Čo robiť keď má dieťa horúčku?

redakcia | 19. júl 2017
Čo robiť keď má dieťa horúčku?

Prvá detská choroba či horúčka môže byť pre rodiča veľmi stresujúca...

Ako na horúčku u dojčiat a detí?

Nech je však táto situácia akokoľvek desivá, je dôležité, aby ste si práve vy zachovali chladnú hlavu a skontrolovali niekoľko základných symptómov skôr, než zavoláte pediatra.

Ako zistiť, že má dieťa horúčku?

Chrbtom ruky skúste teplotu jeho čela, ak je horúce, zmerajte teplotu rektálnym teplomerom – rýchlobežkou. Teplomer musí byť vždy čistý, vydezinfikovaný a potretý vazelínou pre lepšiu aplikáciu.

Teplotu odčítajte, kým je teplomer ešte v konečníku. Pri meraní v konečníku treba z nameranej teploty odčítať ešte 0,5 °C. Pokiaľ je bábätko príliš nepokojné, čo znemožňuje normálne meranie, povedzte pediatrovi, ako dlho ste teplotu merali.

Zvýšená teplota, i keď sa to nezdá, je pozitívnym signálom, pretože pomáha zničiť infekciu v tele. Do teploty 38 až 38,5 °C nepodávajte žiadne lieky na jej zníženie, iba ju sledujte v pravidelných intervaloch – aj počas noci.

Až keď vystúpi nad túto hranicu, podajte dieťaťu antipyretiká s obsahom ibuprofenu alebo paracetamolu – množstvo dávkujte podľa odporúčania vášho pediatra, farmaceuta, príp. na základe informácií na príbalovom letáku.

Pokiaľ má vaše bábätko mladšie ako 1 rok teplotu 38 až 39 °C môže byť 24 hodín sledované aj doma. Ak po tomto čase teplota neustupuje alebo stúpa, kontaktujte svojho pediatra.

Kontaktujte ho čo najskôr, ak má takúto teplotu dieťa mladšie ako šesť týždňov. Teplota nad 40 °C si vyžaduje okamžitú pomoc odborníka.

Pamätajte si, že ak má dieťatko horúčku, môžu sa pridružiť aj iné symptómy: zvracanie, vyrážky, smrkanie a kašeľ. Zmeny v správaní, nespavosť či, naopak, ospalosť a letargia, nechutenstvo či nárast apetítu by mali byť tiež zvážené pri stanovovaní diagnózy.

Prečítajte si: Horúčka nie je choroba

Iné príznaky choroby okrem horúčky

  • dieťa nie je schopné sať počas dvoch a viacerých kŕmení,
  • nevie plakať v zvyčajnej intenzite,
  • je viac ako 4 hodiny zvláštne podráždené a nedá sa upokojiť bežným spôsobom.

Kúpať dieťa, aj keď je choré?

Horúčka a febrilné kŕče u detí

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: