Kávičkujete? Doprajte kofeín aj svojim vlasom!

Redakcia | 14. júl 2016
Kávičkujete? Doprajte kofeín aj svojim vlasom!

Viete, že na vlasy pôsobí kofeín pozitívne?

Predčasné vypadávanie vlasov alebo aj androgenetická alopécia postihuje takmer 100 % mužskej populácie, z toho 30 % v tretej dekáde veku, ale trápi (v miernejšej forme) asi 80 % žien, z toho 50 % po päťdesiatke. Týka sa predovšetkým bielej časti populácie a jej výsledkom sú riedke vlasy, či holé miesta bez vlasov, tzv. kúty či lysiny, až plešatosť.  

Vypadávanie vlasov súvisí s vlasovým cyklom, ktorý v priebehu ľudského života prebehne 10 až 20-krát. Jeden vlasový cyklus trvá v priemere 2 – 7 rokov a od jeho dĺžky závisí, ako dlho je možné uchovať si vlasy na hlave.

Príčiny vypadávania vlasov

Príčiny vypadávania vlasov sú rôzne – od kožných ochorení, cez interné a endokrinologické, až po depresie. Najvýznamnejším faktorom ovplyvňujúcim začiatok a rýchlosť procesu vypadávania vlasov je aktivita mužských pohlavných hormónov – androgénov. Konkrétne ide o aktivitu mužského hormónu testosterónu, ktorý majú (i keď nízku hladinu) aj ženy.

Každý vlasový folikul má receptory, ktoré naň citlivo reagujú. Popri testovaní vplyvu testosterónu na vlasové folikuly objavili vedci stimulačné účinky kofeínu na vlasové cibuľky. Kofeín, ktorý je všeobecne známy svojimi povzbudzujúcimi účinkami a schopnosťou zlepšovať cirkuláciu krvi, preukázal aj prevratné vlastnosti v boji proti geneticky podmienenému vypadávaniu vlasov.

Čítajte viac: Strácate vlasy? Nestrácajte hlavu!

Výskum poukázal na to, že vlasové folikuly vystavené účinkom kofeínu mali o 37 % dlhšiu životnosť ako folikuly, ktoré do kontaktu s kofeínom neprišli. Potvrdila sa aj schopnosť kofeínu preniknúť cez pokožku hlavy až k vlasovým folikulom, neutralizovať nežiaduce účinky testosterónu, stimulovať činnosť vlasových cibuliek a tak predĺžiť ich životnosť i povzbudiť rast vlasov na normálnej úrovni.

Účinné látky, ktoré tiež pomáhajú v boji s vypadávaním vlasov, sú: vitamíny, fytoflavonoidy, ktoré pohlcujú voľné radikály a dodávajú vlasom energiu, nachádzajú sa napr. extrakte z bieleho čaju, ale aj v zmieňovanom kofeíne či sóji, ale aj minerály – ako napr. zinok, najdôležitejší stopový prvok pre vlasy, či niacín – podporujúci krvný obeh vo vlasovej pokožke.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: