Tehuľky, inšpirácia pre vás: Sadrový odtlačok bruška

Mag.pharm. Zuzana Muráriková | 28. január 2018
Tehuľky, inšpirácia pre vás: Sadrový odtlačok bruška
foto: autorka, istocksphoto.com

Chcete si uchovať pamiatku na Vaše bruško? Jednou z možností je sadrový odtlačok. Ako na to?

„Guten Tag!“, pozdravila ma zákazníčka, ktorá pomalým krokom vstúpila do našej lekárne. Chvíľku sa obhliadala... mala som dojem, že niečo konkrétne hľadá.

Zrazu sa otočila smerom ku mne a ja som zbadala jej velikánske bruško. Hlavou mi preblesklo, že snáď mne také raz počas deviatich mesiacov tehotenstva nenarastie. S manželom sme si síce plánovali celý tucet detí – no malinkých, dvojkilových... V tom čase som netušila, že už čoskoro budem pod srdcom nosiť štvorkilového „obra“.

Odtlačky tehotenského  bruška sú v móde

„Hľadám sadrové rýchloobväzy, povedala. Zohla som sa teda k spodnému šuplíku a s údivom zistila, že sa všetky naše zásoby ovínadiel minuli! To predsa nie je možné, pomyslela som si. Moja kolegynka sa na mňa usmiala a povedala, že nám dnes ráno už dve tehulky vykúpili všetok tovar... Čo je to tu vo Viedni za ošiaľ?!

Otočila som sa naspäť k zákazníčke so slovami, že jej sadrové ovínadlá objednám. Rozpačito sa na mňa pozrela, ukázala na svoje brucho a povedala: „Ja však neviem aké a ani koľko ich vlastne potrebujem...Neviete mi poradiť??“

Priznávam, že nás na vysokej škole v Rakúsku počas piatich rokov farmácie učili všeličo, čo by sa nám raz v praxi s ľuďmi mohlo zísť, no ako si vyrobiť sadrový odtlačok brucha, to nik z nás lekárnikov presne nevedel.

Sadrový odliatok môjho bruška

O pár mesiacov neskôr, keď som sa už pyšne prechádzala s ozrutným bruchom po uliciach, som sa rozhodla, že si i ja moje nové telesné proporcie zvečním. Koniec koncov nechcem byť už za pultom v budúcnosti zaskočená touto otázkou. Vykúpila som teda jedny zdravotnícke potreby, nadchla večer pre myšlienku môjho manžela a dala sa do práce.

Vyrobiť si takýto odtlačok je veľmi jednoduché a isto sa pri tom i zabavíte!

Ako prežiť TEHOTENSTVO V POHODE
Prečítajte si tiež:

Ako prežiť TEHOTENSTVO V POHODE

sadrový odtlačok bruškaNa sadrový odtlačok bruška potrebujete:

  • mastný krém, alebo olej
  • sadrové ovínadlá
  • lavór s vlažnou vodou
  • ochotného pomocníka

Takto si tehotenské bruško zvečníte

1. Pripravte si všetko potrebné. Miesto, kde sa budete kreatívne vyžívať, si poprikrývajte starými novinami, či igelitom.

2. Telo si dôkladne nakrémujte! Nepoužívajte pri tom telové mlieka alebo krémy, ktoré sa ľahko vstrebávajú do pokožky! Kožu si musíte premastniť, aby sa vám dal dať sadrový odtlačok po vyschnutí ľahko dole.

Najvhodnejšie sú preto tie maste, ktoré vám na pokožke vytvoria mastný, vodou nezmývateľný film. Musíte byť doslova mastná ako špekáčik! My sme pre istotu použili dodatočne i olivový olej.

3. Sadrové ovínadlá si podľa potreby nastrihajte na menšie kúsky, aby sa vám s nimi ľahšie pracovalo. My sme na odtlačok spotrebovali 6 kusov trojmetrových rýchloobväzov Safix plus (t.j. tri balenia) šírokých 10 centimetrov.  

4. Nastrihané kúsky postupne namáčajte do vlažnej vody (na 4 až 5 sekúnd) a prikladajte na telo. Vopred si premyslite aký odtlačok si vyrobíte. Môžete si zvoliť samotný odtlačok brucha, alebo ako v našom prípade odtlačok siahajúci až po ramená. Navlhčenými sadrovými ovínadlami si najprv vytvorte kontúry, ktoré potom postupne vyplníte.

Nezabudnite, že zadná časť sa ponecháva voľná, aby ste sa zo „sadrového tela“ mohli opäť vyslobodiť. Odtlačok sa zhotovuje z viacerých vrstiev, ktoré sa nechávajú vždy chvíľku preschnúť.

5. Keď je odtlačok ako tak tuhý, môžete si ho dať opatrne dole.

6. Svoj výtvor nechajte pár dní dobre preschnúť. Pre dosiahnutie krajšieho – hladkého povrchu je potrebné použiť sadru (dostať kúpiť v niektorých železiarstvach, domácich potrebách, či papiernictvách...). Tú si podľa priloženého návodu zarobte s vodou a následne štetcom rovnomerne nanášajte na odtlačok. Nerovnosti na povrchu sa dajú odstrániť použitím šmirgľu.

7. Vyrobený odtlačok si môžete na záver prípadne pomaľovať...

Čo s hotovým odtlačkom tehotenského bruška?

U nás doma sa stal najväčšou atrakciou... Všetky naše bezdetné kamarátky si ho totiž pred zrkadlom skúšajú a primeriavajú  - aby vedeli, čo ich raz čaká a neminie.

Odtlačok si môžete však niekam v byte umiestniť ako plastiku – či dokonca zavesiť na stenu. Ešte efektnejšie sa bude u vás doma vynímať, ak ho položíte niekam do kúta a zasvietite za ním malé svetielko.


Na záver pár upozornení
  • Vyrábanie odtlačku si neodkladajte na samý koniec tehotenstva, aby sa Vášmu bábätku nezažiadalo ísť z bruška von!
  • Ak máte akékoľvek zdravotné problémy odtlačok si neskúšajte vytvoriť! Tak isto nie je vhodné používať sadrové ovínadlá na precitlivenú, podráždenú, alebo dokonca poranenú pokožku!
  • Nezabudnite sa pred použitím sadrových rýchloobväzov dôkladne nakrémovať ako bolo spomenuté v postupe (bod 2.)! Inak by sa sadra až priveľmi priľnula k Vašej pokožke a vy by ste zažili doslova sadrovú depiláciu kože! (V prípade potreby si dané miesta deň vopred ohoľte.)    

Príjemnú zábavu!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: