Keď je dojčenie utrpením...

Eva | 7. máj 2020
Keď je dojčenie utrpením

Keď som rodila druhýkrát, myslela som si, že všetky chyby a ťažkosti mám už vychytané. Opak bol pravdou.

Moje popôrodné obdobie bolo obdobím skúšok, z ktorých niektoré dali mne i bábätku riadne zabrať. Ťažkosti sa na mňa len tak hrnuli.

Začalo sa to už v pôrodnici

Silná žltačka dieťatka a zápal prsníka s vysokými teplotami a triaškou mi riadne pošramotili už aj tak dosť skúšanú popôrodnú psychiku. Nalievajúce sa prsia skôr pripomínajúce melóny, bábätko dožadujúce sa mlieka a mamina neschopná mu ho ponúknuť, tak to s nami vyzeralo.

Odsávanie mliečka, masáže prsníka, antibiotiká a obklady mi pomohli zápal prekonať. Tu som prvýkrát zvažovala vzdať to, nebudem predsa dojčiť za cenu takého utrpenia a nespokojného bábätka.

Z pôrodnice som odchádzala s popraskanými bradavkami

Liečba zápalu okrem iného spočívala i v častom prikladaní dieťatka, ale bolesť mi toho veľa nedovolila. Jedna zdravotná sestrička si všimla mojej nesprávnej techniky pri dojčení, poradila mi ako správne dieťatko prikladať...

To všetko som si dobre pamätala z dojčenia prvého dieťaťa, ale teraz mi to akosi nešlo, stále to nebolo ono. Z pôrodnice som odchádzala i napriek jej radám s popraskanými bradavkami, slzami v očiach a s obavou, že toto bude pre mňa priťažký boj.

Domáce prostredie mi dodalo odvahy a odhodlania

Vyzbrojená modernou odsávačkou, ktorá nahradila moju ruku, som sa pustila do boja. Mamička, ktorá sa raz rozhodne, že chce dojčiť, sa tak ľahko predsa nevzdá, však? Striedala som odsávanie mliečka s pokusmi o priloženie dieťatka, to však málokedy dopadlo podľa mojich predstáv.

Aj keď som sa snažila bábätko priložiť vždy až vtedy, keď malo ústočká riadne otvorené, nakoniec to dopadlo tak, že skĺzlo až ku bradavke a svojimi ďasnami ešte viac prispievalo k likvidácii mojich bradaviek. Nervózne, hladné dieťatko a ja opäť zvieram v ruke odsávačku a vravím si, že takto to už ďalej nejde.

Pár dní sme fungovali s odsávaním

A ako-tak zhojené trhlinky na bradavkách ma opäť vyzvali zabojovať. Rany len vyzerali zahojené, dieťatko snažiace sa z prsníkov vydolovať nejaké mlieko, mi ich opäť prebudilo, teraz som už od bolesti doslova revala.

Jedna bradavka bola akoby podrezaná z jednej strany a ak ste niečo podobné zažili, nemusím tú bolesť ani popisovať. V porovnaní s tým je pôrodná bolesť len slabým odvarom... (u mňa to platilo).

Dieťatko sa ako - tak zasýtilo

A ja som sa opäť vrátila k mojej záchrankyni - odsávačke. Pri odsávaní bola bolesť o niečo menšia než pri dojčení, ale keď sa mliečko začalo miešať s krvou, bola som rozhodnutá. Tu už nie je priestor na nejaké snahy o ďalšie pokusy. Boj je dobojovaný, vzdávam sa, všetko bojuje proti mne.

Dojčenie by som naozaj zavesila na klinec

Nebyť poradne, na ktorú som išla v ten deň, dojčenie by som naozaj zavesila na klinec.

Lekárka sa na mňa nechápavo zahľadela, keď som sa jej pýtala na vhodné mlieko pre dieťa. Nešlo jej do hlavy, že to len tak vzdávam, pri prvom dieťati som takmer lámala rekordy.

Jediný pohľad dieťatku do ústočiek vyriešil záhadu - prirastená uzdička pod jazykom. Tá malá "vec" dokázala napáchať toľko trápenia a bolesti. Na krčnom stačil jeden zákrok a bábätko bolo pripravené správne sa prisať (len či budem pripravená aj ja?).

Kamarátka odsávačka mi pomohla prekonať obdobie hojenia bradaviek a onedlho sme si konečne začali so synčekom vychutnávať spoločné chvíle pri dojčení. Prisal sa správne na 1.pokus a dotiahli sme to až do veku 2 rokov a 8 mesiacov.

Možno to vyznelo ako moja snaha o prekonávanie rekordov a dojčenie za každú cenu

Uznávam mnohé prínosy dojčenia, mliečko je vždy po ruke, má správnu teplotu a je tou najprirodzenejšou potravou pre bábätko. Blízkosť matky a jej dieťatka pri dojčení je taktiež neopakovateľným zážitkom, vytvára pocit bezpečia, lásky a istoty.

Neodsudzujem mamičky, ktoré hneď od narodenia dávajú svojim deťom umelé mlieka, niekedy to nejde a niektoré sa ani o dojčenie nepokúšajú. Umelé mlieka v súčasnosti sú kvalitné a je len na matke, či sa rozhodne pre to či ono. Moja generácia (deti narodené okolo r. 1980) vyrastala na Sunare, ktorý sa dal kúpiť za 1,- korunu.

Materské mlieko sa vtedy považovalo za menejcenné a málo výživné. Dnes sa dojčenie dostáva viac do popredia a už v pôrodnici sa dajú získať všetky informácie o význame a prínose dojčenia pre matku i dieťa, a o dôležitosti správnej techniky dojčenia.

Je to len môj príbeh, plný bolesti a trápenia, ale predsa len príbeh so šťastným koncom. Je len na vás mamičky, či sa rozhodnete dojčiť, a ak áno, držím vám palce, aby ste všetky ťažkosti zvládli, stojí to zato!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: