Botulizmus: Kedy vás jedlo môže otráviť?

Redakcia | 11. november 2017
Botulizmus: Kedy vás jedlo môže otráviť?

Botulizmus? Dávajte si pozor na to, čo jete!

Botulizmus

Nejde o časté, ale o to závažnejšie ochorenie, spôsobuje ho baktéria Clostridium botulinum. Vyskytuje sa v pôde, vo vode, ale aj v tráviacom trakte zvierat, odkiaľ sa výkalmi môže vylučovať do prostredia.
V nedostatočne tepelne upravenej strave alebo v konzervách sa tvorí jedovatý toxín – botulotoxín, nazývaný aj klobásový jed. Ide o neurotoxický jed, ktorý pôsobí na nervovú sústavu.

O botulizme teda možno hovoriť ako o život ohrozujúcej otrave jedlom.

Typické zdroje nákazy botulizmom

  • domáce zaváraniny
  • klobásy, údené mäsokonzervované ryby
  • strukoviny (a ďalšie výrobky v konzervách)
  • med – aj preto sa malým deťom neodporúča sladiť čaj alebo potravu medom

Šírenie

Infekcia najčastejšie preniká cez nedostatočne tepelne spracované alebo nesprávne konzervované potraviny.

Inkubačná doba

Prvé symptómy sa prejavia najneskôr do 36 hodín po konzumácii. 

Príznaky

  • kŕče v bruchu;
  • dvojité videnie;
  • ťažkosti s dýchaním;
  • sucho v ústach;
  • zvracanie;
  • náhla slabosť, malátnosť.

U dojčiat a malých detí  sa môže objaviť tiež zápcha, svalová ochabnutosť, slabnúci plač, nechutenstvo, znížený sací reflex. 

Liečba

Po potvrdení diagnózy z krvi sa podáva protilátka proti botulinovému jedu. Osoba musí byť hospitalizovaná. Pri stavoch sprevádzaných ťažkosťami s dýchaním je nutná podpora dýchania.

Hygiena

Dodržiavanie základných hygienických pravidiel je podobné ako pri salmonelóze a listerióze.

Varenie

Pri priemyselne vyrábaných konzervách je nebezpečenstvo vďaka prísnym hygienickým normám pomerne nízke. Rizikovejšie sú doma pripravované zaváraniny a mäsové konzervy. Pri ich spracovaní je potrebné dodržiavať potrebnú hygienu, teplotu a dobu varu. Aj pred samotnou konzumáciou by takéto potraviny mali byť ešte prevarené.

Zásadne sa odporúča nekonzumovať potraviny, ktoré majú vyduté viečka.

POZOR!
Spóry baktérie Clostridium botulinum sú termorezistentné, čo znamená, že vydržia aj niekoľkominútový var. Udáva sa, že približne pri teplotách nad 60 oC sa aktivujú. Teplota cca 80 oC po dobu 30 minút a silný var je na zničenie  toxínu postačujúci.

3 dôležité veci, ktoré by ste mali vedieť:

  • Základným kritériom, ako sa vyhnúť ochoreniam z kontaminovaných potravín, je obozretnosť pri ich výbere.
  • pri prvých príznakoch otravy je nutné vyhľadať lekára. Obzvlášť to platí u dojčiat a malých detí.
  • Osoby, ktoré sú v priamom kontakte s chorými na spomínané ochorenia a pracujú v potravinárstve alebo v zdravotníctve musia o ochorení informovať svojich nadriadených a podstúpiť vyšetrenia, aby sa vylúčilo, že sú nosičmi ochorenia. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) im môže do odvolania vydať zákaz pracovať v danej oblasti. 
Balená voda? Vždy v strehu!
Prečítajte si tiež:

Balená voda? Vždy v strehu!

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: