Krása izbových rastlín verzus bezpečie našich detí

Mgr. Miroslava Miková | 8. november 2010

Nedávno som navštívila svoju priateľku. Nestihla som sa ani usadiť, keď mi jej malá dcéra priniesla ukázať črepníkovú rastlinku.

Nedávno som navštívila svoju priateľku. Nestihla som sa ani usadiť, keď mi jej malá dcéra priniesla ukázať črepníkovú rastlinku. S nadšením mi opisovala ako izbový kvet každodenne zalieva a dohliada na to, aby mal dostatok svetla s odôvodnením, že potom bude rastlina kvitnúť.

Črepníkové rastliny dokážu milým a originálnym spôsobom zútulniť interiér. Pri správnom naaranžovaní a starostlivosti sú pýchou našej domácnosti a témou rozhovoru s návštevníkmi. Krása izbových rastlín býva často zradná, najmä ak máte doma malé deti, ktoré neustále vyhľadávajú nové zákutia a chcú všetko preskúmať, často priamo ústočkami. V tomto prípade sa treba ozbrojiť dávkou obozretnosti a nebezpečné rastliny uložiť na miesta, kde sa síce bude vynímať ich krása, ale predovšetkým neublížia vašim drahým ratolestiam.

V čom spočíva nebezpečenstvo izbových rastlín? Väčšinou nás napadne, že rastliny s tŕňmi či ostňami nepatria na miesta, ktoré sú bežne dostupné deťom. Často však zabúdame na to, že nebezpečenstvo je ukryté aj vo vnútri rastlinky, teda v listoch, stonkách alebo kvetoch. V prípade, že u niektorej rastliny dôjde k poškodeniu, vyteká z nej tekutina, ktorá je schopná spôsobiť alergiu. Nezabúdajte na plody rastlín, ak hýria farebnosťou, sú magnetom pre deti. Po konzumácii niektorých jedovatých rastlín dochádza k žalúdočným ťažkostiam alebo vzniku vyrážok. Niektoré rastliny môžu dokonca spôsobiť smrteľnú otravu. Obozretnosť je nutná aj pri kvetoch s ostrými listami, ktoré môžu spôsobiť nepríjemné poranenia nielen deťom, ale v prípade nepozornosti aj dospelým.

Ako zabrániť nebezpečným situáciám? Pred samotnou kúpou rastlinky si zistite potrebné informácie. Zaujímajte sa nielen o potrebnú starostlivosť, ale aj o to, či rastlina nie je nebezpečná. Ak sa rozhodnete pre kúpu jedovatej rastliny, zvoľte miesto, ktoré je deťom úplne nedostupné. Odborníci sú však toho názoru, že jedovaté rastliny do priestorov, kde sa nachádzajú malé deti, vôbec nepatria. Detská vynaliezavosť nemá hranice. Deti často láka práve to, čo je vo výškach či zle dostupných priestoroch.

Viete, ktoré sú najviac jedovaté rastliny? Zdraviu nebezpečných izbových rastlín je niekoľko. Spomeňme si aspoň niektoré.

Takmer celá rastlina Oleandra (Nerium oleander) je jedovatá. Rastlina je obľúbená kvôli nenáročnej starostlivosti. Vhodná je do chladnejších miestností s dostatkom svetla. Po jej požití však dochádza k vážnym zdravotným problémom, ktoré si vyžadujú okamžitý zásah lekára.

Rastlina s mnohými škvrnami rôznych veľkostí krémovej farby je hlavnou charakteristikou Difenbachie škvrnitej (Dieffenbachia maculata). Látky, ktoré obsahuje sú nebezpečné pre dýchacie a tráviace ústrojenstvo. Alergické reakcie spôsobuje na pokožke.

Tmavozelené listy a biele listene, ktoré vytvárajú skvelý dekoratívny efekt sú majetkom Lopatkovca (Spathiphyllum). Okrem viacerých pozitívnych estetických vlastností sú preukázané alergické prejavy.

Prýštec ohnivý (Euphorbia milii) vyzerá nebezpečne už na pohľad. Charakterizuje ho pichľavý kmeň. Pri narušení niektorých jeho častí dochádza k vytekaniu tekutiny spôsobujúcej kožné problémy. Podobným nebezpečenstvom sa vyznačuje napríklad prvosienka kalíškatá, brečtan popínavý a niektoré ďalšie rastlinky vhodné na pestovanie v interiéri.

Tip na záver: V prípade, že rastlinka je absolútne bezpečná a vaše dieťatko dostatočne vyspelé, učte ho zodpovednosti od útleho detstva. Vysvetlite mu, ako to funguje vo vnútri rastlinky a ako sa o izbový kvet treba starať. Zverte mu do starostlivosti nenáročnú izbovú rastlinu. Za dosiahnuté výsledky nezabudnite dieťatko náležite pochváliť.

Zdroj: Richard Gilbert, 200 izbových rastlín pre každého, Osveta 1988

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: