neoklamú ju ani zložité a maskované názvy Éčok kamuflované dvojslovnými pomenovaniami. V jej domácnosti nájdete aj také záhadné potraviny, o ktorých ste netušili, že existujú.

Aj sladkosti sú zdravé, najčastejšie ich dokáže vyrobiť sama alebo kúpi v obchode so zdravou výživou. Deťom výživových supermatiek táto strava chutí, aj keď  staré matky presviedčajú ich, aj všetkých naokolo o opaku a ľutujú chúdence deti, že taký geblajz  musia konzumovať. Rizikom tohto typu je, že dieťa, ktoré má takto riadenú stravu – to môžeš a tamto v žiadnom prípade nie – hrozí výdatná prieberčivosť v jedle. Ak sa toto riziko neuplatní, s radosťou si deti výživových supermatiek pochutnajú na celozrnnom zeleninovom rizote. 

Ktorý typ supermatky ste? Nájdete sa?

Supermatka módna

Má nachystanú tip-top supermódnu výbavičku už pred narodením prvorodeného potomka. Má talent na kombinácie, okrem toho, že je dokonale oblečené dieťa, býva dokonale oblečená a upravená ona sama.
Jej superschopnosťou je zladiť hocičo s hocičím a vždy sa to k sebe hodí. Radosť pozrieť na mamu a radosť pozrieť na dieťa. Odfotiť minimálne do časopisu. Wau.

Keď MAMY nemôžu ZASPAŤ
Prečítajte si tiež:

Keď MAMY nemôžu ZASPAŤ

Supermatka pohodová

Je tak trochu protikladom supermatky režimovej a je pravdepodobné, že nebudú dobré kamarátky. Schopnosť tejto supermatky sa zakladá na výraze „nerieš!“.

Nerieši. Deti pôjdu spať, keď sa im bude chcieť, najedia sa, čo im chutí, keď už sú dosť veľké (povedzme 7 - 8 rokov staré), hádam si aj niečo navaria. Od matiek ignorantiek sa odlišujú tým, že všetko potrebné majú dostupné, starajú sa o ich potreby, deťom načúvajjú a dávajú im hranice, len neriešia kraviny. A niekedy ani vážne veci, ktoré sa ale aj tak zvyknú časom vyriešiť samy. Supermatka relaxová to totiž vie odlíšiť. A keď ide do tuhého, tak zakročí. Neželám vám byť na druhej strane konfliktu. 

Supermatka biznisová

Alebo inak povedané, supermatka pracujúca. Vie zladiť prácu a starostlivosť o deti a o domácnosť. Aj keď ich má tri, či štyri (áno, aj takéto početnejšie matky pracujú a áno, aj v dnešnej dobe existujú). Dokáže sa postarať o rodinu a pritom sa realizuje aj pracovne. Niekedy musí, lebo proste musí, a niekedy sama chce. Tak či tak, je to superschopnosť. Príde z práce a venuje sa deťom. Neľahne na gauč alebo k telke, ale ide do kuchyne. Alebo k domácim úlohám, alebo k plienkam a pesničkám, alebo k aj aj.

Supermatka kombinovaná, tzv. takmer dokonalá

Má naštudované zásady správnej výživy, aj režim má v malíčku, o výchových postupoch môže prednášať. Ak sa k tomu nakombinuje aj schopnosť dokonale odievať seba aj dieťa, nebodaj je ešte aj pracujúca, tak sa dívate na matku, ktorá vo vás skutočne môže vzbudiť pocity závisti. Keď má doma navyše upratané, premýšľate, v čom je zádrhel (alebo, sakra, kde robím chybu ja!?). On tam ten zádrhel niekde, samozrejme, je (nikto nie je dokonalý, a nikto na to neskočí), ale táto matka jednoznačne má niekoľko superschopností. Minimálne si dokáže zorganizovať domácnosť, i keď jej uprace platená služba.

Mamy, pestujte seba – súcit
Prečítajte si tiež:

Mamy, pestujte seba – súcit

Supermatka nespiaca

Tieto supermatky majú môj najväčší obdiv. Dokážu nespať 3 noci, niektoré 3 týždne a úplne top nespiace supermatky aj 3 roky bez toho, aby na to umreli. 

Supermatka (že by?) naozaj dokonalá

Táto supermatka má vždy zdravé deti, ktoré sú vždy spokojné. Vydala sa za skvelého muža, z ktorého sa vykľul úžasný otec. Má všetko, všetko vie, nikdy nemá žiadne problémy, odkedy sa narodí dieťa, je to dokonca ešte lepšie. Je múdra, krásna, naštudované má VŠETKO a aj to VŠETKO ovláda. A hlavne – neexistuje.
Samozrejme, všetko má svoje pre a proti, a isto existujú mnohé iné superschopnosti matiek, ktoré sme tu nespomenuli. Máte nejaké svoje vlastné supermaterské schopnosti?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: