NEBEZPEČNÉ HRAČKY: možno ich máte doma

Marika Koscelníková | 27. október 2017
NEBEZPEČNÉ HRAČKY: možno ich máte doma

Po textilných výrobkoch sú hračky na druhom mieste medzi najnebezpečnejšími tovarmi. Nekupujte hračky, ktoré smrdia a nie sú označené CE.

„Kúp mi hasičské autíčko. Kúp mi hasičské autíčko, kúp...“  Rodič siahne do regálu s hračkami a jediné, čo ho v tej chvíli zaujíma, je cena výrobku. Poznáte to, však?

Dali ste si niekedy  námahu a preskúmali pri kúpe hračky, či neobsahuje nebezpečné chemikálie alebo farbivá? A či hračka nemôže vášmu dieťaťu ublížiť?

Prečítajte si aj:   SPINNER: Hračka, ktorú by ste mali VYHODIŤ!

nebezpečné hračky

Nebezpečné hračky pre deti

Každý rok nariadia obchodní inšpektori stiahnuť z regálov európskych hračkárstiev niekoľko stoviek druhov hračiek.  Výrobcovia rovnako ako aj predajcovia hračiek, deťom vedome ponúkajú  niečo, čo im mohlo poškodiť zdravie.! Rodičov, ktorí doposiaľ kupovali hračky len intuitívne bez toho, aby sa zaujímali o ich parametre, by mala varovať aj ďalšia informácia.

Po textilných výrobkoch sú hračky na druhom mieste medzi najnebezpečnejšími tovarmi. Každý piaty pochybný tovar, ktorý musel po výstrahe systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) zmiznúť z obchodov, bol určený pre hru malých detí. Ešte viac obozretní prí kúpe hračiek musia byť rodičia detí do troch rokov.

Testy hračiek pre deti najmenších odhalili, že až 35 % z nich nespĺňa bezpečnostné normy Európskej únie.

Tak ako si pomaly zvykáme kontrolovať zloženie potravín, ešte viac by sme si mali osvojiť niekoľko pravidiel pri výbere hračiek. Na trhu je obrovské množstvo hračiek najrôznejšej kvality.

Môže vás zaujímať: Hračky do detskej rúčky: aké a kedy?

Ako vybrať bezpečnú hračku pre dieťa

1. Nedajte sa zlákať najlacnejšími hračkami. Je pravdepodobné, že budú pre zdravie vašich detí predstavovať riziko.  Pochybnú hračku nekupujte vôbec, aj keď sa vášmu drobčekovi tak páči.

2. Všímajte si materiál. Tie najlepšie sú z obnoviteľných prírodných materiálov ako je drevo, vlna, ľan, papier, koža a podobne. Ale aj v  textilných hračkách sa môžu nachádzať škodlivé farbivá a na drevených hračkách nátery. Ideálne sú nelakované a nefarbené.

3. Na Slovensku je zakázané predávať PVC hračky s nebezpečnými ftalátmi pre deti do troch rokov. Ftaláty sa z hračiek uvoľňujú pri cmúľaní. Tieto látky pritom môžu poškodzovať pečeň a obličky, narušiť hormonálny systém dieťaťa a sú karcinogénne. PVC hračky bývajú označené značkou PVC, Soft vinyl, Vinyl, znakom "V" alebo číslicou "3".

4. Dávajte radšej prednosť hračkám z prírodnej gumy, alebo s označením „Neobsahuje PVC“ (PVC-free) alebo „Neobsahuje ftaláty“ (Phthalate-free).

nebezpečné hračky

5. Novú hračku treba najskôr rozbaliť a „odvetrať“, aby sa časť nebezpečných látok mohla prípadne odpariť. Textilné bábiky je lepšie pred prvým hraním vyprať. Riaďte sa aj dotykom. Ak sa vám materiál nepozdáva, neberte ho. Veľmi malým deťom nekupujte elektronické hračky, ktoré fungujú na baterky. Môže ich ľahko prehltnúť.

6.  Nikdy nekupujte hračky, ktoré nemajú označenie CE. Označenie CE predstavuje záväzok výrobcu hračky, že jeho tovar je v súlade so všetkými platnými bezpečnostnými normami EÚ, ktoré patria medzi najprísnejšie na svete. Orgány dohľadu v každom členskom štáte musia kontrolovať, či výrobcovia, dovozcovia a distribútori hračiek používajú označenie CE oprávnene.

Čítajte aj: Hra je vážna záležitosť: kedy začať dieťaťu dávať hračky?

Nekupujte hračky, ktoré smrdia

Pri kúpe hračky sa riaďte aj čuchom. Aj s hračkami je to ako s mäsom. Ak smrdia, zrejme nebudú zdravotne v poriadku. (Skúste ako voňajú hračky pre domáce zvieratá. Deťom by ste ich asi nedali). Ale platí aj opak. Parfémované hračky môžu vyvolávať u citlivých detí rôzne alergie.

nebezpečné hračkyDeťom mladším ako 3 roky nekupujte hračky, ktoré majú malé oddeliteľné časti. Riziko zadusenia je výrazné, pretože najmenší majú snahu všetko ochutnať. Dbajte na odporúčania týkajúce sa veku a bezpečnosti a berte ich vážne.

Hračky kupujte len v dôveryhodných obchodoch a u overených internetových predajcov. Je väčší predpoklad, že budú dbať na kvalitu hračiek, ktoré predávajú, a obvykle prijímajú reklamácie. Dôkladne skontrolujte aj hračky, ktoré sa už používali v minulosti a hračky, ktoré vám darovali priatelia. Keďže sú to už staršie hračky, nemusia spĺňať súčasné bezpečnostné normy.

Hráme sa s hračkami: v akom veku aké?
Hračky – kedysi a dnes

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: