Keď menopauza príde skôr...

Redakcia | 7. marec 2021
Keď menopauza príde skôr...

Stáva sa, že prechod, alebo dokonca menopauza prídu oveľa skôr než zvyčajne. Sú ženy, ktoré „stratia“ menštruačný cyklus okolo 35. roku či ešte podstatne skôr. Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa menopauza môže poponáhľať.

Čo spôsobuje predčasnú menopauzu?

Predčasná menopauza môže byť zapríčinená rôznymi ochoreniami, ktoré v tele ženy prebiehajú (napr. autoimunitné ochorenie), alebo liečbou, ktorá je s ochorením spojená (takto môže zaúčinkovať rádioterapia či chemoterapia).

Veľmi negatívnym javom je nástup menopauzy vo veľmi skorom veku – aj okolo dvadsiatky a podobne. Tieto prípady sú však zvyčajne spojené s poruchami životného štýlu, hlavne s poruchou príjmu potravy (anorexia, bulímia, príp. iné).

Telo, ktoré nedostáva v prirodzenej potrave všetky potrebné zložky, sa sústredí na zabezpečenie fungovania životne dôležitých orgánov a snaží sa eliminovať všetky straty, napr. aj menštruačné krvácanie. Samotný organizmus v podstate „skonštatuje“, že krvácanie či tehotenstvo by mohli znamenať ďalšie ohrozenie zdravia a života.

Príčinou predčasnej menopauzy môže byť operácia

Ďalším dôvodom vzniku predčasnej menopauzy môže byť operačný výkon, pri ktorom je nutné odstrániť vaječníky. (Samotné odstránenie maternice, pričom vaječníky sú ponechané, nie je spúšťačom menopauzy, hoci mesačné krvácanie, logicky, prestane.)

Stáva sa to napríklad pri neliečených cystách na vaječníkoch, keď cysty v podstate ničia funkčné tkanivo vaječníkov. Pokiaľ sa ochorenie včas neodhalí a nerieši, môže vaječníky postupne úplne vyradiť z činnosti.

Cestou k záchrane vaječníkov je odstránenie cýst vaječníkov, pričom lekár sa vždy snaží zachovať aspoň časť vaječníka, ktorý môže veľmi zdarne naďalej fungovať.

Keďže tvorba cýst na vaječníkoch súvisí s ovuláciou, v liečbe sa následne postupuje tak, že žena užíva hormonálnu antikoncepciu, čím sa predíde ovulácii, ale vaječníky (alebo ich zvyšky) i naďalej produkujú estrogén potrebný pre zdravie ženy.

Prečo ženy potrebujú estrogény?

Estrogény majú pre ľudský organizmus veľký význam – a to nielen pre ženský, ale aj pre mužský. Pre ženy sú mimoriadne dôležité z hľadiska ich reprodukčného zdravia, ale obrovský význam majú aj pre zdravé kosti, srdce, cievy, mozog. Estrogény majú tiež dôležitý vplyv na kosti a môžu kontrolovať zadržiavanie moču.

Nahradenie chýbajúcich estrogénov je teda veľmi dôležité, pretože prísun estrogénov vlastne ženu udrží v stave ako počas plodného obdobia života, pričom tu nejde o zachovanie plodnosti, ale o čo najdlhšie udržanie ženy v dobrom zdraví bez nežiaducich dopadov prechodu a menopauzy.

Pokiaľ túto otázku nadhodíte svojmu gynekológovi, môže vám odporúčať hormonálne preparáty, ktoré patria do skupiny nazvanej hormonálna substitučná terapia (HST, tiež HSL – h. s. liečba, príp. HRT z anglického Hormone Replacement Therapy).

Užívajú sa podobne ako antikoncepcia – ale pozor, nemajú antikoncepčný účinok. Zvyčajne mávajú podobu tabletiek (1 balenie na 1 mesiac) alebo náplastí, ktoré si pacientka nalepí niekde na telo, taktiež môže ísť o gély, tyčinky či spreje do nosa.

Keďže dnes sú už k dispozícii veľmi moderné preparáty, postačuje spravidla veľmi nízka dávka na to, aby ženu udržala v rozmedzí normálnych koľají alebo ju do nich vrátila. Väčšinu prípravkov sčasti hradia zdravotné poisťovne.

Veľmi vhodné sú tieto prípravky hlavne pre ženy, ktorým museli byť zo zdravotných dôvodov odstránené vaječníky, príp. ak došlo k vyradeniu vaječníkov z činnosti v rámci liečby. Ide totiž o taký prudký zásah do fungovania ženského organizmu, že pôsobí takmer ako šok.

Ak sa takýto stav nerieši, môže to mať pre ženu veľmi vážne zdravotné dôsledky, hlavne v oblasti srdcovocievnych ochorení, a taktiež to vplýva na rýchle ubúdanie vápnika z kostí.

Menopauza môže byť pre ženu náročným obdobím aj z hľadiska psychiky

Mnohé ženy vnímajú nástup menopauzy ako koniec svojho ženstva – pritom to vôbec nie je pravda. Žena ostáva ženou aj v čase prechodu, aj v menopauze.

Je preto veľmi potešiteľné, že moderné ženy sa už neuťahujú zo spoločnosti, ale dokážu svoje vrásky nosiť s eleganciou a vychutnávať si vek, keď sa už nemusia starať o deti, ale iba o seba (a niekedy teda aj o vnúčatá).

Možno si stačí uvedomiť, že aj muži majú svoj prechod a problémy s tým spojené, hoci tento proces nie je taký „rýchly“ ako u žien.

Je síce pravda, že muži môžu splodiť potomka aj vo vyššom veku – ale verte, že by tak nerobili, keby sa im o týchto potomkov nestarali šikovné ženy (toto konštatuje muž, ktorý tento článok pre vás napísal).

Ženy sú vlastne samotnou prírodou pred takýmto krokom ochránené – tak prečo sa na to nepozerať z tohto hľadiska a neužiť si to? Lebo to, že žena už nie je plodná, neznamená, že nemôže mať plnohodnotný sexuálny život, že nemôže pracovať, športovať, zabávať sa.

Ak však žena predsa len podľahne pochmúrnym myšlienkam, či dokonca sa objavia depresívne stavy, netreba sa obávať vyhľadať pomoc psychológa alebo, ak je to nutné, tak aj psychiatra.

Často ide len o prechodný stav, ktorý je možné riešiť rozhovorom, podávaním liekov, úpravou životosprávy či inou terapiou. Zvyčajne sa stav zakrátko upraví a žena môže žiť opäť svoj život naplno.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: