Joga pre deti

Mgr. Marika Koscelníková | 2. december 2016
Joga pre deti

Má vaše dieťa problémy so správnym držaním tela, ploché nohy, trápia ho tráviace problémy? Skúste v jeho tele povzbudiť „dobré“ procesy. V absolútne nesúťaživom duchu a s veľkou dávkou hravosti sa môže naučiť koordinovať svoje pohyby, správne dýchať a koncentrovať sa. Joga je aj pre deti.

Joga pre deti je iná ako joga pre dospelých

Precvičovanie jednotlivých asán je inšpirované prírodou. Pohyby rastlín, pozície niektorých zvierat, napodobňovanie ich zvukov a pohybov. Joga pre deti neprebieha v absolútnom tichu a pokoji. Je nenútená a býva sprevádzaná hrou.

Cvičí sa väčšinou v nižších pozíciách a čo najmenej v stoji. Formou rôznych básničiek a rozprávok lektori precvičujú pozície a deti ich napodobňujú. Telo, myseľ a dych sa zosúladia. Výdrž v pozíciách sa u malých detí nevyžaduje ako u dospelých, cvičenie je viac dynamické.

Pri cvičení dochádza k preťahovaniu a následnému uvoľňovaniu svalov. Pohyb je prežívaný vnútorne, nie je zameraný na vonkajší výsledok – víťazstvo, súťaž, snaha byť najlepší. U tých najmenších detí do troch rokov sa precvičovaním podporuje najmä prirodzený pohyb – plazenie, lezenie, skákanie, behanie.

   

U starších detí ide o všestranný rozvoj – správne dychové a pohybové návyky, schopnosť koncentrácie a uvoľnenia, koordinácia pohybov, držanie tela. Jogové hry a cvičenie pôsobia terapeuticky na deti hyperaktívne, autistické, mentálne postihnuté deti.

Pomocou relaxácie a dýchania joga pomáha emocionálne sa preladiť a minimalizovať vnútorný stres. Pozitívne vplýva pri bolestiach hlavy, črevných problémoch, pri rôznych alergiách a bolestiach chrbtice.

Prečítajte si: Rozcvičte mozog

Joga pre deti je hravá a nesúťaživá

Lektori jogy pre deti sú pripravení na to, že deti nemajú rady statické cvičenie a neočakávajú od trojročného dieťaťa, že bude napodobňovať cviky dokonale. Hodina by mala deťom priniesť rozptýlenie a hravou formou precvičiť telo.

Cvičenie je realizované na mieru vzhľadom na vek dieťaťa. Zostavy sú krátke a nenáročné. Deti objavujú jednotlivé časti svojho tela – načo majú ruky, nohy, hýbu očami, zívajú a „cvičia“ prstami. Uvoľnenie vnútorného napätia prichádza nielen s uvoľnením tela, ale aj s vypustením emócii prostredníctvom zvukov či mimiky.

Napríklad pri napodobňovaní zvukov zvierat – škriekaní opíc, reve leva. Malé deti rady napodobnia aj veselú mačku, alebo lenivého hada. Detská joga je o cvičení s príbehom. Kreatívni lektori dokážu deti zaujať.

Joga pre deti je nielen o precvičovaní jednotlivých  pozícii, je aj o hraní, spievaní, kreslení. Záleží na lektorovi, ako bude pracovať so skupinou a akú formu cvičenia zvolí. Zvyčajne býva prvá hodinu kurzu zadarmo, „na skúšku“, či sa dieťaťu bude na hodine páčiť. Túto možnosť určite využite. Rozhodnite sa podľa vášho vnútorného pocitu, ale nechajte sa viesť aj dieťaťom.

Prečítajte si: Pohyb umocňuje život

Jogu môžu deti cvičiť aj doma

Na trhu sú dostupné kvalitné spracovania cvičení pre deti v knižnej podobe alebo na DVD. Zoznámia vás s prvkami jogy a ich uplatnení pri cvičení s dieťaťom. Deti rady skúšajú nové veci a ak sú podané s dávkou kreativity, stane sa pre ne aj cvičenie jogy zábavnou hrou.

Pokiaľ ste už účinky jogy vyskúšali na vlastnom tele a praktizujete ju bežne, je pravdepodobné, že vaše dieťa sa k vám pridá. Vidieť svojho rodiča cvičiť je pre nich komické a zároveň inšpiratívne. Nechajte ich podliezať vás pri jednotlivých pozíciách, oceňte napodobňovanie pohybov a povzbudzujte ich snahu.

Revte s nimi ako lev, naťahujte sa ako mačka, syčte ako had. Spoločné cvičenie jogy je ideálnym spojením zábavy a pohybu. Neberte sa príliš vážne a nenúťte svoje dieťa cvičiť so sústredenou tvárou, lebo pohyb má byť o radosti.

    

Prečítajte si: Zábudlivé a roztržité dieťa - dá sa to zmeniť?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: