Problémy s vlasmi po pôrode

Redakcia | 14. máj 2020
vypadavanie vlasov po porode

Zanechalo tehotenstvo stopy na vašich vlasoch?

Sú vaše vlasy jemné, bez  lesku, alebo vám začali nadmerne vypadávať? Nebojte sa, máme pre vás  riešenie na každý váš vlasový problém.

Pred tehotenstvom ste si zvykli sťažovať sa maximálne na rozdvojené končeky, alebo príliš mastiace sa vlasy. Tu bola pomoc jednoduchá. Stačilo raz za mesiac navštíviť kaderníčku, ktorá vám končeky ostrihala a poradila nejaký ten osvedčený trik na príliš mastné vlasy. A bolo po probléme.

Vypadávanie vlasov po pôrode

No po tehotenstve máte zrazu pocit, akoby tie vlasy ani nepatrili vám. Sú jemné, bez lesku, vysušené, alebo naopak, priveľmi mastné a k tomu všetkému vám ešte začali aj vypadávať. Tento stav je však iba prechodný.

V tehotenstve, pri pôrode a počas dojčenia prechádza váš organizmus veľkými hormonálnymi zmenami, ktoré sa odzrkadlia aj na stave vašich vlasov, pleti atď. No a keďže každá z nás chce byť pekná a upravená aj v tomto období, ponúkame vám niekoľko trikov, ktoré vrátia krásu vašim vlasom.

Prečo vlasy po pôrode padajú?

Na príčine sú estrogény. Keď ich produkcia po pôrode klesne, vlasy na tento stav zareagujú celkovým oslabením a nadmerným vypadávaním.

Čo môže pomôcť: vo vašej strave by nemali chýbať minerálne soli (hlavne železo a zinok). Pomôže aj pravidelná aplikácia vlasových kozmetických prípravkov (proti nadmernému vypadávaniu vlasov). Obsahujú zložky, ktoré dodajú vašim vlasom potrebnú výživu a posilnia ich. Tieto prípravky odporúčame aplikovať spolu s niekoľko- minútovou masážou vlasovej pokožky. 

Sú vaše vlasy mastné a ťažké?

Príčinou môžu byť nielen hormonálne zmeny, ale aj nesprávne zloženie stravy (zamyslite sa, či nekonzumujete príliš veľa mastných potravín), alebo šampón, ktorý používate, nie je pre vás vhodný. Tieto faktory môžu ovplyvňovať nadmernú tvorbu mazu z vlasovej pokožky.

Čo môže pomôcť: umývajte si vlasy 2- až 3-krát za týždeň a používajte šampón určený na mastné vlasy. Agresívne vlasové prípravky a každodenné umývanie môžu problém mastných vlasov ešte viac zhoršiť (vlasová pokožka podráždená  nevhodným šampónom alebo pričastým umývaním začne produkovať ešte viac mazu).

Prečo sú vaše vlasy suché a jemné?

Okrem už spomínaných hormonálnych zmien môže kvalitu vašich vlasov zhoršovať zima, smog, časté fénovanie, agresívne a príliš časté farbenie vlasov.

Čo môže pomôcť: z vlasových prípravkov si vyberajte tie, ktoré sú určené na jemné a poškodené vlasy. Ideálny vlasovy produkt by mal obsahovať rastlinné oleje, vitamíny a prírodné extrakty, ktoré vlasy vyživujú a posiľňujú ich štruktúru. Okrem šampónu by ste mali pri každom umývaní používať vlasový kondicionér, aspoň raz do týždňa balzam na vlasy, alebo výživný zábal.

Zábal z olivového oleja na suché vlasy

Tip Mama a ja: Urobte si aspoň raz do týždňa zábal z olivového oleja a vlasy si zabaľte do nahriateho uteráka. Nechajte pôsobiť 15 minút. Olivový olej vlasy zmäkčí, dodá im potrebné živiny a vytvorí na nich akýsi filter, ktorý ich ochráni nepriaznivými účinkami smogu, či iných vonkajších faktorov.

„Sneh“ vo vlasoch?

Príčinou tvorby lupín je nadmerné vysušenie odumretých buniek vlasovej pokožky. Za normálnych okolností sú tieto odumreté bunky „neviditeľné“.

Čo môže pomôcť: používajte výlučne špeciálnu vlasovú kozmetiku, ktorá zabraňuje tvorbe lupín. Existujú tiež prípravky na prírodnej báze s obsahom propolisu a šalvie, ktoré môžu tiež pomôcť pri tomto probléme. Ak by však pretrvával dlhšie, odporúčame vám navštíviť dermatológa.

Unavené vlasy a bez lesku?

S týmto vlasovým problémom sa stretne väčšina žien po období tehotenstva a pôrodu. Tehotenstvo je pre organizmus veľkou záťažou a príchod dieťatka a starostlivosť oň vám tiež odoberie veľký kus energie. Nebojte sa však, tento problém je iba prechodný a po niekoľkých týždňoch sa kvalita vašich vlasov opäť vráti do normálu.

Čo môže pomôcť: Pokúste sa nájsť si každý deň aspoň hodinu na odpočinok. Zamyslite sa tiež nad zložením svojej stravy. Mala by byť čo najrozmanitejšia a dopnená o vitamíny a minerály, ktoré vplývajú na kvalitu vlasov.

Vlasový zábal s vaječným žĺtkom na vlasy bez lesku

Tip Mama a ja: Vyskúšajte výživný vlasový zábal: Zmiešajte spolu 1 vaječný žĺtok, 2 polievkové lyžice olivového oleja, šťavu z polovice citróna a 1 lyžicu vlasového kondocionéru. Naneste na vlhké vlasy, zabaľte do igelitovej fólie a nahriateho uteráka. Nechajte pôsobiť 30 minút.

Rozdvojené vlasové končeky?

Rozdvojené vlasové končeky sú najčastejším problémom dlhých a polodlhých vlasov. Najčastejšou príčinou je trenie vlasu o oblečenie a príliš časté a agresívne farbenie.

Čo môže pomôcť: Ako prevenciu používajte špeciálny vlasový olej, alebo sérum na  ošetrenie vlasových končekov a nezabúdajte na pravidelnú návštevu svojej kaderníčky, ktorá vám končeky o niekoľko milimetrov podstrihne.

Vlasy bez objemu?

Nech si upravíte akokoľvek, o chvíľu vyzeráte ako „zmoknuté kura“. Príčinou tohoto problému môže byť nadmerný stres a únava, ale aj nesprávna vlasová kozmetika, ktorá vaše vlasy priveľmi zaťažuje.

Čo môže pomôcť:
Vyberajte si vlasovú kozmetiku určenú na zväčšenie vlasového objemu. Mala by obsahovať rastlinné a vitamínové zložky, ktoré vlasy posilnia. Namiesto kondicionéru používajte radšej zmývateľný balzam, ktorý vlasy príĺiš nazaťaží.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: