Radí pán Mrkvička: Keď číta ocko

redakcia MAMA a ja | 27. júl 2017

Prečítajte si nasledujúce tipy odborníka naslovovzatého, deťmi obľúbeného propagátora detskej literatúry a skutočne kvalitných detských kníh, pána Mrkvičku.  

„Nehnevaj sa, ocko, ale aj ja chodím do práce a okrem toho periem, žehlím, zašívam, varím, umývam riad, utieram prach, vysávam koberce, vodím Petríka do škôlky, nakupujem, chodím na rodičovské združenia, zaváram ovocie, polievam kvety, sama si premazávam šijací stroj, čistím topánky, nosím kabáty do čistiarne a z čistiarne, píšem babičke, platím inkaso, ani nemám čas zájsť ku kaderníčke, aby som sa ti páčila, a tak si myslím, že by si si mohol zobrať na starosť aspoň to rozprávanie rozprávok, čo hovoríš?“

12 tipov, ako deťom vštepiť lásku ku knihám alebo Aby čítanie nebolelo

Čítanie je najdôležitejšie, čo môžete pre svoje dieťa urobiť

To je veta! A na jeden jediný nádych pani Šímovej, matky dvoch detí a manželky pána Šímu. Je pravda, že vetu nemá z vlastnej hlavy a že jej ju do úst vložil muž. Ale odpustiť sa to dá, pretože je to muž neobyčajný – skvelý dramatik, režisér, herec, spisovateľ a komik Zdeněk Svěrák. Touto šťavnatou rodičovskou scénkou totiž začína jeho detská kniha Tatínku, ta se ti povedla.

Musíte uznať, že výpočet povinností pani Šímovej je pádny, a to ešte Zdeněk Svěrák pozabudol na starosti mám malých detí: dojčiť, tíšiť, kúpať, uspávať a nespať, obliekať ale aj vyzliekať (často niekoľkokrát rýchlo za sebou), prebaľovať, kočíkovať, rozprávať, ale aj spievať a recitovať, chváliť, hladkať, masírovať bruško, ale aj chrbátik, kolísať, ošetrovať zapareniny a štípance, fúkať bobenká, navštevovať zdravotné prehliadky a tak ďalej, a tak ďalej...

A potom sa nájdu pediatri, psychológovia a pedopsychológovia a ďalší mudráci, ktorým akoby toto nebolo dosť a k tomu všetkému pridávajú ešte jednu starosť navyše: „Pozor, pozor! Príde škola a tá sa opýta: čo ste robili posledných šesť rokov?

Čítali ste svojim deťom každý deň? Lebo naše výskumy ukazujú, že najdôležitejšou vecou, ktorou môžu rodičia pomôcť svojmu dieťaťu uspieť v škole, je každodenne mu nahlas čítať.“

Výskumy nie sú ľahostajné ani pani Šímovej, a tak sa niet čo čudovať, že sa nadýchne a deleguje radosť z čítania na svojho manžela.

Treba uznať – pani Šímová pravdu má. Rozprávanie rozprávok deťom do uška pred spaním je parketa ockov. Lenže ako na to, keď to vašej milej „silnejšej“ polovičke samej od seba na um neprišlo?

Prečítajte si: Čítať a písať – ešte pred nástupom do školy? 4 tipy pre rodičov

Prečo je dôležité deťom čítať?

Čo prináša čítanie ockom? A čo deťom?

Zabezpečiť materiálnu budúcnosť svojho dieťaťa je vec pekná a dôležitá, ale ani televízia ani iPod miesto ocka dieťa neobjíme.

Čítanie posilňuje puto medzi ním a dieťaťom. Večerné čítanie je totiž aj o pritúlení a o spoločne strávenom čase. Tieto príjemné chvíle si dieťa pamätá až do dospelosti. To má silu, však?

No dobre. Uznávam, ak miluje logiku, môže povedať, že túliť sa s dieťaťom môže aj hocikedy inokedy a k tomu netreba knižku...

Tak v tom prípade môžu zabrať argumenty, ktoré sú zamerané na rozvíjanie schopností...

Deti, ktorým pravidelne čítali, majú totiž väčšiu slovnú zásobu, lepšie rozumejú novým myšlienkam a pojmom, lepšie komunikujú a sú zručnejšie vo vyjadrovaní.

Majú lepšiu schopnosť zopakovať naučené a porozumieť textu. Nestačilo? Tak pozor! Obrovské množstvo poznatkov sa dá získať iba cez čítanie, a pokiaľ vaša polovička chce, aby dieťa bolo múdre, je treba niečo urobiť preto, aby čítanie bolo jeho druhým dýchaním.

Keď sa dieťaťu pravidelne číta, tak sa u neho rozvíja umenie počúvať druhého, a to už stojí za úvahu. Okrem toho čítanie nahlas dieťa upokojuje, najmä keď je podráždené a nepokojné.

A čo sa určite zíde, zvlášť v škole, je to, že každodenné čítanie dieťaťu posilňuje jeho schopnosť sústrediť sa.

...Pán učiteľ, viem, že slabo číta, ale čo s tým...

Čo by teda mohol ocko deťom čítať? 

Pokiaľ je fajnšmeker a miluje značkové veci, zabudnite na Popolušky a Malých macíkov a skúste ho navnadiť na fajnôstky a vychytávky v detskej literatúre.

Väčšiu šancu u neho bude mať extraliga medzi knihami pre deti, ba priam Olymp detskej knižnej tvorby. Ponúkame vám ich s ohľadom na vekovú kategóriu detí.

Tip na knihu pre deti od 2 rokov

Ak má vaše dieťa do troch rokov, mohla by zabrať dizajnová klasika NENÁSYTNÁ HÚSENIČKA od Erica Carleho. Z tejto unikátnej obrázkovej knižky sa predalo vyše 33 miliónov výtlačkov, a to právom.

O čom to je? Jedna hladná húsenička sa vyliahne z vajíčka a žerie všetko, čo nájde. Začne jedným jablkom a pokračuje dvoma hruškami, troma slivkami, nepohrdne ani jahodami, až kým ju nerozbolí brucho.

Zakuklí sa a čo sa stane potom? Príbeh je vtipný, s nádherným záverom. A akoby len tak mimochodom sa dieťa učí počítať a rozlišovať farby.

Tip na knihu pre deti od 5 rokov

Pokiaľ už vaše dieťa podrástlo a blíži sa k šiestemu roku, je načase vytiahnuť niečo z klenotnice svetovej literatúry pre deti, tak prečo nezačať rovno cenou H. Ch. Andersena?

Tove Janssonová
ju totiž získala za sériu kníh o malých, tajomných bytôstkach – muminoch. V údolí, kde títo roztomilí tvorčekovia bývajú, sa totiž začnú diať zvláštne veci a ešte k tomu sa na oblohe objaví niečo čudné.

A tak sa malý Mumintroll so Sniffom vydajú na odvážnu výpravu k observatóriu v Pustých vrchoch, aby vypátrali, či naozaj môže nastať zrážka s kométou. Muminovcov si nádherne ilustrovala sama Janssonová. Prvá kniha zo série sa volá BLÍŽI SA KOMÉTA.

Prečítajte si: Prečo chcú deti počúvať stále tú istú rozprávku?

Tip na knihu pre deti od 7 rokov

Alebo ste už väčší a začali ste chodiť do školy a chcete sa zasmiať? V tom prípade je tu MALÝ MIKULÁŠ od Reného Goscinnyho, príhody nezbedného školáka, ktorý je vtipný a zábavný, no ustavične priťahuje problémy. Napriek tomu, že sa snaží byť dobrým, vždy to skončí nejakým darebáctvom.

Tip na knihu pre deti od 11 rokov

A keď vaše dieťa o čosi viac podrástlo a o spoločné čítanie už príliš záujem nemá, nič sa nedeje, čítajte si tú istú knihu zvlášť a rozprávajte sa o nej.

SKELLIG
od Davida Almonda, držiteľa Ceny H. Ch. Andersena, je to pravé: Dvanásťročný Michael objaví v starej garáži tajomné stvorenie – niečo medzi človekom, vtákom a anjelom.

Jediná osoba, ktorej sa s týmto tajomstvom Michael môže zdôveriť, je Mína. Michaelovej sestričke hrozí smrť, čo na to povie Skellig?

Čítanie deťom, môže byť pre ockov úžasnou príležitosťou na zábavu

Môžu sa zahrať na televíznu hviezdu zvládajúcu herecké umenie a obveseliť tak celú rodinu. Ukázať svoj neodolateľný talent pri čítaní hoci aj Troch prasiatok a dokázať, že byť prasiatkom nie je len tak, a že prasa v podaní ocka vie nielen kvíkať „kvik-kvik“ ako malé spokojné prasiatko, ale vie tiež blažene chrochtať a zúrivo rochtať, dokáže aj kvičať, ako prasa zarezané, či netrpezlivo zagrúliť, ale aj nervózne pokrochkávať.

A ešte jedna dobrá rada: Rozprávať sa s dieťaťom o tom, čo sme práve prečítali. Ja keď som svojej dcére prečítal povinnosti pani Šímovej, spýtala sa: A čo robí ocko? Nuž je to tak – čítanie učí deti kriticky myslieť.

Prečítajte si: Výchova detí prostredníctvom zázraku menom rozprávka

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: