Kožušiny deťom? Radšej nie.

redakcia MAMA a ja | 5. január 2017
Kožušiny deťom? Radšej nie.

Štúdia publikovaná dánskou organizáciou za práva zvierat Anima potvrdila nález jedovatých látok v kožušinových častiach testovaných odevov.

Tieto zistenia sú zhodné s predchádzajúcimi štúdiami vykonanými v Nemecku a v Taliansku, pri ktorých bola potvrdená prítomnosť jedovatých látok v kožušinových častiach odevov mnohých medzinárodných firiem.

Čítajte tiež: Výbavička pre bábätko - na nič ste nezabudli?

Proces čistenia a farbenia kože je často vykonávaný v Číne, kde sa používajú ťažké kovy, rozpúšťadlá a pesticídy. U vybraných kusov odevov bola potvrdená prítomnosť hormonálne aktívnych látok alebo látok spôsobujúcich rakovinu a alergie.

Pozrite si tiež: Pomóóóc, ja plačem!

Joh Vinding, riaditeľ organizácie Anima, poznamenal: „Je desivé, že oblečenie určené pre deti môže obsahovať toľko jedovatých látok. Myslím si, že veľa rodičov si toho ani nie je vedomých. Najlepší spôsob, ako sa ochrániť, je úplne sa vyhnúť kožušinám. Obchodné spoločnosti tiež môžu pomôcť, a to tak, že stiahnu všetky kožušiny zo svojej ponuky."

Môže vás zaujímať: Denník (ne)dokonalej matky: Najkrajšie obdobie ženy? Nuž, ako myslíte!

Anima nechala otestovať šesť kusov odevov pre deti a mladistvých, vrátane obľúbených značiek. U všetkých bola zistená prítomnosť toxických látok. Testy boli vykonané nezávislým laboratóriom v Nemecku.

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: